Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Lángokba borul Valencia
2009. március 12.

Spanyolország harmadik legnagyobb városa nem csak a paella-ról híres (innen származik ez a sáfránnyal készített rizsalapú étel), hanem látványos ünnepéről a Fallasról, melynek utolsó napján, március 19-én éjjel 12-kor elégetik a város különböző pontjain felállított hatalmas figurákat. (ninots)

De ne szaladjunk ennyire előre. A napokban kezdődő ünnepséget az ún. Mascleta pirotechnikai eszköz durranásai nyitják meg és végig is kísérik a Fallas minden pillanát. Maga az ünnep neve (Fallas) a Facula latin szóból származik, melyet régen a sátrak megvilágítására szolgáló fáklyákra használtak illetve egy-egy ünnep előestéjén gyújtott örömtűzekre.

Az ünnep eredetét illetően a legnépszerűbb verzió: régen a fával dolgozó mesteremberek (asztalosok és ácsok) ezekben a napokban elégették a felesleges, megmaradt selejt és hulladékanyagokat, hogy a tavaszt tiszta lappal (és tiszta műhellyel) várják.

Ha a mai napig a falomokat égetnék el, bizonyára nem lenne ekkora sikere Valencia legnagyobb ünnepének, ahol gondos munkával készített, szatírikus kartonbábúk válnak a lángok martalékává a Cremá során. (Cremá = az ünnep csúcspontja, az elégetés)

Spanyol fiesztához méltóan mindig történik valami a városban, amiért érdemes kimenni az utcára, a látvány és hangulat is felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak (vannak, akik már a kartonfigurák állításának éjszakáján is ott kiváncsiskodnak): felvonulások, tüzijáték, virágköltemények- és szobrok bemutatása, jelmezes csoportok felvonulása, folklór programok , koncertek és a legjobb figura kiválasztása, amely megmenekül a tűz elől és a helyi Falla múzeumba kerül.

forrás: www.spanyolportal.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Valencia
Spanyolország