Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Áprilisban fogadhatja az első gépet Sármellék
2010. március 04.

Ötven plusz ötven évre az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. vette bérbe és üzemelteti a Sármelléki Nemzetközi Repülőteret, miután a társaság szerdán megkötötte a tranzakcióról szóló megállapoást a tulajdonos sármelléki és zalavári önkormányzatokkal.

A hatósági engedélyek megszerzését, illetve a márciusra tervezett sikeres próbarepülést követően április elsején fogadhatja Sármellék az első nemzetközi járatot.

A Fly Balaton repülőtér hasznosítására kiírt nyilvános pályázaton az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. tette a legjobb ajánlatot. A tavaly decemberben indított eljárás szerdán szerződéskötéssel zárult. Az FB Airport az elmúlt év végén eszközbérleti szerződést kötött a felszámolás alatt lévő, a repteret korábban üzemeltető társasággal, így minden szükséges feltétellel, eszköz- és ingatlanvagyonnal rendelkezik a sármelléki repülőtér üzemeltetéséhez. A megállapodás értelmében a repülőteret üzemeltető társaság 6 millió forintos, fix összegű éves alapdíjat, továbbá forgalmához kötött prémiumot fizet a tulajdonos önkormányzatoknak.

„Az SCD Group elkötelezett a balatoni turizmus fejlesztése mellett, melyhez elengedhetetlen a sármelléki repülőtér kiszámítható működése. Emellett az SCD balatoni turisztikai beruházásainak megvalósításához komoly üzleti hátteret biztosít a repülőtér által bonyolított nemzetközi utasforgalom. Ezért döntöttünk úgy, hogy akár veszteséges üzemeltetés mellett is minden szükséges lépést megteszünk a Fly Balaton repülőtér megmentése érdekében.” – hangsúlyozta Tomcsányi Gábor, az SCD Group Zrt. vezérigazgatója. A társaság úgy számol, hogy a repülőtér működtetése és fenntartása évente félmilliárd forint befektetést igényel majd az SCD részéről. A társaság becslései szerint s a sármelléki repülőtér legkorábban 2012-ben hozhatja vissza a 2008-ban regisztrált, közel 150 ezres utaslétszámot és csak középtávon várható, hogy a forgalom eléri a nullszaldós működéshez szükséges mértéket.

Az SCD csoport a repülőtér körül fekvő, további 200 hektáros terület hasznosítási pályázatát is elnyerte. A társaság a földterület kármentesítését követően a légikikötő működéséhez illeszkedő fejlesztéseket kíván megvalósítani. Az egykori szovjet laktanya területének bérletéről szóló szerződést a felek a következő hetekben írják alá, amelynek értelmében az SCD csoport több év alatt összesen 1 milliárd forintot fizet a sármelléki és zalavári önkormányzatoknak.

A tulajdonos önkormányzatok részéről Szabó Vendel Sármellék és Berkenyés István Zalavár polgármesteri elmondták, hogy a repülőtér működése létkérdés, hiszen a környéken élők számára kevés más munkalehetőség van, emellett a települések gazdálkodásában rövid idő alatt jelentős tétellé válhat az ingatlanok bérbeadásból származó bevétel. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a mindkét fél számára kedvező szerződések aláírását követően véget ér a települések kálváriája, hiszen a napokban indított végrehajtási eljárás megszüntetéséhez szükséges fedezet a bérleti szerződéseknek köszönhetően hamarosan a települések rendelkezésére állhat - adta hírül közleményében az SCD Group.

forrás: www.turizmusonline.hu