Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szemrevaló látvány a tengerparton
2013. február 09.

Ha legközelebb Rio de Janeiro-ban jársz és elmélyülten csodálod a mozaikos utcaköveket, figyeld meg egy kicsit jobban a mintákat, mert lehet, hogy éppen egy "vonalkódba" botlottál, ami minden információt feltár előtted a helyről, ahol éppen állsz.

Rio de Janeiro turisztikai szakemberei elkezdték feltölteni a város utcaköveit két dimenziós, fekete-fehér QR (Quick Response) kódokkal, amik segítenek eligazodni a turistáknak a városban. Az első kódokat az Arpoador körzetben, az Ipanema tengerpart végénél helyezték el. Hogy ne lógjanak ki a sorból, ezeket is ugyanazokból a fekete-fehér kövekből rakták ki, amikből a tradicionális hullámok, halak és egyéb absztrakt mozaik alkotások állnak. Az újító ötlet lényege, hogy a turisták az ikon lefényképezése után, egy okostelefonra letöltött alkalmazás segítségével minden információt megtudhatnak az adott területről, műemlékről, történelmi épületről.

Miután lefényképezték a kódot, az alkalmazás megnyit egy weboldalt, ami spanyol, portugál vagy angol nyelven leír minden fontos tudnivalót, sőt akár még egy térképet is a rendelkezésükre bocsájt az adott területről. A hivatalos tervek szerint harminc ilyen QR kód mozaikot szeretnének lerakni szerte Rio tengerpartjai és történelmi látnivalói környékén.

Ha megnézzük, hogy hányan látogatják Brazíliát, akkor ennek az eszköznek igen nagy hasznát lehet venni a közeljövőben. Raul Oliveira Neto, egy 24 éves látogató Porto Alegre városából volt az első, aki kipróbálta a riói ikont és elmondása szerint, az ötlet tökéletesen passzol az emberek mostani életmódjához, mivel rengeteg technológiát használnsk az információk kinyeréséhez.

A QR kód ragályos

De QR kódokat nem csak Rio de Janeiro-ban lehet találni. Az első mozaikos QR kódot Lisszabonban készítették, aminek stílusa utánozta az ősi portugál dekorációs díszítőköveket. A délkelet Walesben található Monmouth kisváros pedig 2012-ben írt történelmet, mikor ez lett a világ első "Wikipedia városa". A turisták ugyanis lépten-nyomon QR kódokba ütköznek a város fontosabb nevezetességeinél, ahol az alkalmazás rögtön a szükséges Wikipedia oldalra ugrik. Monmouth városának iskoláit, múzeumait, látnivalóit és kocsmáit immáron, több mint 1000 kódmatrica borítja. De hogy ne csak egy hóbort maradjon, a kódoknak haszna is volt a település számára. A projektnek köszönhetően ugyanis, a városvezetőség ki tudott építeni egy, az egész városra kiterjedő ingyen Wi-Fi hálózatot.

forrás: VJM.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Rio de Janeiro
Brazília