Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Svájc a világ leginnovatívabb országa
2012. október 29.

Változatlanul Svájc vezeti a világ országainak innovációs képességéről összeállított rangsort 77 ponttal - derül ki a BDI német iparszövetség és a Deutsche Telekom Stiftung tanulmányából.

A második és a harmadik helyen Szingapúr és Svédország áll, a negyedik helyről Hollandia a hatodik helyre utasította vissza Németországot a most közzétett, a 2011-es adatok alapján felállított rangsorban.

Az ötödik helyre az előző évben még tizedik Belgium tört előre, a hetediken pedig az Egyesült Államok áll, két helyet előrelépve.

Az első tíz között még Finnország és Norvégia képviselteti magát. Finnország egy éve az ötödik volt a rangsorban, Norvégia pedig a hetedik.

A listát az első felmérés idején, 2000-ben is Svájc vezette, Svédország pedig a második helyen állt. Az idei top tíz közül 2000-ben Szingapúr a hatodik volt a listán, Hollandia a tízedik, Belgium az ötödik, Németország a kilencedik, Finnország a negyedik, Norvégia pedig a tizenharmadik.

2000-ben a legjobb tíz között volt még Kanada és Franciaország is, a hetedik, illetve a nyolcadik helyen.

A 2011-es rangsorban Dél-Korea, Japán és Kína a tavalyival megegyező, sorrendben 18., 19. és 21. helyezést foglalja el.

A kelet-európai országok közül csak Lengyelország képviselteti magát változatlanul 5 pontos értékeléssel, ami 2011-ben a 23., 2010-ben pedig a 25. helyezést biztosította számára a 28-as listán. A listát Brazília zárja nulla ponttal.

2000-ben Lengyelország 10 pontos értékeléssel a 24. helyen állt a 9 pontos értékeléssel 25. Kína előtt.

A rangsort a tanulmány készítői különböző súlyozással ellátott öt csoportba rendezett 38 egyedi innovációs indikátor alapján állítják össze. Az öt csoport gazdasági, tudományos, oktatási, kormányzati és társadalmi területeket ölel fel, amelyek lehetővé teszik egyes országok innovációs rendszerének egymással való összevetését.

A világ országainak innovációs rangsoráról készített tanulmányt a BDI német iparszövetség (Bundesverband der Deutschen Industrie), a Deutsche Telekom Stiftung, a Fraunhofer-Institut für System- und Innovationsforschung ISI kutatóintézet, a Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) kutatóintézet és a maastrichti egyetem UNU-MERIT kutatóintézete állítja össze évi rendszerességgel.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Svájc