Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Zselic az első Európában jelölt “nemzetközi sötét égbolt park”
2009. szeptember 22.

Hivatalosan is benyújtották a Zselici Tájvédelmi Körzet felterjesztését “Nemzetközi Sötét Égbolt Park” címre A gyerekek jó része úgy nő fel napjainkban, hogy nem ismeri meg az igazi csillagos égbolt, a Tejút látványát. Ahhoz, hogy megőrizzenek olyan szigeteket, ahonnan biztosan láthatók az égbolt csodái akár szabad szemmel is, egy éjszakai természetvédelmi programot indítottak.

Ehhez az akcióhoz csatlakoztak hazai védett területek is, melyek közül az első a Zselici Csillagoségbolt-park lehet, amit nemzetközileg is elismernek.

Szeptember 17-19. között rendezték meg Armaghban (Írország) a “9. Európai Szimpózium az Éjszakai Égbolt Védelméért” című konferenciát. A magyar részvevők ezt az alkalmat használták ki, hogy hivatalosan is benyújtsák a Zselici Tájvédelmi Körzet felterjesztését “Nemzetközi Sötét Égbolt Park” címre. A hivatalos dokumentumot Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, és Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság somogyi tájegységvezetője adta át az IDA programigazgatójának.

Pozitív döntés esetén még a Csillagászat Nemzetközi Évében felavathatják a Zselici Csillagoségbolt-parkot – ez utóbbi lesz a éjszakai égboltot védő terület hivatalos elnevezése.

forrás: www.turizmuspanorama.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország