Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Középkori csontvázakat találtak Londonban, megfejthetik a pestis 660 éves titkait
2014. április 06.

A törvényszéki vizsgálatok szerint a 14. századi nagy pestisjárvány áldozatainak csontvázaira bukkantak Londonban, a városon áthaladó vasútvonal, a Crossrail építésekor, írja a BBC.

A csontvázakat 1348 és 1350 között temethették el, és legalább négynek a fogazatán megtalálták a fekete halálként is ismert pestist okozó Yersinia pestis baktérium DNS-ét. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy több ezer holttestet helyeztek tömegsírokba az akkori külvárosban, de a pontos helyszínről fogalmuk sem volt a kutatóknak. Most egy lépéssel közelebb kerültek az igazsághoz: a Charterhouse tér alatt kell keresgélniük, radarszkennert használnak majd.

Az izotópvizsgálatok alapján megállapították, hogy akkoriban nem volt könnyű a londoniak élete. Sokan alultápláltak voltak, 16 százalékuk angolkórban szenvedett. A hátsérülésekből arra következtetnek, hogy nehéz fizikai munkát végeztek. Negyven százalékuk betelepülő volt, valószínűleg északról, ami azt jelzi, hogy London a 14. században is olyan vonzó volt, mint ma.

Jay Carver, a Crossrail vezető régésze szerint egy 660 éves rejtély oldódhat meg, a kutatók ugyanis rengeteg új információt szerezhetnek a kórokozó evolúciójáról, és arra is utalnak jelek, hogy a betegség sokkal inkább levegőben terjedt, mint patkányok és bolhák által, ahogy azt eddig hitték.

A fekete halál az emberiség egyik legpusztítóbb járványa volt, 1347 és 1351 között több millióan haltak meg.

forrás: index.hu/ , további info: http://index.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
London
Nagy-Britannia