Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ókeresztény bazilika maradványai Pécsett
2010. április 14.

Ókeresztény bazilika maradványait találták meg régészek Pécsett egy beépítésre váró területen végzett feltárás alkalmával.

Nagy Erzsébet, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeti osztályvezetője elmondta: a Janus Pannonius Múzeum Tóth Zsolt vezette régészcsoportja két éven keresztül dolgozott a Jókai és a Rákóczi utca sarkán található telken.

Az előkerült főfalakból, pillérekből és bejárati részekből arra lehet következtetni, hogy ott a III-IV. században háromhajós bazilika állt.

A dokumentálás, a leletek kiértékelése még folyik, s ahogy a szakemberek haladnak, úgy nyílik lehetőség egy, a római középület formáját, méretét, elhelyezkedését szemléltető háromdimenziós rekonstrukció elkészítésére.

Mivel a felfedezés illeszkedik azon korakeresztény emlékek sorába, melyeknek köszönhetően Pécs a világörökség része lett, kezdeményezték a műemléki védelmét, és gondolkodnak a hasznosításán, nagyközönségnak való bemutatásán is.

A befektető irodaházat tervez építeni a területen, de nem zárkózik el a nagyközönségi bemutatástól. Ehhez azonban többletforrást kellene előteremteni, és olyan megoldást találni, amely az épülő ingatlan használata mellett a műemléki funkcióknak is megfelel.

Pécs ismertségéhez jelentősen hozzájárultak a korábban feltárt ókeresztény emlékek, amelyek révén a város tíz évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként felkerült az UNESCO világörökség-listájára. (MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Pécs
Magyarország