Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Nő nem marad szárazon Hollókőn
2014. február 26.

Idén április 19-21. között idén is hagyományos, palóc Húsvéti Fesztivállal, locsolkodással, gazdag programmal várja Hollókő látogatóit. A rendezvény idén különleges lesz: a falu jelenlegi formájában utolsó alkalommal látható.

Csak tiszta forrásból

Ez lehetne a hagyományos Hollókői Húsvéti Fesztivál mottója, kétszeresen is. Tudjuk, hogy az igazi Mikulás a Sarkkörről érkezik, a valódi pizzát az olaszok készítik, a legjobb pezsgő pedig francia. Így aki a hagyományos húsvét élményére vágyik, annak Hollókőn a helye. Akinek ez az ünnep többet jelent, mint egy jó kirándulás lehetősége, akinek fontos hagyományok őrzése és továbbörökítése vagy csupán nagyon stílusosan szeretne kikapcsolódni, annak mindenképpen érdemes a hollókőiekkel együtt ünnepelni. És ha már húsvét, akkor a forrás, a patak vagy az artézi kút vize főszerepet fog játszani a világörökség-faluban.

Nő nem marad szárazon

A hollókői hagyományok esetében nincs mese: a falu apraja-nagyja viseletet hord, mely a lányok esetében gyorsan vizes lesz. Hollókőn a fiúk sportot űznek a locsolkodásból, nincs francia parfüm vagy Krasznaja Moszkva, van viszont vödör. Vadásszák a sokszoknyás, pántlikás lányokat, akik visítva állják a locsolást, mert hervadni senki nem szeretne. Az ékszerdoboz falucskában a nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké. Fellép többek közt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Nógrád Táncegyüttes, lesz Kerekes Band koncert, mesemondó, tánctanítás, közös nótázás. A jó hangulat biztosított.

Palóc gasztro
Húsvétkor Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit kóstolhatják a vendégek. Ünnepekkor különösen gazdag a hollókőiek asztala. Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik: az Ófalu meseházikóinak udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai rendezvények ínyencségeivel várják a vendégeket. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak világbajnok haluskával készülnek és a kétbodonyi szilvagombócból is sok lesz.

Vissza nem térő alkalom
Hollókő ebben a formában utoljára ünnepli a húsvétot. A település átalakul, nagyszabású turisztikai fejlesztés része lesz. Aki ott ünnepel, az egyben utoljára találkozhat a megszokott és sokáig változatlan faluképpel. Őszre megújul a település - természetesen a hagyományos, védett falukép és palóc örökség megőrzésével. A rendezvény mindhárom napján ingyenesen látogathatóak Hollókő múzeumai és Hollókő Vára.

forrás: Turizmus.com , további info: http://turizmus.com

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Hollókő
Magyarország