Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Indul a Budapesti Karácsony
2008. november 19.

A szokásosnál korábban, november 21-én kezdődik a Vörösmarty téren a Budapesti Karácsonyi Vásár, amely nem csupán a főváros, hanem a Nemzeti Kulturális Alap támogatását is élvezi – jelentette be Fekete László, a rendezvényt szervező BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. igazgatója.

A keddi sajtótájékoztatón jelen volt Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is, aki hangsúlyozta, hogy a rendezvényre nem nyomja rá bélyegét semmilyen válságjel. A Budapesti Karácsonyi Vásár immár Európa-szerte ismert attrakcióvá vált, a kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon: 2006-ban a Travel&Leisure magazin Európa 10 legjobb karácsonyi rendezvénysorozata közé sorolta, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig „nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni”. A rendezvényt évről évre egyre többen keresik fel, a felmérések szerint a látogatók száma tavaly túllépte a 600 ezret.

Az akár téli fesztiválnak is tekinthető Budapesti Karácsonyi Vásár idén egy kettős jubileum jegyében zajlik: egyrészt immár tizedik alkalommal rendezik meg, másrészt 135 éve egyesült Budapest. A 10 éves évforduló alkalmából december 7-én az elmúlt évek karácsonyi vásárainak legsikeresebb együttesei lépnek fel, a 135 éves születésnapról pedig többek között egy múltidéző kiállítás és egy régimódi játszóház emlékezik meg a téren. A vásáron kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek és hagyományőrző zenekarok jelennek meg. A több mint 100 kézműves elárusító helyen kizárólag a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékeket kínálnak. A hatalmas karácsonyfa, a mesélő Betlehemi jelenet (ezt december 13-tól lehet megtekinteni), az óriási adventi koszorú mellett a Gerbeaud ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium díszíti a teret. A jótékonysági célra felajánlott festményeket rejtő ablakokból december 1-24. között minden nap 17 órakor fednek fel egyet - harangjáték, fúvósok és fényjáték kíséretében. A mintegy 180 programból álló műsorválasztékból kiemelkedik Kárászy Szilvia zongoraművésznő illatosított(!) ünnepi hangversenye a Magyar Tudományos Akadémián, amelyre azonban már minden jegy elkelt, így a művésznő kilátásba helyezte még egy koncert megtartását.

forrás: www.turizmuspanorama.hu