Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kolbászból lesz a kerítés Békéscsabán
2009. január 09.

Közel félmilliárd forintból, európai mércével mérve is egyedülálló látványosságot, kalandparkot építenek Békéscsabán. A város több százmilliós uniós forrást nyert a megvalósításra. A továbbiakban egy kolbászfalut is kialakítanának.

A békéscsabai parkerdő 44 hektáros önkormányzati tulajdonú területén egyedülálló látványosság, kalandpark valósulhat meg a közeljövőben. A város a megvalósításra 209 millió 485 ezer forintot nyert a Dél-alföldi Regionális Operatív Program Turisztikai Attrakciófejlesztés programjában. A pályázat támogatási intenzitása ötvenszázalékos, tehát az önkormányzatnak még egyszer ekkora összeget kell társítania a teljes beruházás megvalósulásához. A kalandpark ötletével a parkerdő természeti adottságait igyekszünk kihasználni, megőrizni és továbbfejleszteni. Első körben akadálymentesített, valamint kivilágított túra, illetve séta útvonalak szelnék át a területet, érintetlenül hagyva a természeti környezet jelentős részét. Ezenkívül csónakázótó, illetve télen korcsolyapálya is várná a kikapcsolódni vágyókat - beszélt a részletekről Hanó Miklós. Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere elmondta, egy négyemeletes épület magasságú kilátóval felszerelt szánkódombot is kialakítanának. Ezenfelül mászóvár, állatsimogató, kamikaze vízicsúszda és kanopi-pálya szintén helyet kapna a beruházásban.

A terveken szerepel egy 443 négyzetméteres fogadóház kialakítása. Az épületben egyebek mellett kiállító- és fogadóhelyiségek, irodák, raktárak, valamint büfé kapna helyet. Ezenkívül egy nyolcvannégy férőhelyes, akadálymentesített parkolót is megépítenének. - Abban bízunk, hogy a későbbiekben a befektetők saját látványosságaikat is behoznák, működtetnék a kalandparkban, ezzel is növelve a szolgáltatások körét - hangsúlyozta Hanó Miklós. Hozzátette, a kalandpark későbbi továbbfejlesztésének lényeges eleme lehetne egy a város emblematikus termékét a kolbászt középpontba állító tematikus élménypark, a kolbászfalu, ahol egy rendezvénycsarnok, hagyományőrző épületek egész sora és kiépített szálláshelyek várnák a turistákat. A jelenlegi elképzelések szerint a békéscsabai kalandpark kivitelezési munkálatait várhatóan a jövő esztendő késő tavaszán kezdik meg. A pályázati kiírás értelmében az első kapavágástól számítva két éven belül kell befejezni a teljes beruházást. Így előreláthatólag 2011 tavaszán, nyarán veheti birtokba a területet a viharsarki nagyközönség. (Békés Megyei Hírlap)

forrás: www.turizmusonline.hu