Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Újraegyesülhet Ciprus?
2010. január 12.

Új szakaszukba léptek a Ciprus újraegyesítésére irányuló erőfeszítések: a megosztott sziget rivális görög és török vezetői intenzív tárgyalásokat kezdtek hétfőn Nicosiában, annak reményében, hogy még az idén létrejöhet a megállapodás a sziget újraegyesítéséről- jelentette az állami rádió.

Dimitrisz Hrisztofiasz ciprusi elnök és a szakadár észak-ciprusi török területet vezető Mehmet Ali Talat mostani háromnapos tárgyalássorozatát január 25-27-én újabb háromnapos forduló követi. A felek remélik, hogy leküzdhetik azokat a nehézségeket, amelyek az elmúlt 16 hónap hatvan találkozóján akadályozták az előrelépést. A sajtóban megjelentek olyan találgatások, amelyek szerint február elején Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is felkeresi a szigetországot.

Ciprus 1974-ben szakadt ketté, miután a Görögországgal való egyesülést (enózisz) sürgető körök államcsínykísérlete miatt török egységek szálltak partra a szigeten, elfoglalva annak északi, zömmel török ajkú népesség lakta részét. Ankara nem ismeri el a 2004 óta EU-tag Ciprusi Köztársaság kormányát, amelynek fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki. Törökország csak az északi területen létrehozott Észak-ciprusi Török Köztársasággal tart kapcsolatot, amelyet viszont egyetlen más állam sem ismer el. (MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Ciprus