Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A forráselvonások ellenére megújul a keszthelyi belváros
2010. január 21.

Keszthely mintegy 8 milliárd forintos költségvetéséből a jelenlegi koncepció alapján még 2,5 milliárd forint hiányzik, a fejlesztési elképzelések ennek ellenére idén beérhetnek - közölte a város polgármestere az MTI-vel.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) az MTI-hez eljuttatott összefoglalójában úgy látja: az ország költségvetésének megszavazásával Keszthelyt újabb nehézségek sújtják, mivel a város kistérségi központként kiterjedt intézményhálózatot működtet.

Az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés felére csökkentése több mint 60 millió forint kiesést jelent 2010-ben, de az üdülési csekk megadóztatása - a belföldi turizmus ellehetetlenítése miatt - további jelentős károkat okozhat. A város költségvetési koncepciójának jelenlegi állása szerint összesen 2,5 milliárd forint hiányzik a teljes büdzséből, a hiányt pedig úgy kell elfogadható szintre lefaragniuk, hogy beruházásokra is jusson. Keszthely hitelfelvételre kényszerül, de a fejlesztésekre fordított összeget a jövőnek szóló befektetésként értékelik - írta a polgármester.

Ruzsics Ferenc megítélése szerint a nehézségek ellenére, az utóbbi évek tervező és előkészítő munkájának köszönhetően most indul Keszthely fejlődése. Látványos változásokra készül a Balaton-parti település, amelynek belvárosa teljesen megújul a már elnyert uniós források és a tervezett második ütemre szóló pályázat révén. Élhetőbb, kellemesebb köztér jön létre a város szívében, sétatér és ideális rendezvényhelyszín alakul ki, az átalakuló piacon gyalogos sétányt hoznak létre. A főtér mellett egy második városközpontot is kialakítanak a Balaton partján, ahol uniós források bevonásával meghosszabbítják a parti sétányt a Libás strandig, megújul a sétány melletti játszótér, de a közeli Helikon-park fejlesztését is tartalmazzák a tervek.

Felújítják a város által fenntartott vendéglátó-ipari középiskolát, amelyre 200 millió forintot fordítanak. A Zala megyei önkormányzat anyagi hozzájárulásával várhatóan tavaszra elkészül az egykori városi mozi átalakításával a Mozgás háza, amely a Vajda gimnázium tornatermi gondjait enyhíti, de más célokra is használható lesz. Ugyancsak megyei támogatás jóvoltából hamarosan megkezdődik a városi tanuszoda építése is. Keszthely polgármestere kitért a térségi összefogással született eredményekre. A települési turisztikai szervezeteknek szóló uniós pályázatokból 60 millió forinthoz jutott a zalai Balaton-part. Szintén közös pályázati eredményként csaknem 100 millió forintos költséggel tavaszra készülnek el a környék buszváróinak felújításával - sorolta eredményeiket Ruzsics Ferenc. (MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Keszthely
Magyarország