Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Közel-Kelet Svájca - Libanon
2005. november 28.

Így nevezték Libanont a több mint másfél évtizedes polgárháború előtt. Svájc nem süllyedt káoszba, közel-keleti „alteregója” annál inkább. A háborúnak azóta rég vége és egy összetett, de tettvágytól égő nemzet próbálja újra „feltalálni” önmagát.

Háború és béke

A bejrúti repülőtér a világon mindenhol megállná a helyét. Elegáns fogadóépület, udvarias kiszolgálás, reklámok mindenhol. Csak az arab nyelvű táblák utalnak arra, hogy hol is járunk. A városba megérkezvén azonban lassan kiderül, hogy a Föld mely pontjára vetődtünk. A főváros egyfajta egyvelege egy európai és egy arab városnak. Ha ez még nem lenne elég ahhoz, hogy elhelyezzük magunkat térben, akkor „kuriózumnak” meg lehet említeni az 1991-ben véget ért polgárháború máig meglévő emlékeit, a mindenfelé látható, bár egyre kisebb számú szétlőtt házat. A tapasztalt utazó ekkor már rájön, hogy a korábban az eltérő vallások sokszínűsége és békés egymás mellett élése miatt csodált Libanon fővárosában járunk. Bejrút azonban már más képet mutat, mint azt közel két évtizede a híradókban láttuk. Az újjáépítés a nemzetközi segítségnek is hála nagy lépésekben halad, de azért még mindig talál magának látnivalót a háborús pusztítás nyomait vizslató turista.

A megújulás városa

Bejrút belvárosa úgy néz ki, mintha tegnap készült volna el, ami szinte igaz is. Elegáns butikok, drága éttermek várják az egyenlőre elhanyagolható számú turistát és a jómódú helyieket. Egy itt elszívott vízipipa árából harmadmagammal megebédelhettünk volna Kairó belvárosában. A főváros tengerpartján csodálatos promenádon sétálhatunk végig. A szegényebbek a tenger szikláin napozgatnak, a tehetősebbeket elit klubok éttermei és medencéi várják. Bejrút a környező arab országok gazdag polgárai körében igen közkedvelt elegáns szórakozóhelyei, kaszinója és az alkoholhoz fűződő toleráns álláspontja miatt. A klubok előtt nem ritka a Porschék, Ferrarik és Maseratik jelenléte.

Világörökségek mindenütt

Libanon ideális úti cél néhány napra is, de egy hetet is tartalmasan el lehet tölteni az országban. Ha el akarjuk hagyni a fővárost (és miért ne tennénk így), érdemes autót bérelni. A közlekedés jó minőségű utakon folyik. Utazásunk első úti célja egy UNESCO világörökség, Aanjar, mely Libanon legjobban megmaradt muzulmán régészeti parkja. Érdekessége, hogy a 17. és 18. században uralkodó Umajád-dinasztia alatti tündöklése után elhagyatott lett a város, így a korabeli házak, mecsetek, fürdők romjait igen könnyű rekonstruálni, nem kell a későbbi korok építkezéseit elbontani.

Ókor a legjavából

Akinek az antik építészet a kedvence, annak a szintén UNESCO világörökség Baalbek romvárosát ajánlanánk.
A romváros a Közel-Kelet legjelentősebb római kori lelete. Akropolisza egyike a világ legnagyobbikainak. Ha kipróbáltuk már, hogy milyen érzés megszámlálhatatlan japán turista társaságában felfedezni egy régészeti parkot valahol Itáliában, akkor fogunk csak igazán értékelni egy sétát Baalbekben. Az idelátogató turisták száma megegyezik egy alföldi kisváros helytörténeti múzeumát felkeresők számával. A hangulatot nem töri meg jégkrémárus, fényképezéskor nem kell kivárni, míg a sokadik amerikai turista is megtalálja a templomot a térképen és elhagyja a teret. A Vénusznak , Bacchusnak és Jupiternek szentelt templomok szépsége, eleganciája és romjaiban is tökéletes építészeti harmóniája turisták százezreit vonzaná ide, ha az épületegyüttes valahol Európában lenne.

Ne felejtsünk el jóllakni sem

A korábbi korok emlékeinek meglátogatása mellett ne felejtsünk el koncentrálni a jelen igényeinek kielégítésére sem. Gasztronómiai szempontból is igazi paradicsom Libanon. Legtipikusabb ételük az úgynevezett mezze, mely előételek széles választékából áll. A mezze legjellemzőbb elemei a spenótos pite, a homosz (csicserőborsókrém), a szárított joghurtból készült sajt, a rizzsel töltött szőlőlevelek, bab, paradicsom és persze az elmaradhatatlan olívaolaj. Aki egy több részből álló mezzét végigeszik, az igazán megérdemli, hogy a bárány-, vagy csirkehúsból, halból és rizsből, salátából álló főételen keresztül eljusson a jellegzetes, nagyon édes baklavához vagy egyéb arab édességekhez. A kávézás szokása nagyon népszerű az országban. Aki alkoholt szeretne inni, az köszönje meg szépen gondolatban az ország 30%-át kitevő keresztény népességnek, hogy rájuk való tekintettel szinte mindenhol lehet kapni a kellemes helyi borokat és a megbízható minőségű söröket.

Csontváry cédrusai tényleg magányosak

A szír határ közelében lévő Baalbekből a Libabon -hegységen keresztül vezet az út vissza a Földközi-tenger partvidékére. A hegyvidék klímája meglehetősen különbözik az alacsonyabb területekétől. Itt még nyáron is találunk havat, a szél pedig olyan erősen fúj a hegycsúcsokon, hogy hatására újragondoljuk az életünk főbb állomásait. Sajnos, a korábban egész Libabont beborító és az ország zászlaján is szereplő híres libanoni cédrust a sok-sok évszázadnyi kitartó erdőirtás szinte teljesen kipusztította. A gyönyörű növényt mára már sajnos csak kisebb ligetekben találjuk meg. A ligeteken kívül pedig teljesen kopár tájak fogadnak minket. Az egyik ilyen cédrusligetben található az az emléktábla, amit a magyar kormány állíttatott a híres festőnek, a cédrusokat is előszeretettel megörökítő Csontvárynak. Ha nagyobb kiterjedésű cédruserdőkkel akarunk találkozni, akkor a közeli Ciprus szigetére kell ahhoz ellátogatnunk.

Tizenhét civilizáció nyomai egy helyen

A partvidékre visszatérve ismét kellemesebb klíma fogad bennünket. Következő állomásunk Byblos. A görögök nevezték el a bibliai Gebalt így, mivel az általuk bublosnak nevezett egyiptomi papiruszt ezen a föníciai kikötőn keresztül szállították a görög városállamokba. Talán felesleges megemlíteni, hogy a byblosi romváros szintén világörökség. Egy helyen található a 12. században épült keresztes vár, a Krisztus előtti 5. évezredből származó kunyhók maradványa, a római oszlopsor és a többi itt megtelepedő 14 másik civilizáció által hátrahagyott emlékek egész sora. Bár a romok nem annyira lenyűgözőek, mint Baalbekben, a háttérként szolgáló tenger látványa így is nagyon erőteljes a látogatók számára.

Hajóvak a cseppkőbarlang taván

Bejrúttól nem egészen egy órányi autóútra északra található Jeitte cseppkőbarlangja, mely a maga nemében a világ egyik legszebb ilyen természeti képződménye. Nyaranta hajókirándulást is tehetünk a barlangi tó tükrén.

Hammam, az ősi wellness

Bejrútba visszaérve nincs már más dolgunk, csupán az, hogy kipihenjük a körutazás „fáradalmait”. Lazításképpen érdemes ellátogatni a főváros egyik hammamjába. A hammam törökfürdőt jelent. Ha valaki járt már a Rudas vagy Király-fürdőkben, akkor van némi elképzelése arról, hogy hogyan is nézhet ki egy hammam. A hammamot legtöbbször kizárólag férfiak látogathatják. Egyes helyeken újabban már vannak női napok is, a nemek keveredése azonban teljesen kizárt. Ha felfrissülve egy hammamban elfogyasztunk egy kiváló libanoni mezzét, hamar rájövünk, hogy a wellnesst és az egészséges étkezést bizony nem mostanában találták ki.

A néhány Libanonban eltöltött nap során igazán megszerettük ennek a vendégszerető országnak a népét, és reméljük, hogy összefogva újra felépítik a Közel-Kelet Svájcát.

forrás: www.goutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Libanon