Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Madrid beleszól a bikaviadal vitába
2010. március 06.

A madridi regionális kormány a térség védett kulturális örökségének kívánja nyilvánítani a bikaviadalt, nyilvánvaló fricskaként Katalóniának, ahol a látványosság betiltásáról folyó parlamenti vita tartja izgalomban a közvéleményt.

Esperanza Aguirre, a madridi régió elnöke azzal érvelt a védettségről szóló döntés mellett, hogy egyetlen "művészeti eseményt" sem azonosítanak olyan egyértelműen a spanyol és a mediterrán kultúrával.

Világhírű művészek - köztük Salvador Dalí, Pablo Picasso, Ernest Hemingway és Federico García Lorca - bikaviadalok iránti szenvedélyére hivatkozott annak bizonyítékaként, hogy a látványosságnak vannak művészi és kulturális értékei.

Néhány spanyol újság pénteken azzal vádolta meg Aguirrét, hogy opportunista, és beavatkozik a katalán parlamenti vitába, ahol a bikaviadalok ellenzői - állatvédők mellett főleg értelmiségiek - a rendezvények kegyetlensége miatt követelik betiltását.

A kérdés napirendre tűzését kezdeményező szervezet, a Prou! ("elég" katalánul) más spanyol térségekre is ki akarja terjesztetni a viadalok tilalmát, ha Katalóniában sikerrel jár.

Az ellenzők egy 2006-os Gallup-felmérésre hivatkoznak, amely szerint a spanyolok 72,1 százalékát nem érdekli ez a fajta szórakozás, a 15 és 24 év közötti korosztályban pedig ez az arány eléri a 81,7 százalékot is.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Madrid
Spanyolország