Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Dutyihotelek
2011. február 25.

Akik hűvösebb élményre vágynak, azoknak lehetőségük van börtönszállásokon szobát foglalni. Lettországban a látogató fizet azért, hogy az egykori szovjet titkosrendőrség, a KGB börtönébe zárják éjszakánként 12 euróért.

Sötétkamra, száraz kenyér, uborka, takarítás, bilincs és egykori szovjet tábornokok fényképei emelik az éjszaka fényét az 1997-ben bezárt liepjai intézményben. Iskolai csoportok, legénybúcsúk, csapatépítők jelentkeznek be általában.

Szintén egy volt börtönépületben üzemeltetnek hostelt a szlovén fővárosban, Ljubljanában. A Celica Hostelt fiatal dizájnerek és művészek újították fel, amely szinte az összes nagy útikönyvben szerepel. Itt kellemesebb a légkör, lehet vízipipázni, internetezni, de a szűk szobák (cellák) nem engedik feledtetni, hogy egykor ez is egy fegyház volt.

A bostoni Liberty Hotel anno a Charles Street Jail volt, amely a 150 millió dolláros tulajdonosváltás és felújítás után luxushotel lett. A 300 szobás modern szálloda lobbija emlékeztet csupán a börtönök folyosós, zárkás világára. Hasonló luxust kínál az oxfordi Malmaison Hotel komplexum. Az ezeréves épületet az 1800-as években alakították börtönné, ma szobák, apartmanok, éttermek és bárok találhatóak benne. Ki tudja, talán a jövőben a szegedi Csillag börtön is átalakul majd szállodává.