Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Málta és a borok
2015. december 10.

Málta nagyobb mediterrán szomszédaihoz hasonlóan ugyan nem híres a bortermeléséről, a máltai borok azonban sikeresen képviselik magukat a nemzetközi versenyeken, és számos elismerést arattak Franciaországban, Olaszországban és még távolabbi országokban is.

A szigeteken termesztett nemzetközi szőlő típusok között megtalálható a Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc és a Moscato. Őshonos típusok a Gellewza és a Ghirghentina, melyekből határozott állagú és ízű, kitűnő borok készülnek.

Málta forró, párás éghajlatán termesztett szőlő sokkal gyorsabban megérik, mint a távolabb északon termelt fajták. A borászatok gondosan ügyelnek arra, hogy olyan fajtákat termesszenek, amelyek megteremnek a különleges mészkő talajon. Vezető európai szakembereknek küldenek talajmintákat, akik megállapítják, hogy mely szőlőfajták termeszthetők jól.

Az elmúlt néhány évtized erőfeszítéseinek eredményét a helyi boripar most aratja le. Több helyi bor megérdemelten megtalálható az Egyesült Királyságbeli szupermarketek polcain. Az észak-európai piacok pedig éppen most kezdik el felfedezni a máltai borok titkát.

forrás: www.nagyutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Málta