Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ciprus, a botanikusok paradicsoma
2015. november 27.

Ciprus a botanikusok paradicsoma, az éghajlat, a talaj és a földrajzi helyzet egyaránt hozzájárul Ciprus növényvilágának gazdagságához. Jellegzetes mikroklímájának köszönhetően több mint 1900 növényfajjal, alfajjal és virágzó növénnyel találkozhatunk, ebből 142 csak itt a szigeten él meg.


A 9251 km²-nyi területen 45 orchidea faj is él, leghíresebbek a Troodos Anatóliai orchidea, az óriás orchidea és a szarvas bangó. Kora tavasszal és késő ősszel csodálatos vadvirágokban gyönyörködhetünk mint pl. a fehér és sárga ciprusi sáfrány, a sötétvörös ciprusi tulipán és a három színben pompázó nemes pipitér, valamint a szamárbogáncs.


A sziget nemzeti növénye a ciprusi ciklámen szeptembertől januárig virágzik. A nemzeti fa az égerlevelű tölgy, amely angol nevét (golden oak) leveleinek aranyló színéről kapta. Az erdőkben sok fenyő, ciprus és cédrus van. Sok helyen nő olíva és szentjánoskenyérfa, míg a hegyekben ízletes gyümölcsöket és dióféléket termesztenek. A különösen zamatos gyümölcsök novemberben és decemberben érnek.

forrás: www.nagyutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Ciprus