Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

250 éves a szentpétervári Ermitázs
2014. december 09.

A jubileum alkalmából vasárnap átadták a Téli Palotával szemben, a valamikori cári főparancsnokság épületében az Ermitázs 19-21. századi gyűjteményei számára kialakított részleget.

A világhírű orosz állami múzeum és képtár - amelynek gyűjteményét II. (Nagy) Katalin cárnő alapította, majd gazdagította, és épületegyüttesének legismertebb része a volt cári Téli Palota - látványos háromdimenziós képek és film vetítésével ünnepelte szombat este 250. születésnapját. A Palota téren összegyűltek úgynevezett történelmi bált láthattak az Ermitázs falaira vetítve.

250 évvel ezelőtt ezen a napon tett szert II. Katalin cárnő Johann Ernst Gotzkowsky berlini kereskedő értékes festménygyűjteményére. A 317 darabból álló, neves flamand festők alkotásait tartalmazó kollekció a porosz kereskedő Vlagyimir Dolgorukij orosz herceggel szembeni tartozását fedezte.

Az új, tágas múzeumi termekben láthatóak két híres orosz 19. századi műgyűjtő, Szergej Scsukin és Iván Morozov kollekciói, impresszionista és posztimpresszionista festmények. Az ünnepi alkalomból Francis Bacon, neves angol expresszionista festő 25 alkotásából külön tárlat nyílt a főparancsnoksági épület jobb szárnyában.

Az Ermitázs gyűjteménye több mint 3 millió műtárgyból áll. Területe meghaladja a 233 ezer négyzetmétert, mintegy kétezer terme van. Tíz év sem lenne elég, hogy valaki csak egy percet is eltöltsön egy-egy tárgy előtt. A múzeumi séta tíz kilométert tesz ki.

forrás: Turizmus.com , további info: http://turizmus.com