Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Feketekömény avagy a nigella sativa
2014. augusztus 04.

Létezik egy olyan különleges fűszer és gyógynövény, amely használata régi hagyományokkal rendelkezik, és a kis fekete magokkal minden nap találkozhatunk a kedvelt török pékáruk tetején. A növényt odahaza feketeköményként, nigellaként, vagy kerti katicavirágként ismerhetjük, míg Törökországban cörek otuként emlegetik.

Az íze a borshoz hasonló karakteres egy pici mellékzöngével, és érezhetően olajos mag. Ez nem csak egy fűszer, hanem a belőle sajtolt olajkivonatot csodaszerként tartják számon, a maghoz pedig számos hiedelem kötődik.

A 20-40 cm magasra növő növényt már az ókorban is ismerték, a sumérok, az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak sokoldalúan használták. Egyiptomban egyenesen a "fáraók aranyának" nevezték, és állítólag Tutanhamon fáraó sírjában is találtak belőle. A magjából sajtolt olaj magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatással bír.

Ami a növény törökországi jelentőségét illeti, azt tartják, hogy Mohamed próféta egy ízben kijelentette, hogy a feketekömény a halálon kívül minden betegségre jó.

forrás: tedeinturkey.wordpress.com , további info: http://tedeinturkey.wordpress.com