Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utasbiztosítás: kabáthoz a gombot
2010. július 30.

Az utasbiztosítások szolgáltatásaiban akár húszszoros is lehet a különbség, miközben a napi díjban csak pár száz forintos a differencia - olvasható a biztositas.hu internetes MTI-hez eljuttatott biztosítási felmérésében.

A legfontosabb - és általában azonos feltételű - orvosi költségek esetében például akad olyan biztosító, amely mindössze 2 millió forintig térít, míg mások 100 millió forintig - vagy éppen limit nélkül - vállalják az orvosi költségek megtérítését.
A poggyászkároknál a legkisebb térítés 60 ezer forint, de lehet olyan biztosítót is találni, amely 600 ezer forintig állja az ilyen károkat. Hasonlóan jelentős különbség mutatkozik a Nyugat-Európában igen borsos fogászati ellátás esetében is, ezen a téren a térítési díjak 15 ezer forinttól 130 ezer forintig terjednek.
A Magyar Turizmus Zrt. statisztikái szerint a magyar lakosság külföldi utazásra átlagosan 204 ezer forintot költ, ehhez képest a jellemzően utazási irodában kötött biztosítások átlagára egy hétre 9.503 forintot ér el. Az interneten kötött - több biztosító ajánlatából kiválasztott - utasbiztosítások átlagdíja nem éri el a 4 ezer forintot sem. Az alkusz előzetes adatai szerint a külföldre utazók idén 300 ezer utasbiztosítást kötnek az interneten, ez 64 százalékos növekedés a múlt évihez képest.

Horváth Péter, a QBE Insurance (Europe Limited Magyarországi Fióktelepének utasbiztosítási értékesítési igazgatója kérdésünkre elmondta: a biztosítás kiválasztásánál minden esetben az adott desztináció adottságai alapján érdemes dönteni, az egyes országok között jelentős különbségek lehetnek például az egészségügyi ellátás költségeit illetően. Egy afrikai országban például lényegesen olcsóbb a kórházi ellátás, mint Nyugat-Európában, igaz, itt mindenképpen érdemes magánkórházba menni. Az USA rendkívül drága, nem ritka egy beavatkozásnál a több tízezer dolláros számla sem. A hazaszállítás pedig 16-25 ezer euróba is belekerülhet.

Azt is érdemes átgondolni, hogy a vinni tervezett poggyász milyen értékű, s például hány átszállás lesz, mekkora az esély az elvesztésére.
Azaz, az ár mellett számít az úti cél, a szálláshely típusa, a tartózkodás időtartama, az átszállások száma, az adott ország kockázati (betegségek, közbiztonság) besorolása is.

forrás: www.turizmuspanorama.hu