Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Uniós támogatással újul meg Győr főtere
2009. július 21.

Az NFÜ közleménye szerint csaknem 900 millió forintos európai uniós támogatással újulhat meg jövő nyárra Győr belvárosa. Az összesen 1,9 milliárd forintos beruházás részeként felújítják a Széchenyi tér és környéke patinás épületeit, valamint új térburkolattal, utcabútorokkal, szökőkúttal és díszkivilágítással teszik szebbé a nyugat-dunántúli város főterét. A beruházás támogatási szerző­dését hétfőn írták alá Győrött, az eseményen részt vett Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az uniós fejlesztési források felhasználásakor. Fontos beruházások ugyanis ezek: túl azon, hogy élénkítik az idegenforgalmat és a helyi gazdaságot, erősítik egy-egy város vonzerejét, élhetőbbé is teszik a településeket szerte az országban. A 2004–2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervének részeként összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részeként csak 2007 és 2010 között ennek az összegnek a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthatunk a települések megújítására a régiókban.

E keret egy jelentős részéről már döntés is született. Az ÚMFT keretében kisléptékű tele­pülésfejlesztésre eddig 196 nyertes pályázó 9,2 milliárd forintot tudhat a magáénak, s a nyár elején már újabb 10 milliárdos keretre jelentek meg a regionális pályázatok e téma­körben. A szociális városrehabilitációra benyújtott pályázatok közül eddig 20 projekt ju­tott a második fordulóba, mintegy 11,3 milliárd forintos uniós támogatással, a funkció­bővítő városrehabilitációs projektek közül pedig 55,9 milliárd forint értékben 78 pályá­zatot juttattak a második fordulóba a szakmai bírálók. A megyei jogú városok rehabili­tációja kiemelt projektek keretében valósulhat meg – eddig 16 projekt támogatásáról született az első fordulóban döntés, s több projekt már a második fordulón is túljutva a szerződéskötésnél tart.

Ilyen projekt a győri Széchenyi tér és környezetének megújítása is. Győr legszebb tere a jelenlegi állapotában nem alkalmas arra, hogy vonzó idegenforgalmi látványosság le­gyen, és hogy a kereskedőknek, illetve a vendéglátósoknak érdemes legyen új üzleteket nyitni a környéken. A most induló, 1,9 milliárd forintos összköltségű, közel 900 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló beru­házás részeként azonban 2010 májusára új ruhát ölt a győri belváros. Csaknem 6 és félezer négyzetméteres terület kap új térburkolatot és utcabútorokat, valamint szökőkutat építenek és díszkivilágítást telepí­tenek a téren. A program részeként 200 fős udvari rendezvénytérrel bővül a Xantus János Múzeum, megújul a bencés rendház által üzemeltetett műemlék patika, valamint a Szent Ignác bencés templom és perjelség homlokzata, emellett teljesen felújítják és vendéglátó- valamint szolgáltató egységek elhelyezésére alkalmassá teszik a Lloyd-épületet is. Mindezen túl 2 300 négyzetméternyi új helyiséggel bővül a győri belvá­ros irodai kínálata is.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Győr
Magyarország