Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Velencei karnevál
2007. január 04.

A napilapok és utazási irodák hirdetéseiben megszaporodnak a Velencei Karnevál utazásokra szóló hirdetések, turisztikai programok. Igen, itt van a Karnevál időszaka! Ide kattintva számos velencei utazási ajanlatot talál, az eseményről bővebben pedig alább olvashat!

2009-ben február 13-tól 24-ig tartanak az ünnepek. Európa sok helyén tartanak karneváli ünnepségeket, de méltán a Velencei Karnevál a leghíresebb ezek között. Ennek megismerésére hívjuk meg olvasóinkat, hasznos jó tanáccsal és információkkal segítve.

Maga a Karnevál az olasz "CarneVale", érvényes a hús kifejezésből származik és a húsvéti böjtök előtti evési és mulatozási kicsapongásokat és szabad mulatozást jelentette. A régi szigorú vallásos hétköznapi életet ez a féktelen örömünnep váltotta fel január 6 Vízkereszt (Kiskarácsony) napjától Húshagyó keddig bezárólag.

Az eldugott falvakban, kevésbé mozgalmas kisvárosokban is nagy népünnepélyeket szerveztek a tél elsiratására és jelképesen végighurcolták a telet ábrázoló szalmabábukat a településen. A bábú elégetését nagy népünnepély, féktelen maskarás, álarcos télriogató farsangi menet kísért. Ez volt a falusi bálok, a párválasztások ideje is. A magyar nyelv FARSANG-nak hívja az ünnepeket, amely valószínűleg a német faseln (felseg, pajkoskodik, ünnepel), vagy a Fastnacht (farsangi éjszaka) szavakból származik.

Az Adriai Köztársaság idejében minden tilalmat feloldottak a karneváli időszak idejére és az utcákat, tereket az álarcokba, álruhákba öltözött nép vette birtokába. A szalonokból, kávéházakból a hangos és féktelen mulatozás zaja szűrődött ki. Kötelező volt az álarc viselése, amelyet már akkor is papírmassé-ból készítettek és díszesen festettek, dekoráltak.
1980-ban, 200 év téli nyugalom után újították fel a Velencei Karnevált és a központi Szent Márk tér nyüzsgő, álarcos és fantáziadús látogató serege hömpölyög ma már a tereken és a szűk utcákon. Aki ellátogat ezeken a hétvégéken Velencébe, megismerheti ennek az elvarázsolt, romantikus város farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát.

Események a 2007-es karnevál programjából:

Február 09. péntek
15:00 MARIE'S PARADE

FELVONULÁS díszes ruhákban, maszkokban, zenekarokkal a San Pietro di Castello-tól a Szent Márk térre.

Február 10. szombat
20:30 THE RIDOTTO

Már 2 évszázada rendeznek bált és gálavacsorát a Ridotto termeiben. Üdvözlő
koktél, nemzetközi fellépők, fényűző vacsora, tánc, jelmezek.

Jelmez kötelező!

Részvételi díj:  € 420 - kb.: 105.000 Ft
21:00
THE SERVANT LANDLADY (Az úrhatnám szolgáló) - PERGOLESI

A 2007-es Karnevál hivatalos nyitóbálja a XVI. századi Palazzo Zanardi-ban.
Üdvözlő koktél, reneszánsz kvartett, ültetett gálavacsora. A gálavacsora
után felcsendülnek Pergolesi - Az úrhatnám szolgáló dalai. Az előadás után
reggelig élőzene.

Jelmez és maszk kötelező!

Belépő: € 265 - kb.: 67.000 Ft/fő


Február 11. vasárnap
12:00 IL VOLO DELL' ANGELO

Az angyal röpte... kiemelt fontosságú esemény, amely Olaszországból is tízezreket fog a térre vonzani. Valószínűleg az idén is a Campanile harangtoronyból eresztik alá ezt a bábut, amelynek testéből színes konfetti-eső borítja majd be a nézőket.

Hely: Szent Márk tér

Ingyenes.
13:00 Lunch La Colombina

Díszebédek a luxus szállók éttermeiben: például a korhű Hotel
Danieli-ben a "La Colombina" Sunday Lunch.

Részvételi díj:  € 150 - kb.: 38.000 Ft
21:00 THE BALL OF GONDOLIERS

Bál a XVI. századi Palazzo Zanardi-ban. Üdvözlő koktél, tipikus velencei
vacsora, gondolás kvartett, reggelig élő zene.

Jelmez és maszk kötelező!

Belépő: € 195 - kb.: 50.000 Ft/fő


Február 16. péntek
12:00 CARMEN CSÁBÍTÓ LÉGKÖRE

Gyertyafényes vacsora, tánccal és hegedűvel a Grand Canal-nál.

Jelmez kötelező!

Február 17. szombat
11:00 BAROKK ZENEI KONCERT ÉS KOKTÉL

Klasszikus barokk velencei zene koktéllal.

Hely: Scuola San Giovanni Evangelista

Belépő: € 85 - kb.: 22.000 Ft/fő
16:00 A 2007-es Velencei Karnevál legjobbjai

Hely: Szent Márk tér

Ingyenes.
19:00 GONDOLÁZÁS ÉS VACSORA

Félórás kosztümös gondolázás, majd vacsora.

Indulás: Calle Vallaresso

Jelmez kötelező!

Részvételi díj: € 180 - kb.: 46.000 Ft/fő
20:30 IL BALLO DEL DOGE

Az egyik legelőkelőbb álarcosbál, korhű jelmezekkel.

Hely: Palazzo Pisani Moretta

Korhű jelmez kötelező!
21:55 ROMANTIKUS VELENCE

Bál és díszvacsora a híres Hotel Danieli szállodában, ahol nagy uralkodók, európai írók, híres személységek is megfordultak és az egyik James Bond 007 filmet is
itt forgatták. Az ár is királyoknak való: € 420, akit komolyan érdekel, hasonló összeget kalkuláljon a korhű velencei ruhák kölcsönzésére is.

Hely: Hotel Danieli

Korhű jelmez kötelező!

Részvételi díj:  € 420 - kb.: 105.000 Ft

Február 18. vasárnap
16:00 FORRÓ CSOKI KOSZTÜMBEN

Forró csoki, sütemények az elegáns kávézóban.

Hely: Gran Caffè Quadri

Jelmez kötelező!

Belépő: € 45 - kb.: 12.000 Ft/fő
18:00 SZERELMESEK VASÁRNAPJA

Romantikus előadás gyertyafénynél. Barokk kvartett, lírikus énekesek, a
legszebb, leghíresebb szerelmes dalok. Koktélok, sütemények.

Hely: Ca' Zanardi

Jelmez és maszk kötelező!

Belépő: € 55 - kb.: 14.000 Ft/fő
20:00 MASCHERANDA - álarcosbál

A 2007-es karnevál varázslatos estéje, XVIII. századi freskók, gyertyafény,
Grand Canal...

Hely: Palazzo Pisani Moretta

Belépő: € 460 - kb.: 116.000 Ft/fő


Akik a fizetős rendezvényekre helyet akarnak foglalni, azt még itthon tegyék meg, mert sok bálnál kitették a MEGTELT táblát.

Ezek az árak a mindennapi olasz embereket is elborzasztják és ők is az utcákon sodródnak a nagy tömegben, megállnak egy-egy szép vonuló kosztümös alak lefényképezésére és este az aznapi arc-festők szép motívumait próbálják átmenteni egy éjszakai párna-beállítással, kevés sikerrel.

Egy idegenvezető tanácsai:

Már évtizedek óta kísérek magyar turistákat Velencébe, a Karnevál idején is, ezért sok hasznos tanáccsal próbálom ellátni a NagyUtazás honlap olvasóit:

Fotózás
A Velencei Karnevál egy életre szóló élményt tud adni, már csak azért is, mert az enyhébb időben, amely ez évben talán megörvendezteti a látogatókat, még többen lesznek az utcákon.

Megcsodálhatjuk a korhű csodás öltözékeket, kincset érő álarcokat és különleges fejdíszeket,de a barokkos ruhák és hangulat mellett a vidám és bohém olasz emberek is kitesznek magukért az otthon fabrikált, vagy vett kosztümökkel.
 
  • Készüljenek fel már otthon kellő film, kiegészítő elemek betankolásával, hogy az ilyenkor megemelkedett árak ne vehessék el a sok szép fotó elkészítését.


Közlekedés:
Velencében a karneváli hétvégeken emberek tízezrei közlekednének, inkább hömpölyögnek a szűk utcákon, tereken, hidakon, hogy aztán a Szent Márk térre érve még többen legyenek.

Az utazó, ha vonattal jön, akkor a Főpályaudvarról (Stazione, Ferrovia jelzéssel) gyalog érdemes balkéz felé nekiindulni a Lista di Spagna főutcán, amely kezdetben szélesen, majd egyre keskenyedve vezeti az embereket a Rialto, majd a Szent Márk tér felé (kb. 45 perc).

Aki autóval érkezik, A határ Tarvisio és Venezia között 220 km autópályát fog használni, ennek díja: € 10.10. A Venezia irányt kövesse és számoljon azzal, hogy a parkolóházak a Róma téren (Piazzale di Róma) már biztosan dugig lesznek. A nagy parkoló szigeten, a Tronchetto-n, a Róma tér előtt lekanyarodva jobbra lesznek valamivel olcsóbb a parkolás lehetőségek, de óriási a zsúfoltság és esetleg órákba telhet onnan a sok autó és busz közül kiállni a fárasztó nap végén és Mestre felé kiaraszolni. Ezért az autósoknak is a Jesolo-Punta Sabbioni utat javasolom, főleg, ha Jesolo-ban foglaltak, vagy keresnek szállást.
 
  • Javaslom az autót Mestre-ben, a szárazföldön hagyni egy csendes utcában, lehetőleg a pályaudvar környékén és vonattal, vagy a helyi sárga buszokkal 10-15 perc alatt bemenni Velencébe. A buszok a Róma térig mehetnek, onnan gyalog, vagy a Canal Grande-n vízibusszal lehet a Szent Márk térre bejutni.


Azok, akik busszal, csoporttal érkeznek, nyilván a programszervező döntéseire vannak utalva.

De gondolják meg, hogy ezen a Tronchetto parkoló szigeten néha 600-800 autóbusz is parkol és órákba tarthat, amíg az elkésett utasok megtalálják az autóbuszt, aztán ennek a busznak ki kell araszolni a parkolóból.Szinte mindenki koraeste megy el és tavaly megtörtént, hogy egyes buszok 3-4 óra alatt !! tudtak csak kiállni.

*Javaslom, hogy ne menjenek be Mestre/Venezia irányába, hanem vagy 20 km-rel előbb, Jesolo felé hagyják el az autostrada-t és követve a Punta Sabbioni- jelzést, a kikötőnél parkoljanak le, itt jó busz és autóparkolók vannak (a parkolási díj kb. € 12) és az utasok itt szálljanak hajóra, majd a 40 perces kellemes hajóút után közvetlenül a Szent Mark térre futnak be (Piazza San Marco). A hajók 20 percenként indulnak és emeletes, tágas, nagy kapacitású hajók ezek. Árak, mint a vízibusznál.

A vonattal érkezőknek nem lesznek parkolási gondjaik, ők közvetlenül a S.Lucia állomásra futnak be és szinte a Canal Grande-ba landolnak. Ahova megérkeznek, a környéken, balra haladva a Lista di Spagna-n, sok 2-3 csillagos szállodát, belső csendesebb és olcsóbb panziót találhatnak.

Repülővel is lehet már Budapestről közvetlen járattal megérkezni. A San Marco repülőtérről vizibusz viszi Velencébe az utasokat (Linea Blu), menetjegy kb. € 12 és 20 percenként közlekednek.

Velence igazán a gyalogosok városa, de felejthetetlen látvány a Canal Grande (a Nagykörút itteni vízi megfelelője) forgalma, a nyüzsgő csónakok, vízibuszok és egyéb vízi járművek forgalma a csodás palotákkal díszített csatornán. Ezeket a megszámozott vízibuszokat Vaporetto-nak hívják és biztosan nagyon zsúfoltak is lesznek a karnevál alatt. Arra is gondoljanak, hogy a vízi karnevál alatt a vízi közlekedés egy része le lesz zárva, így aki egy találkozóra akar visszajutni, nem lesz könnyű.

A 2007-es vízibusz (Vaporetto) árak:

Egyszeri menet: € 5.00 (solo andata olaszul)
Napi jegy: € 12.00 (biglietto giornaliero)
3 napos jegy: € 25.00 (biglietto tre giorni)

A napijeggyel korlátlanul lehet utazni nemcsak a parkolóhely felé, de a szigetek, így Murano és Burano szigetekre is. (lásd később)

Családoknak, diák-és nyugdíjas csoportoknak (65 év fölöttiek) külön kedvezmények vannak.

Érdemes megnézni a helyi tömegközlekedési vállalat, az ACTV honlapját (többnyelvű): www.actv.it

Ugyanakkor az utolsó vízibuszok néha már annyira teli vannak, hogy meg sem állnak egyes kikötőknél, ekkor marad a kényszerű gyalogolás. Kellemes program végigmenni a lassú, mindenhol kikötő 1-es járattal, kb. 50 perc alatt megy végig a Canal Grandén és a pályaudvar, a Róma tér az utolsó megállók. Vasárnap nagy a zsúfoltság, mert sok olasz család is eljön a híres karneválra.

Gondolni kell arra is, hogy akik bennmaradnak késő estig a Szent Márk téren, választhatják a későestig tartó bulizást, de ha elmennek az utolsó hajók (Jesolo felé kb. 0:45-kor), a velencei macskákkal kell eltölteni egy padon (ezt sem könnyű találni) az éjszakát, így fontos felírni az utolsó hajó visszaindulási idejét. Jesolo-ban a hajókhoz csatlakozó buszok is vannak.

A közlekedéshez hozzá kell kalkulálni, hogy a városban óriási a tömeg (gondoljuk arra, hogy a budapesti tűzijátékra a Duna parton mennyien várakoztak, itt még többen lesznek...), így többszörös időt kell kalkulálni a helyszínek elérésére és a rendezvényeken megfelelő hely elfoglalásához.

Aki belefárad majd az egész napos tömegbe, a lökdösődésbe, padokról, parkokról ne is álmodozzon, mert alig vannak. Igazán megpihenni egy csöndesebb és eldugott templomban lehet. A presszók (ott Bar-nak hívják) és éttermek zsúfoltak és persze a kiemelt időszak szerint az árak is rekordokat döntögetnek.

Toilette lehetőség található, a városi önkormányzat WC-ket üzemeltet, és mozgó egységeket is felállítanak. A Toilette, vagy WC jelzést kell követni. A használatért természetesen fizetni kell, ára kb 1 €.

Ha már igazán elfáradtak, érdemes levágni a főutakról egy kis sikátorban és a belső kis tereken nyugalmas az élet (a velenceiek is ide menekülnek) és egy nehezen megtalált padon életet lehet lehelni a fáradt lábakba. Itt nyugodtan előkerülhetnek a hátizsákból a szendvicsek és valami ital, az olasz családok is így tesznek és a karnevál alatt elkerülik a drága és zsúfolt presszókat.

Szállodák:
Velencében már régóta kitették a completo... minden megtelt táblát. Érdemes inkább itthon az utazási irodáknál szállást foglalni, vagy a Velence környéki településeket átfésülni. Jesolo-ban a tengerparton rengetek szálloda és panzió kinyit.

Ezek a szállodák a nyári nagy melegre épültek és számolva a helyi törvényekkel és az Észak-olaszországi smog veszéllyel, a fűtésük nem az itthoni megszokott hőmérsékletre melegíti fel a szobákat és a napi 10 óra fűtési időt szakaszosan használják fel. Jesolo, Chioggia sok száz kis panziója várja ilyenkor is a vendégeket.

Programok:
Ha kisebb társaságok csoportok állnak össze, vagy az utazási iroda "idegenvezetést" is beír a programjába, nagyon figyeljenek oda, hogy magyar idegenvezető külföldön nem végezhet idegenvezetői munkát, csak amolyan néma sétaként viheti el ide-oda a csoportját. Nagyon szigorú törvények és szankciók vannak a feketén dolgozó (abusivo) idegenvezetők ellen és óriási pénzbüntetés, kitiltás és az európai közösség területén is alkalmazható retorziók várhatnak az fülön csípett prókátorokra.

Egy kis programajánlat a "csendesebb vizekre" evezők részére:
Fontos alapszabály: térképet csak nagyvonalakban kövessük és sűrűn nézzünk fel a házak sarkainál felfestett irányjelző táblákra.


1.séta: Gyalog átsétálni az Accademia hídon a Canal Grande fölött és a Dorsoduro sziget csendes szép kerülete jó kis pihenés lehet. A Santa Maria della Salute, a Dogana (Vámház) körbesétálása után kiérhetünk a szélesebb csatorna felé és a Chiesa dei Gesuiti templom is érdekes program lehet.

2. séta: A Rialto híd és a környező piac nagy látványosság. Tegyenek egy kis kitérőt és nézzék meg a nyüzsgő tengeri halpiacot, a számunkra ismeretlen zöldségeket is áruló piacot. Aki ekonómikus gondolázásra vágyik, a halpiac mögött átkelhet a helyiekkel egy gondolán. Állva teszik meg az utasok a rövid utat, csak € 1.55-be kerül és a Canal Grande nyüzsgő hajós forgalmába csöppenünk. Innen lehet a 3. sz. sétát folytatni, vagy a Rialto tér, pályaudvar, a Ghetto felé elsétálni. Aki a Frari felé megy, azaz nem kel át a gondolával, eléggé zegzugos úton lehet eljutni a Campo San Paolo után a Frari nagytemplomhoz. A szűk utcákon idáig nagy a tömeg, de később a környék már csendesebb és az eldugott csatornák között sétálva fel lehet még fedezni a régi gondola készítő és javító műhelyeket is. A Frari templomban belépőt kell fizetni, de a monumentális templom, a síremlékek, a híres Tiziano "Madonna mennybemenetele" c. kép megéri a fáradságot. De a festészet kedvelői ne hagyják ki az Accademia Képtárat sem.

3. séta: La Giudecca, a Ghetto környéke: itt alakult ki a világon először a zsidó lakosság elkerített lakrésze a XIV. sz-ban. Ma 5 kis zsinagóga működik, Scuola-nak hívják és szombat kivételével gyalogos túrákat is szerveznek a belső imahelyek megtekintésére.

4. séta: Riva degli Schiavoni: bár itt is nagy a tömeg, de nem olyan hektikus, mint a Szent Márk téren, vagy a Sóhajok Hídjára rátekintő hídon, ahol néha félórás helybenjárás után lehet csak átsodródni. A Hotel Danieli luxusszálló után az Európa hotel előtt padok is találhatók. A Chiesa della Pietá templom és a volt Ospedale (kórház) ma a zenei élet központjai: felcsendülnek Monteverdi és A. Vivaldi zenéi, ki lehet fogni egy szép délutáni koncertet.

Innen érdemes elsétálni az Arsenale (volt Fegyverraktár és hadihajó kikötő) felé. Itt készülődnek a hajós felvonulás bárkái és szép tágas terek találhatók. A közeli San Zaccaria templomot is érdemes felkeresni.

5. séta: A San Marco tér mögött felfedező sétára indulhatunk. Keressék meg az eldugott Palazzo del Bovolo-t jellegzetes csigalépcsős kialakításával.

Ezen a környéken található a Santi Giovanni e Paolo gótikus monumentális nagytemplom. Velencei Pantheon-nak is nevezik a sok híres dózse síremléke miatt.
A templom előtti téren áll a híres Colleoni hadvezér lovas szobra.

6. séta: Innen érdemes átkelni egy vízibusszal a közeli Murano szigetre és megnézni az üvegművesek műhelyeit, ahol a csoportok részére bemutatókat tartanak. Akik egyedül vannak, nyugodtam odasodródhatnak egy csoport mellé.

7. séta: Innen tovább lehet menni egy másik vízibusszal Burano szigetére. A hangulatos kis település színes házaival, csipkeverő műhelyeivel és boltjaival sok szép látnivalót és fotótémát kínál. A csendesebb utcák, az igazi helyi lakosok életébe való bepillantás és az olcsóbb éttermi árak miatt feltétlenül javasolt!

Aki ezeket a kiegészítő kirándulásokat is betervezi, javaslom, hogy a vízibuszra-hajóra érvényes napi jegyet vegyen (ára: € 12.00) és akkor az oda-vissza hajóközlekedése is biztosított Jesolo-Punta Sabbione-ra vissza.

BUON VIAGGIO - Jó utat, jó szórakozást mindenkinek!

Az eseményekkel kapcsolatos bővebb információk:
http://www.carnivalofvenice.com
http://www.guestinvenice.com
http://www.meetingeurope.com
http://www.muranoartshop.com
http://www.best-of-italy.com
http://www.provincia.venezia.it
http://www.turismo.veneto.it
http://www.discoveritalia.it

Belépők, árak, menetrendek
http://www.gpnet.it/guest
http://www.actv.it
http://www.domino.autostrade.it

Az anyagot Illés András idegenvezető bocsájtotta rendelkezésünkre 2003-ban. Köszönjük! A programokat 2007 januárjában frissítettük.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Velence
Olaszország