Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A természetes életmód ételei II. - A gyümölcsök
2001. június 28.

A GYÜMÖLCSÖK

Alma, Ananász, Áfonya, Birs, Barack, Cseresznye, Egres, Eper, Körte, Málna, Paradicsom, Ribizli, Szeder, Szilva, Szőlő, Citrom, Füge, Kiwi, Aszalt gyümölcsök

A gyümölcsökről általában azt tartják, hogy savasak, a szervezetet savasítják. Különösen óvnak tőle a kifejezetten elsavasodott szervezetet feltételező betegségek esetén (reuma, köszvény stb.). Hogy itt megint egy téves nézet ellen kell a harcot felvenni; azt mindennapos mérésekkel igyekeztem saját magam, kizárólagos gyümölcstáplálkozással bebizonyítani. Az eredmény a vártnál jobb volt. A korábbi 6,2 körüli pH (vizeletben mérve reggel) már a harmadik napon 6,8-ra, később 7,2-re javult. (A pH 0-7-ig a savasságot, 7-14-ig a lúgosságot jelzi. Az ideális érték 7,2-7,4 között van. A savbázis egyensúlyt mérésekkel ellenőrizhetjük saját magunk. A reggeli vizeletben ún. lakmuszpapírral, ami a lúgosság-savasság mértékét jelzi, megállapítható szervezetünk belső egyensúlya). Ekkor jöttem rá az igazi okokra, s arra, hogy a tiltóknak és a kúrák szorgalmazóinak is igazuk van, csak nem vették figyelembe az alkoholképződésre vonatkozó intelmeket.

Ugyanis tapasztalatom szerint, ha magában csak gyümölcs került a szervezetembe, még ha az savas paradicsom vagy citrom volt is, a hatása lúgos lett. Ha keményítő tartalmú ételekkel vagy zöldségfélékkel fogyasztottam együtt - egy emésztési cikluson belül -, akkor a hatás már nem volt lúgosító. Így a kenyérrel fogyasztott gyümölcs ismét a korábbi 6 pH körülire savasított, de a müzliben fogyasztott nyers gyümölcs is ugyanazt a hatást eredményezte. Így tehát az alkoholképződésben kell a savasodás okait keresni, és nem a gyümölcsben. Ez a felismerés óta vagyok híve a tiszta gyümölcstáplálkozásnak (mindig az éppen aktuális gyümölcsének). Fogyaszthatunk gyümölcsöt a nap jelentős részében, vagy tartsunk egész napos gyümölcskúrákat! Arra figyeljünk, hogy elegendő idő teljen el a gyümölcs és a más összetételű táplálékok fogyasztása között!

Csodálatos regeneráló hatásuk van a gyümölcskúráknak. Szinte valamennyi gyümölccsel lehet tisztító kúrát folytatni, többnek leírása megtalálható a híres magyar orvos, dr. BUCSANYI GYULA: Természetes táplálkozás és gyógyhatása, valamint ROMOLÓ MANTOVANI francia természetgyógyász: Az öngyógyítás művészete c. könyvében. A gyümölcskúrákat mindig egy-egy gyümölcs szezonjára rögzítsük; s mindig élvezettel, örömmel töltsön el bennünket a kúra várható eredményessége. A kényszeres gyümölcsfogyasztás, a kötelességszerű kúra eredménytelen marad, csak a negatívumai jelentkeznek. Vezessük be mindennapi gyakorlatként, hogy délelőtti étkezésünk és ebédünk csak gyümölcs legyen! Áldásos hatását hamarosan érezzük majd. E téren sokat segít a Testkontroll című munka, amely Shelton doktor tanait próbálja népszerűsíteni a természetes táplálkozással kapcsolatban. A következőkben igyekszem ismertetni a hazánkban elérhető fontosabb gyümölcsöket, azok összetevőit; értékeit, gyógyhatásait, esetleg kémiai összetételüket. A REFORMKONYHA c. könyv adatai szerint - és saját vizsgálataim is ezt bizonyítják - a magyar népesség rendkívüli kalciumhiányban, magnéziumhiányban és vashiányban szenved, annak ellenére, hogy a rátukmált húsban, a pasztörizált tejben és tejtermékben állítólag mindez megtalálható. A gyümölcsök ásványianyag-tartalma relatíve nem nagy, de élettanilag rendkívül fontos, mert a legkönnyebben kötődik. Nagyon magas a kalciumtartalma például a faepernek, a szamócának, a szedernek, a ribizlinek, a csipkebogyónak, a diónak, a máknak és a mogyorónak.

Alma

"Az alma az egyedüli gyümölcs, amely más ételekkel együtt is fogyasztható anélkül, hogy erjedés lépne fel" (MAZDAZNAN). Az összes gyümölcsfajta közül a legfontosabb az alma. Már az ókorban a "gyümölcsök királynője" tiszteletbeli nevet kapta sok jó tulajdonsága miatt. Legnagyobb előnye az, hogy szinte minden éghajlati viszony mellett meghonosodik, és a kedvezőtlen időjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más gyümölcsfák. Másik fontos előnye, hogy igen könnyű tárolni, kis odafigyeléssel, kevés veszteséggel a tavaszi friss gyümölcsök megjelenéséig eláll. Az alma összetétele alapján is olyan gyümölcs, mely biztosítja az élethez szükséges tápanyagokat: kizárólag almán is meg lehet élni, szinte korlátlan ideig. Magas a fehérjetartalma, csak néhány más idénygyümölcs előzi meg. Szállításra is igen alkalmas. A világon mintegy 1200 fajtája ismeretes. Az alma a gyümölcsök prototípusa éppúgy, mint a búza a gabonáknak.

Összetevői: cukor; almasav, csersav, fehérje, gummi, pectin, rostanyag, keményítő, organikus sók (magas a foszfor-, a nátrium- és vastartalma) és háromnegyed részben víz. Rostanyaga csak teljesen érett állapotban válik emészthetővé. Fajsúlya 0,8, jóval könnyebb a víznél. Szilárd alkotórészei az egész gyümölcs 15%-át alkotják.

Az érett alma kb. 1-1,5 órát tartózkodik a gyomorban, vagyis az emésztési ideje rövid, szinte azonnal energia nyerhető belőle. A tapasztalat szerint az ugyanazon fán termett almák közül a nagyobbak az értékesebbek. Magas foszfortartalma miatt az alma kiváló táplálék a szellemi munkások és az idegbetegek számára. Aki elszokott az almától, vagy annyira tönkretette a gyomrát és emésztőszerveit, hogy az egészséges ételeket nehezen tudja csak elfogadni, az az alma evésénél a következőket vegye figyelembe: először csak egy harapást egyen, de azt nagyon alaposan rágja meg, keverje össze nyállal, mert az alma evésekor ez a legfontosabb! Az almának, mint tökéletesen megrágott és nyállal elkevert folyékony pépnek kell a gyomorba kerülnie. Ezután fokról-fokra növelje az adagot, s csökkentse ennek arányában a főtt ételeket! Az almából naponta 1-1,5 kg is fogyasztható, kívánság szerint több is. Az almával, mint általában a gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatosan vegyük figyelembe a sheltoni elvet, gyümölcsöt csak magában fogyasszunk, a gyümölcsétkezés az gyümölcsétkezés, de egyben a folyadékigény kielégítése is. Ha mást is akarunk enni, akkor az almát legalább egy órával az étkezés előtt együk!

Az az ellenvetés, hogy a gyümölcsétkezés nem csillapítja az éhséget, csak azt jelenti; hogy a gyomor és az emésztőrendszer már tönkrement. Helyre kell állítani módszeres és tudatos munkával, mert ez az egyetlen mód, hogy elvesztett egészségét valaki visszaszerezze és meg is tarthassa. Természetesen a tömött gyomorra erőltetett gyümölcs sem az egészség, sem az emésztés szempontjából nem jelent előnyt, csak a további erjedést fokozza. Nem a gyümölcs okoz hasmenést, hányást, lázat vagy egyéb tüneteket, hanem az, amit a gyümölcs előtt fogyasztottunk. A gyümölcs a gyógyulás útjára vezet, megszabadítani igyekszik szervezetünket az eddig okozott károktól. Az éretlen barack közismert hasmenést okozó hatása a legjobb tavaszi gyomor és béltisztító eszköz - természetes hajtóanyagként fankcionál.

Az alma nagyon jó tisztító, gyógyító hatású az alábbi betegségeknél: paratífusz (ételmérgezés), enteritis (bélhurut), dizentériá (vérhas), enterocolitis (koli baktériumok okozta bélfertőzés) és vesekövek. Székrekedés nélkül gyógyítja a hasmenést, kitűnő bélműködés-szabályozó. Tisztítja a húgyutakat, a tüdőket. Igen jó ellenszere a reumának, a köszvénynek, mivel sói oldják a húgyköveket. Mint gyümölcs ugyan enyhén savas, ennek ellenére organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat, tehát a szervezetet az alma lúgosítja. Felső légúti megbetegedéseknél, hörghurutoknál is kiváló hatású.

Az édes és a savanyú alma másként hat. Az édes almát jól hasznosítják a székrekedésben szenvedők, a vérszegények, míg a savanykás almákra a túltápláltaknak és a reumásoknak van szükségük. Minden alma hatásos vértisztító érelmeszesedésnél, szívbetegségnél, aranyérnél és menstruációs zavaroknál: A rendszeres ülőmunkát végző embereknél legalább kéthavonta kellene 6-8 napos almakúrát tartani. Az almát - éppúgy; mint más gyümölcsöt - savas hatása miatt nem szabad kenyérrel együtt fogyasztani, mert a keményítő emésztését lehetetlenné teszi. Lehetséges tisztán almakúrát is tartani, esetleg a bevezetéskor más ételek kiváltásával; később csak magában.

A táplálkozási gyakorlatban a sárga (golden) alma a leginkább ajánlott, míg gyógyászati célra a REINETTE (ranett) almát tartják a legjobbnak. A nálunk tömegében termesztett JONATÁN, IDARED és STARKING almák túlságosan savasak és magas vegyszertartalmúak. Ez a túltermesztettség miatt van. A gyümölcsfa immunrendszerének lerontását (nemesítés) szükségszerűen követi a fokozott vegyszeres védelem. Így méretében és mennyiségében növekszik, értékében csökken a gyümölcs. Ezzel viszont a méret és mennyiség ellenében elvész az érték.

Csak egészséges, nedvdús, érett almákat szabad fogyasztani! Törekedjünk az azonos fajtákra, mert mindegyiknek más-más a savassági foka, nem keverhetők egymással. Almakúrát egész évben lehet a. szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés. Az almát mindig teljes egészében kell fogyasztani, héjával, magházával, magjával együtt. Így teljes értékű táplálék. Ne dobjuk el az alma csutkáját, igen értékes szerves kötésű jódot tartalmaz! Az almával leküzdhető a terhesség alatti hányinger.

Az alma általános összetétele dr. Lahmann szerint:

4 g fehérje, 4 g zsír; 7-12 g szénhidrát, 13-15 g rostanyag, 4-5 g organikus só. Kálium 35,68%, nátrium 26,9%, kálcium 4,08%, magnézium 8,75%, vas 1,4%, foszfor 13,69%, kénsav 6,09%, szilícium 4,32%.

Ananász

Azt mondják, egyenesen az "Isten kertjéből" származik. Nálunk ugyan nem terem, de gyógyszerként ajánlom a használatát, fogyasztását. Természetesen csak nyers, érett formában. Tulajdonképpen egy kaktuszfajtának a gyümölcse, de se nem gyümölcs, se nem zöldség. Mint gyógyanyag viszont kitűnően hat sómérgezéseknél, a savasság nagy ellenfele. Kitűnően, szinte csodával határos módon képes a szervezet tisztítására. Fogyasztható még akkor is, ha a beteg gyomor már szinte semmit nem tud elviselni. Az ananászt ilyenkor is elfogadja. Székrekedés ellen is kitűnő. A héjrészek letisztítása után vágjuk vékony szeletekre, és a nedvét szopogassuk ki! Egészséges gyomrúak a rostokat is elfogyaszthatják. Befőtt formában nem ajánlott, csak élvezeti cikk. A cukor itt is erjedést gerjeszt.

Fehérjetartalma az almáéval azonos, szénhidráttartalma annak közel kétszerese: 14 g.

Áfonya

Magas a csersav- és foszfortartalma, kitűnő vértisztító gyümölcs. A hasmenést erősen fogja, coli baktériumellenes hatása ismert.

Különösen a vörös áfonyának magas a nedvtartalma: Régóta ismert gyógyszere az orbáncnak, a szénaláznak, az idegzsábáknak, a vese és hólyagbajoknak; idült hasmenésnél, bélférgesedés ellen is hasznos. A mirigyekre regeneráló, élénkítő hatást gyakorol, különösen kedvező hatása van a nemi mirigyekre. Préseljük ki a levét, és azt fogyasszuk rögtón a préselés után! A magja és a héja emészthetetlen.

Birs

A körtével is rokon birs sok napfényt igényel és sokat is raktároz el. Két fajtáját különböztetjük meg, a birsalmát és a birskörtét. Mindkettőre jellemző a kissé fanyar íz, a teljesen érett gyümölcsöknél azonban ez eltűnik. Enyhén fűszeres, magas illóolaj- és ásványisó tartalmú gyümölcs. Termesztése kívánatos. Mivel késón virágzik, a tavaszi fagykárok általában nem érintik. A hazai körülmények között jól beérik, sokáig eltartható, kiegészítheti gyümölcspalettánkat.

6 g fehérjét, 90 g szőlőcukrot, 6 g szerves sót, valamint 19 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Barack

Széles a paletta, sokféle barackfajta ismeretes, összetételük hasonló. Legjelentősebb az őszibarack, melynek hazánkban két jelentősebb fajtája ismeretes, a fehérhúsú lédús és a sárgahúsú (szatymazi). Az utóbbi időben teret hódított, és a piacokon megjelent a befőzési célra (tehát csak élvezeti cikként) alkalmas, gumis állagú őszibarack is. Közvetlen fogyasztásra nem nagyon ajánlható.

Az őszibarack remek tisztító hatású gyümölcs, kitűnő táplálék, de sose fogyasszuk zölden! Bársonyos héját fogyasztás előtt célszerű lehúzni. Egyesek szerint a magja mérgező, a MAZDAZNAN táplálkozástan - felhívja ugyan a figyelmet a magas kéksavtartalomra - azonban ajánlja a fogyasztását, mégpedig annyit, és nem többet, mint amennyi barackot is elfogyasztottunk. Ebben a kis mennyiségben emésztést elősegítő és serkentő hatása van. Magas víztartalma miatt általában sokat kívánunk enni belőle, de ez nem tanácsos.

Korán, már nyár elején megjelennek kevésbé értékes fajtái; rendszerint értéküknél jóval magasabb áron.

7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

A sárgabarack a csontok és szövetek újjáépítésében játszik nagy szerepet. A gyümölcstáplálkozásból semmiképpen sem szabad kihagyni. Növeli a sejtek energiáit, életképességét, élettartamát, fokozza azok tevékenységét. Főleg a gyerekek és az öregek számára ajánlott a fogyasztása. Sokan panaszkodnak azonban arra, hogy meghajtja őket: Éppen emiatt hasznos! Hagyni kell, hogy a szervezetben lerakódott nemkívánatos anyagokat a belekből eltávolítsa, mintegy természetes hashajtóként működjék. A zöld barack is nagy tisztítást végzett bennünk gyermekkorunkban, nem véletlen, hogy a zsíros, húsos táplálkozás után ezt kívánja a gyermek. A túlzott vízveszteség elkerülése végett igyunk gyógyteákat!

Kúraként is ajánlott, főleg. Vérszegényeknek. Szédüléstő1, ütőérelmeszesedéstő1 szenvedő egyéneknél igen jó hatású.

A csecsemők legelső tápláléka legyen, közvetlenül az anyagtej után, de természetesen külön étkezés keretében. Nem szabad semmi mással együtt fogyasztani, csak magában! Kúrák alkalmával délelőtt és este fogyasztható, vacsoraétkezés előtt. Délben vegetárius étkezés.

9 g fehérjét, 100 g szénhidrátot, 7 g szerves sót és 8 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Cseresznye

A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Minden része gyógyszer, a szó szoros értelmében: a húsa, a magja, a szára egyaránt. Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki. Mind az artritis (ízületi gyulladások), mind a cukorbetegség leküzdésében nélkülözhetetlen. Magas savtartalma miatt a kövek oldását segíti. A szénanátha, a szénaláz legjobb orvossága. Igen magas a vastartalma, vérszegénység esetén nagyon hasznos. Figyeljük meg a körmünket: ha hosszanti barázdák jelennek meg rajtuk; akkor itt az ideje a csalán és a cseresznyekúrának! A nedve, de főleg a magja a szívizomzatot erősíti. Célszerű ezért a magokat összegyűjteni, majd a cseresznyehiányos időszakban naponta 10-15 magot megtörni és elfogyasztani.

Mint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni, magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítőtartalmú ételekkel összeerjed. Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette! Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában. Makacs székrekedésnél is jótékony hatású. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek ételének tartották. Olyan gyakran ehető, amilyen gyakran csak kívánjuk. Idényben 1-2 kg is fogyasztható belőle. Természetesen más étel nem is szükséges az ilyen napokon. Általában nem célszerű még két azonos, de más színű (pl. kék és fehér szőlő) gyümölcs együtt fogyasztása, a cseresznye azonban még ez alól is kivétel.

Az erjesztetlen, desztillált vízzel hígított cseresznyelé kellemes és értékes téli ital lehet. A cseresznye levének kipréselésekor ne alkalmazzunk 55 Celsius foknál magasabb hőmérsékletet! A baktériummentesítést célszerű zeolit tartalmú anyaggal (szűrővel) elvégezni, vagy zeolitot keverni hozzá (pl. NEUROSANT).

A cseresznye kúraszerűen is alkalmazható, magas fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma miatt önálló étkezésre is ajánlott több héten át, más tápanyagok mellőzésével. Ilyenkor több fajtája is fogyasztható, de csak érett állapotban. Ez a regenerációs kúra újjászületést jelent!

A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű. Gyomor- és tüdőbajok esetén igen hasznos, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea.

8 g fehérjét, 7 g növényi zsírt, 140 g gyümölcscukrot, 5 g szerves sót és 4 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Egres

Csak éretten ajánlott a fogyasztása, zölden erősen savas hatású, cukorral összeerjed. Többnyire csak élvezeti cikként ajánlott, kis mennyiségben. A héját és a magját távolítsuk el! Legfőbb gyógyértéke, hogy megszünteti a máj vérbőségét, de székrekedés elleni hatása is ismert.

6 g fehérjét, 14 g zsírt, 80 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 27 g növényi rostot tartalmaz kilogrammonként.

Eper

Két fő fajtája ismeretes: a faeper és a földieper (szamóca).

A faeper a vándorok eledele. Az országutakat szegélyező eperfasorok hosszan tartó érési idejük alatt sok szegény ember számára tették elviselhetővé az életet, nyújtottak számukra táplálékot. Sajnos ma már zömében kiirtották őket, alig-alig lelhetők fel, éppúgy, mint az utak mellé telepített cseresznye- és szilvafák. Újra kellene őket telepíteni, mert értéktelen területen nyújtanának értékes gyümölcsöket. Néhány élelmes ember ma már. felismerte pénzbeli értékét, és a piacokon árusítja ezeket a gyümölcsöket. Egy-egy fehéreperfa szép lombkoronájával még a családi házak, kertek dísze is lehetne, nem beszélve hasznosságáról: Gondozást szinte nem igényel.

4 g fehérjét, 113 g szőlőcukrot, 8 g organikus sót és 7 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

A szamóca, illetve annak nemesített, termesztett változata, a földieper szintén igen értékes gyümölcsféle, sajnos melegházi változata kevésbé az, viszont sokkal drágább.

Üdítő, fiatalító gyümölcs, az első tavaszi gyümölcsök egyike, vértisztító hatása közismert. Jó a májbajok ellen, feltehetően oldja a máj zsírlerakódásait (a koleszterint) is. Intenzív a sóoldó hatása, ez az oka annak, hogy a húsevők (a mindenevő életmódot folytatók) kiütéseket kapnak tőle. Túl gyorsan indítja meg a tisztító folyamatokat. Nem szabad ettő1 megijedni és a mérgeket különféle kenőcsökkel visszatessékelni a bőr alá. El kell viselni a bűnök büntetését, mert néhány nap alatt (folytatva a kúrát) megtisztul a szervezet, a kiütések elmúlnak. Az eperkúra igen eredményesen alkalmazható idült bőrbetegségek (psoriasis), ekcémák esetén. Fogyasztása javasolt a lábadozóknak; húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek: Haszonnal fogyaszthatják a melankóliában, neuraszténiában szenvedők. Számukra azonban ki kell préselni a levét, mégpedig frissen, mert a magok problémát okozhatnak. Különösen jó hatást fejt ki a májgyulladásban, a fertőző májgyulladásban (hepatitis) szenvedő betegek szervezetében.

Szezonban kúráként délelőttre és estére elosztva egy-másfél kilogrammot is elfogyaszthatunk. Cukorral, mézzel együtt könnyen erjed, tehát ne cukrozzuk! Ha mézzel édesítjük, akkor használjunk erjedésgátló fűszert, vaníliát vagy fahéjat! Különösen értékes az erdei szamóca, illetve a szántóföldi, a szabadban termő földieper.

9 g fehérjét, 6 g növényi zsírt, 72 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 8 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Körte

Az alma után talán a körtéből a legnagyobb a választék: A fanyar vackortól a fölséges alexanderig és a császárkörtéig számtalan változata terem hazánkban is.

Gyümölcskúrára kitűnően alkalmas. Különösen az idült székrekedésben szenvedőknek jelent nagy segítséget, de ideggyengeségek kezelésére is alkalmas, mert kitűnő a sóoldó, a savtalanító hatása: Ezt ki is kell használnia a reumásoknak, köszvényeseknek, érelmeszesedésben szenvedőknek, vesebetegeknek; mivel a húgykősavakat, kristályokat kitűnően oldja. Az epebetegek számára fölöttébb jó hatású a körtekúra. 3-8 napon át körtén kívül semmit ne fogyasszon az epebeteg - tanácsolja EBBA WAERLAND világraszóló eredményeket produkáló svéd természetgyógyász -, abból viszont ehet, amennyit csak akar! A kúra ideje alatt igyon gyógyteákat (zsurló, csalán, gyermekláncfű), kombinálja azt talpmasszázzsal és szódás fürdőkkel, melyek igen jó hatást fejtenek ki idült esetekben is. A lédús, lágy és édes fajtáit keressük! A timsós, kemény, köves fajták nem túlzottan kívánatosak, nem hoznak jó eredményt. Kitűnően tartósítható, szárítható, de nyersen is tárolható. Későn érő fajtáit egész télen fogyaszthatjuk almával, szőlővel felváltva. Igen jó gyógyhatása van a fagyott körtének.

4 g fehérjét, 120 g szénhidrátot, 4 g ásványi sót (nátriúm, vas, foszfor), 26 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Málna

Kitűnő vértisztító szer, de vigyázni kell vele, mert a női nemi szervekben vérbőséget idéz elő, ami izgatólag hat a fiatal lányoknál. Ők tartózkodjanak a málnától! Különösen jó hatású skrofulózisos megbetegedésekben, nyaki nyirokcsomó-duzzanatok elmulasztásában, gümőkóros megbetegedéseknél. Semmiképpen ne fogyasszuk cukorral vagy tejfehérjékkel együtt; ezek erjesztő, rothasztó hatást váltanak ki! A gyümölcsök közül kiemelkedően magas a fehérjetartalma, ezért a fiatal, nemi-érés előtt álló szervezetek építője.

12 g fehérjét, 8 g növényi zsírt, 54 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 56 g növényi rostot tartalmaz kilogrammonként.

Paradicsom

Kitűnő tulajdonságokkal rendelkező gyümölcs. Sok az ellensége, mivel nem a helyén, nem a megfelelő módon fogyasztják, zöldségfélének tartják. Könnyű azonban ennek ellenkezőjéről megbizonyosodni magas savtartalma (a zöldségek lúgosak), és a zöldségfélékkel való összeférhetetlensége miatt. Elegendő a paradicsomos káposzta és a paradicsomos paprika (lecsó) nehezen emészthető voltára utalni.

Ha a savas gyümölcsnek megfelelő étrendi helyen fogyasztjuk, vagyis magában és délelőtt, akkor kiváló hatású. Keményítőtartalmú ételekkel, fehérjékkel összeerjed, és az alkoholos erjedés miatt a szervezetet savasítja.

Csodálatos gyógyító hatású gyümölcs. A citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint, foszfort, szilíciumot stb. Magas oxálsav tartalma miatt félnek tőle. A maga helyén hasznos, az egyik legjobb természetes gyógyszer. Különösen ajánlható az artritis (ízületi gyulladás), a reuma, a köszvény, a gyulladásos betegségek (vese, húgyhólyag), a kövek oldására (vese-, epekő) és vékonybélhurut (enteritis) esetén.

Húgykősav-kristályokat feloldó képessége, vértisztító hatása kiváló. A hibás összetételű étkezés miatt keletkezett gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere. Magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését, rothadásgátló, hányinger elleni anyagokat is tartalmaz. Hányinger esetén azonban fel kell mérni, hogy a szervezet a korábbi szennyeződések ellen védekezik-e hányingerrel, vagy legutóbbi étkezéseink tartalmaztak nem megfelelő "tápanyagokat". Az utóbbi esetben nem szabad a hányingert leküzdeni, jobb kitisztulni. Mint böjtös "kúra-gyümölcs", igen jó szolgálatot tesz az érett, szabad földön termő paradicsom. Ezt soha ne tévesszük össze az értéktelen "fóliás" paradicsommal, mert a várt eredmény az utóbbi esetén természetesen elmarad, pedig a pénztárca sokszorosan bánja hiszékenységünket. Paradicsomot csak nyersen szabad fogyasztani! Főzve, zsírral-olajjal sütve emészthetetlen, ártalmas étel. Kiskorú gyermekeknek csak a teljesen .egészséges, érett és vegyszermentes gyümölcsök adhatók. Ez nem mondható el a fóliás termesztésről. A paradicsom vásárlásánál figyeljünk fel a foltosodásra! Sajnos az utóbbi években a termelők nyereségvágytól hajtva kitalálták a gyorsérlelő vegyszereket is. Ezek alkalmazása arról ismerhető fel, hogy a gyümölcs foltosan pirosodik.

Gyermekünk egészséges táplálásának fontos alapanyagai: a paradicsom, a szőlő, az alma és a teljes kiőrlésű (fekete) kenyér.

10 g fehérjét, 2 g zsírt, 40 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 5 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Ribizli

A ribizli sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló. Kolitiszes megbetegedéseknél segítség lehet, bár az elején inkább csak a kipréselt levét ajánlatos fogyasztani. Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést. Az orsógiliszta kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran megtelepszenek ezek a férgek. Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén. A sárgaságot egyedül képes leküzdeni. Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Szeder

A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Kertekben, kiskertekben is jól szaporítható és termelhető a lugasszerűen kiképzett fekete szeder. Desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, de egyben a hasmenés, az időskori idült hasmenés egyik legjobb gyógyítója is. Magjait a beteg ember ne egye, mert az emésztőszerveket nagyon igénybe veszi: A szederszörp jól eláll mézzel vagy zeolittal tartósítva, esetleg zselé formájában.

Magas a foszfor- és a vastartalma. 8 g fehérjét, 18 g zsírt, 60 g szénhidrátot, 5 g szerves sót és 40 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Szilva

Számtalan fajtája ismeretes. A besztercei szilva, kékszilva, a magvaváló szilva, a ringló és a közős ős, a megvetett, de nagyon értékes mirebóna. A fajtán belül meglehetősen eltérő a gyümölcsök összetétele, hatása. Az ún. magvaváló szilva igen tápláló gyümölcs. Bőven ehetünk belőle, ahányszor csak kívánjuk, nem fog megártani. Értékes tápláléka az agynak és az idegrendszernek, mert serkentő, frissítő hatása mellett méregtelenítő szerepe is felbecsülhetetlen. A túl sok szilva azonban renyhévé teheti az izmokat. Kitűnően szárad, de sohasem szabad kemencében, sütőben szárítani, mert az értékei hő hatására elvesznek. Szellős, hűvösebb helyen, esetleg szárítóállványokon aszaljuk. A melegen szárított szilva hajlamos az aflatoxin fertőzésre, fehér, lepedékszerű gombatelepek képződnek rajta. Ez a szilva már csak alapos tisztogatás után fogyasztható, ezért inkább kerüljük el! A szilva kitűnő székletszabályozó, és a belek karbantartása miatt az ún. meghűléses betegségeknél is jó szolgálatot tesz a hurut megszüntetésével, a belek kitisztításával. Reggelente (nátha esetén) jót tesz 6-8 szem száraz aszalt szilva elrágcsálása.1-2 napon belül megtöri a makacs náthát, ha más hurutképző anyagot nem kap a szervezet napközben (tojás, tejtermék, hús). Hosszan tartó, nagy igénybevételeknél hasznos a szilva. Gyalogolásnál is segítségünkre szolgál az elemózsiás zsákban magunkkal vitt szilva vagy aszalt szilva, mert felfrissít és kitartóvá tesz bennünket. Jó hatása lehet a teljes kiőrlésű lisztbő1 és szilvából készített gombócoknak is. A főzés, párolás jelentősen csökkenti az értékét. 7 g fehérjét, 5 g zsírt, 131 g szénhidrátot; 5 g szerves sót és 5 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

A kék, vörös és sárga szilvák, melyek általában vékonyhúsúak is, és a hús erősen tapad a maghoz, kevésbé értékesek, mert erősen savasak. Fogyasztásuknál figyeljük meg, hogy jelentkezik-ekellemetlen hatásuk, s ha igen, akkor többé ne együk!

A ringlószilva kellemes, üdítő hatású, lédús gyümölcs, nem különösebben értékes, gyógyhátását a szakirodalom nem ismeri. Magas savtartalma miatt csak érett állapotban fogyasszuk, ilyenkor magas cukortartalma adja a frissítő-hatást!

8 g fehérjét, 8 g zsírt, 135 g cukrot, 5 g szerves sót és 6 g növényi rostot tartalmaz kilogrammonként.

Szőlő

Teljes értékű táplálék. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk; szervezetünk mindenhez hozzájut, amire jó teljesítőképességéhez, egészségéhez szüksége van.

Igen nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló táplálék. A belek betegségeit gyógyítja, a vese- és hólyagkövesedést megszünteti; a belső összenövéseket is oldja. Fokozza az epeelválasztást, és a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. Igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél is. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, míg a sómérgezést, a savasságot, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban. Nem tanácsos viszont a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkulózis és tüdőgyulladás esetén: Ha a test súlyát akarjuk növelni és a bélműködést fokozni, célszerű édesszőló-kúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös. Mivel teljes értékű táplálék, ezért nyomatékkal hangsúlyozzuk, hogy vissza kell nyernie a helyét táplálkozási rendszerünkben. A szőlő szezonjában minden étkezés előtt fél órával együnk szőlőt! Mivel a szőlő elegendő energiát biztosít szervezetünknek még nehéz fizikai, de különösen szellemi munka-esetén, ezért e tanácsok megfogadása sok káros, az eddigi étrendünkben szereplő ételt kiszoríthat. Az almához hasonlóan igen jól tárolható. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. Másik tárolási formája a kötözés, melyre igen alkalmas fajtái vannak. Közismert a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas. Mindig vizsgáljuk meg azonban, hogy nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság végett kénezi a mazsolát, ez azonban ártalmas az egészségre. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy-kicsit!

A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegbajra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején fő táplálékul, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre.A Szentírásban szereplő kenyér és bor fogalmát is tisztáznunk kell, mivel a keleti népeknél a bor fogalma a frissen préselt szőlőlevét jelenti, s ez tévesen értelmezve borként került át a köztudatba. A bor szervezetre káros ital, semmivel nincs több ásványi só; illóolaj stb. benne, mint a szőlőben, viszont az alkohol, a legkisebb mennyiségben is tevékeny szerepet vállal a szervezet pusztításában. Tagadom, hogy a bor bárkinek is jót tenne, s ezt a tiszta növényi étrendre áttérők is alátámasztják, mert nemcsak nem kívánják; de többnyire undorodnak is tőle.

Egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt egészséges érett szőlő reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt "megnyitja az érzékek kapuit, s bebocsátja a kinyilatkoztatás fényét". A nedvet apró kortyokban kell fogyasztani, alaposan elkeverni nyállal. Étkezés közben vagy utána azonban ne együnk szőlőt! Magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; s így belülről jutunk a nemkívánatos alkoholhoz. Szőlőt ne keverjünk más gyümölccsel, még a saját fajtáival sem! Mivel a fajták választéka igen nagy, változatos táplálkozást jelenthet, más-más ízharmóniákat produkálva. A szőlő fogyasztása csak akkor igazán hatásos, ha teljesen kiiktatjuk az étrendből az élesztővel készült kenyeret, a süteményféléket!

Végezhetők megfelelő rendszerességgel ún. szőlőkúrák is, melyeket itt most nem részletezek; de annyit jegyezzünk meg, hogy azt nem szabad szőlőlével végezni, csak teljes szőlővel, melynek a magját és héját is alaposan meg kell rágni.

A szőlőmagolaj rendkívül értékes (és drága) olaj, javítja a látást is. Nagy kár, hogy a borászat alkoholt termel szőlőmagolaj helyett. Értékesíteni is könnyű lenne a nyugati piacokon, így viszont a rengeteg szőlőmaggal nem tudnak mit kezdeni. Semmiképp se folytassanak szőlőkúrát a szoptatós anyák, a cukorbetegek és az enteritis (bélhurut) betegségben szenvedők.

6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Bár nem a mi éghajlatunk jellegzetes gyümölcsei, kevés törődéssel azonban itt is megélnek, termeszthetők az alábbiak:

Citrom

A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajno ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom erősen vegyszerezett, utóérlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható, ezért óvakodjunk attól, hogy a régi süteményreceptek alapján a reszelt citromhéjat felhasználjuk: Ez a citrom nem az a citrom, amiről nagyanyáink annyi jót tudtak.

A citrom fontosabb tulajdonságai: a gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, s mintegy. szabályozó faktorként működik - a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat; sókat; bomlástermékeket oldja, felold mindent, amit a szervezetbő1 el kell távolítani. Ugyanakkor kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, kicsiny gyermektől az aggkorúig.

Fogyasztása reggel éhgyomorra, fél órával a déli és esti étkezés előtt ajánlott. Öntsünk egy kevés forrás- vagy desztillá1t vizet pohárba, és sajtoljuk bele a citrom levét (bolti tartósított levek erre nem alkalmasak). Lassan; ízlelgetve, apró kortyonként, nyállal alaposan elkeverve igyuk meg. Ha tényleges méregtelenítést végzünk, akkor annyit együnk belőle, amennyit csak lehet, de víz és cukor hozzáadása nélkül. 6-9 citromot is meg lehet így enni naponta, fokozatosan növelve a mennyiséget.

Hurutos, náthás, influenzás esetekben együnk sült citromot, hasonló módon. A citromot lassú tűzön tartott sütőben süssük meg világosbarnásra (narancsbarna)! Ha sokáig sütjük, vagy nagy lángon, könnyen szétpukkad, akkor ki lehet dobni. A sütés következtében egy enyhe szerves szalicilsav jön létre, amely igen érős tisztító, verejtékeztető hatású szer, ellentétben a szervetlen szalicilsavakkal (aszpirin, kalmopirin, algopirin stb.). Ez utóbbiak mérgek, míg a szerves szalicilsav erőteljesen oldja a húgysavakat, savtalanítja a vért: Az oldódási krízis esetleg fájdalommal, kellemetlen érzésekkel jár, de ne ijedjünk meg tőle! Tünetei: gyomor vagy alhasi fájdalom. Nem szabad a kúrát abbahagyni, hanem vegétárius étrenddel, hashajtó teákkal segítsük a méregkiürítést!

A reggeli keserű tea helyett is fogyasztható, ilyenkor desztillált vízzel hígítva igyuk. Ha vegyszermentes - vagy saját termelésű - citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó. A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van. A citromlé fokozza anyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat: A vízfelhalmozódás a szervezetben a sós, főtt, sütött, fagyasztott ételek fogyasztásának következménye: Ezért elsősorban azoknak kell citromkúrákhoz folyamodniuk, akik az átállás időszakában vannak. A citromlé hígított formában is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amikor a-citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromlé jó bőrápolószer, mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.

A citrom préseléséhez csak üveg vagy porcelán prést használjunk, a műanyag és a fém prések tönkreteszik a citrom természetes értékeit.

MAZDAZNAN tanács szerint: "Ha éhes vagy, végy egy szelet citromot a nyelvedre, s köpd ki, ha az keserű lesz! Ha szomjas vagy, fogyassz citromlevet, szívd azt szalmaszálon! Fogaidat mindig mosd meg a citrom fogyasztása után! Hideg vízzel a citrom hűsítőleg, forró vízzel izzasztólag hat."

4 g fehérjét, 58 g zsírt, 23 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 22 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Füge

Védettebb helyeken (épületrészek között), ha a napsütést hosszabb ideig kapja, nálunk is igen jól megél. A keményebb téli fagy megárthat neki, ez azonban könnyen kivédhető fólia- vagy vászonborítással. Érdemes lenne a termesztésével foglalkozni.

Semmi sem: pótolja az igazi friss, érett fügét, sem ízben, sem jó tulajdonságaiban. Igen tápláló gyümölcs, rendben tartja a bélműködést. A benne levő cukorfélék különösen a gyermekek számára hasznosak. Segít a hörghurutoknál, a tüdőbetegségeknél. A friss füge méregtelenítő hatása jelentős, amellett; hogy táplál is. Kúraszerűen is fogyasztható 2-3 héten keresztül reggeli, illetve délelőtti gyümölcsként. Égési sebekre, kisebb méretű fekélyekre, fogínytályogra a felvágott és leforrázott füge gyógyhatású: A fügéből készített szirup (cukor nélkül) csillapítja a köhögést, gyógyítja a torok és a mandula panaszokat.

Óvakodjunk a szárított fügéktől, fogyasztásuk előtt alaposan vizsgáljuk meg azokat! Igen kedvelik a hasadó gombák, melyek mint fehér cukormáz vonják be a felületet. Csak mikroszkóp alatt derül ki valódi szerkezetük. Ne vásároljuk meg az ilyen "cukros" fügéket; ha el akarjuk kerülni az á1taluk okozott kellemetlen fejfájásokat. Ha mégis ilyen fügét kapunk, akkor alaposan, de gyorsan tisztítsuk meg forró vízben. Az éjszakára desztillált vízbe áztatott füge, amit reggel 15 percig párolunk, jó májgyógyszer.

Kiwi

Kellemes ízű, kissé savanykás, sok apró magú gyümölcs. Bársonyos héját nem tanácsos elfogyasztani. Magas a. vitamin- és szervessó tartalma. Élénkítő, frissítő gyümölcs. Ausztráliábó1 származott át Európába, a mi éghajlati viszonyaink alatt is termeszthető, meghonosítható. Értékei miatt jó lenne foglalkozni vele. Néhány évvel ezelőtt 1 USA dollárért árusították, ma már feléért, negyedéért megvásárolható, mivel az olaszok felfedezték értékeit, és nagy mennyiségben kezdték el termeszteni.

A téli vitamin- és szervessó-igényeket az alma és a citrom mellett igen jól fedezi a naponta elfogyasztott egy szem kiwi.

10 g fehérjét, 6 g zsírt, 113 g szénhidrátot, 8 g szerves sót, 8 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Aszalt gyümölcsök

Csaknem valamennyi gyümölcs tartósítható aszalással, ez a legtermészetesebb tartósítási módszer, mert megőrzi az .eredeti gyümölcs szinte valamennyi értékét. Természetes módon, tehát nem a tűző napon, hanem a száraz légáramban aszalt gyümölcsöket szabad csak elfogyasztani. A magas hőmérsékletű aszalás sajnos az eredeti enzim- és vitamintartalmat tönkreteszi, az értékes gyümölcsöt pusztán élvezeti cikké változtatja. Kerüljük el a mesterségesen kezelt, pasztörizált, sterilizált, karamellizált gyümölcsöket, mert ezek az eljárások a gyümölcs legjobb tulajdonságait tüntetik el. Ide tartozik a gyümölcsök sugárkezeléssel történő tartósítása is. Nem kevésbé káros a gyümölcs teljes életerejét, éltető és gyógyító hatását tönkretevő mélyfagyasztás, a mikrohullámú felmelegítés, párolás.

Ferencsik István: A természetes életmód ételei c. könyv alapján