Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Jövőre jön a budapesti ingyenbringa
2009. szeptember 24.

A kormány hazai és uniós forrásból 900 millió forinttal támogatja a főváros közösségi kerékpáros közlekedési rendszerét, azaz a "fregolibiciklik" kialakítását - jelentette be Molnár Csaba kancelláriaminiszter budapesti Gödör Klubnál tartott sajtótájékoztatón.

Az összességében 1,3 milliárd forintos projektben Budapest frekventált belvárosi pontjain 73 gyűjtőállomáson több mint ezer kerékpár segíti majd a közlekedést, a bicikliket előzetes regisztráció után bárki igénybe veheti majd. Az első fél óra ingyenes lesz, egy óra használat pedig egy BKV jegy árába kerül majd. A dokkolók, azaz a gyűjtőállomások, amelyekből 60 Pesten, 13 Budán üzemel majd, egy év múlva lesznek elérhetők. A bringák annyira egyediek lesznek, beleértve az alkatrészeket is, hogy nem éri meg majd ellopni őket.

A szakminisztériumok előtt van már a KRESZ módosításáról szóló javaslat, amelyet több kerékpáros szövetség javaslatára kerékpárbaráttá kellene változtatni. Molnár szerint a javaslat ősszel kerül a parlament elé, vagyis még az ősszel akár hatályba is léphet.

A KÖZOP-on belül 2013-ig 26 milliárd forintot szánt a kormány kerékpárutak fejlesztésére. Ez összesen 700 kilométer hosszú új kerékpárutat jelent, amelyből eddig 80 kilométer készült el. (kerekagy.blog.hu/Napi Gazdaság)

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország