Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Nem lesz többé szuvenír a teknősökből
2009. április 29.

A siker egy széleskörű, a kormányzat által vezetett akciónak köszönhető, melyet 2008-ban indítottak el. A Dominikai Köztársaság bátorította az olyan hasonló termékekkel való kereskedelmet, mint a szarvasmarha szarv vagy csont, hogy a teknősökkel kereskedő boltoknak alternatívát nyújtson.

Egy 2006-os ellenőrzésen több, mint 23.000 cserepesteknős-páncélból készült eladásra váró tárgyat találtak. Ugyanazon helyek ismételt felkeresése ez év februárjában a teknőstermékek számának drasztikus esését mutatta: mindösszesen 135 tárgyat találtak.

A cserepes teknős a három tengeri teknősfaj egyike és a Dominikai Köztársaság homokos partjain rakja le tojásait. Az elmúlt században több millió példányt öltek meg, hogy páncéljukkal ellássák az európai, amerikai és ázsiai piacokat. Manapság orvvadászok keresik őket a páncéljukért, amiből szuveníreket készítenek turisták milliói számára, akik nagyrészt Észak-Amerikából és Európából érkeznek.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) különösen veszélyeztetettnek nyilvánította a cserepes teknőst, melynek sajnos nagy esélye van arra, hogy teljesen kipusztuljon. A Washingtoni Egyezmény (CITES) I. sz. mellékletében szerepel a cserepes teknős - más tengeri teknősökkel együtt -, ami megtiltja a vele való nemzetközi kereskedelmet.

"A Dominikai Köztársaság azt az üzenetet közvetíti a hasonló országok számára, hogy az illegális kereskedelem lecsökkentésében komoly változásokat hozó lépéseket lehet tenni." - mondta Carlos Drews, a WWF tengeri teknősök megőrzéséért felelős latin-amerikai és karibi regionális igazgatója.

WWF

forrás: www.csakjohirek.hu