Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Teljesen átalakul a pécsi állatkert
2012. december 04.

Ökoturisztikai élményparkká alakul a pécsi állatkert, az ehhez szükséges bővítési és felújítási munkálatokra 2014 végéig több mint 1,1 milliárd forintot költenek.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a projekt támogatási szerződésének pénteki aláírásakor elmondta: az európai uniós forrásból finanszírozott beruházásnak köszönhetően a mecsekoldali állatkert a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen várja majd a látogatókat. A helyszínen akvárium-terráriumnak és különböző rendezvényeknek otthont adó fogadóépületet emelnek, a Mecsek élővilágát bemutató, oktatási és kutatási célokat egyaránt szolgáló ökoturisztikai parkot alakítanak ki, és szigetelik a kifutókat, hogy megakadályozzák az állati ürülékkel szennyezett esővíz talajba jutását.

Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója arról szólt, hogy a ma 200 faj ezer egyedét bemutató pécsi állatkert fejlesztése a jövőben lehetőséget ad olyan népszerű és nagy tömegeket vonzó állatok bemutatására is, mint a barnamedve, a leopárd, a tigris, vagy a fóka. Hozzátette: terveik szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé emelkedik. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta, hogy a beruházással a létesítmény új funkciókkal bővül, és biztosíthatóvá válik hosszú távú, környezetbarát működése.

Utalt arra, hogy az 1961-ben épült állatkert korszerűsítését negyedszázada tervezik, mióta felmerült, hogy veszélyeztetheti az alatta lévő ivóvízbázisokat. Dél-Dunántúl egyetlen állatkertje a pécsi, abban pedig országosan is egyedülálló, hogy a Natura 2000 program által védett területen fekszik.

Farkas Tibor, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója kitért arra, hogy a kormány szeptember elején hét fontos turisztikai projekt támogatásáról döntött, ebből három - az állatkert felújítása, a pécsi egyházmegyei épületek rekonstrukciója és az ormánsági látogatóközpont építése - érinti Baranyát.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Pécs
Magyarország