Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Törökország földön, vízen, levegőben
2008. november 09.

A lustálkodás a strandon már a múlté!

Törökország a strandok mellett sokkal többet kínál, mint egy attraktív díszletet egy aktív nyaraláshoz. Egyre népszerűbbek ugyanis a hegyi túrák és a vízi kalandok is.

A búvárok számára Törökország kristálytiszta vizet, pompás víz alatti lejtőket, elbűvölő alagutakat és lenyűgöző víz alatti élővilágot kínál. A merülésre legalkalmasabb területek búvár-bázisok sorával Antalya-ban, Balikesir-ben, Mugla-ban és Cannakkale-ban várják a búvárokat. Egyedülálló látványosság az elsüllyedt „Paris” nevű hajó roncsa 33 méteres mélységben, amely Antalya/Kemer térségében található. Marmaris, Datca és Bodrum körzetében a búvárokat fajokban gazdag tenger alatti élővilág, delfinek és fókák ejtik ámulatba.

A folyók sodrásában
A Taurusz-hegységben, az ország középső részében számos folyó forrásvidéke található, amelyek gyönyörű hegyszorosokon, szakadékokon keresztül folynak a Földközi-tenger felé. Ezek ideális környezetet jelentenek a vadvízi evezés és a rafting szerelmesei számára. Antalya-tól északkeletre a Köprülü Nemzeti Parkban zúdul le a Köprülü folyó, ami a raftingolók számára minden fajta nehézségi fokú túralehetőséget biztosít. A folyó vize türkizkéken csillog és egyes helyeken a hétméteres mélységet is eléri. A zuhatagok, amelyeken a vadvizek rajongói aláereszkedhetnek, olyan jól csengő nevekkel rendelkeznek, mint például „Lépcső a paradicsomba” vagy „Ördöglyuk”. A nyugalmasabb pihenőszakaszok számos kikötési lehetőséget kínálnak, ahol fürdeni és grillezni is lehet.

Túra török tájakon
A kerékpársportok kedvelői számára Törökország déli partja igazi paradicsom. A versenykerékpározók tesztelhetik a tengerparti utakat, míg a hegyi kerékpározók a Taurusz-hegység lejtőin túrázhatnak. A Fethive-t Antalya-val összekötő úton a vezetett mountenbike-túrák résztvevői 1500 méteres magasság fölé is emelkedhetnek. Még maguk a gyakorlott hegyi kerékpárosok is gyakran találkoznak igazi kihívásokat jelentő szakaszokkal. Törökországban a kerékpár még szállítóeszközként is használatos, ezért az utcai forgalomban nagyon óvatosnak és elővigyázatosnak kell lennünk.

Magasan a hegyekben
A túrázók és hegymászók szintén megtalálhatják Törökországban a számításaikat. A legnagyobb hegymászó-vidék az antalyai Geyikbayiri-ben található. Az ottani hegyvidékek csaknem érintetlenek és a török vendégszeretet itt különleges, egyedülálló atmoszférát teremt az utazóknak. Közel 300 túraút használható gyakorlatilag egész évben. Egyedül a nyár derekán azonban nem tanácsos a Geyikbayiri területén csatangolni. Az enyhe klíma miatt azonban télen is minden további nélkül nekiindulhatunk az ösvényeknek.

Az Ararat mint sí- és hegymászó központ
Kelet-Anatólia legtávolabbi részén magasodik a gleccserekkel borított Ararát, amely télen a síelők, nyáron pedig a hegymászók számára kínál izgalmas kihívásokat. Biztonsági okokból 2001-ig tilos volt megmászni az Ararátot, de időközben lehetővé tették, hogy speciális sportengedéllyel meghódíthassuk a csúcsokat. Az 5 165 méteres hegycsúcs megmászása előtt legalább 4-5 napos akklimatizálódás ajánlott az idilli környezetben.

Törökország madártávlatból
A bátor utazók megkockáztathatnak egy ejtőernyős ugrást az 1970 méter magas Baba Dagi hegyről vagy megtanulhatnak siklóernyőzni is. A Fethiye mellett található Baba Dagi Törökország legfelkapottabb repülési övezetének számít. A levegőből a számtalan öböl meseszerű látványa tárul a szemünk elé, köztük például az Ölü Deniz öböl, amely a leggyakrabban fotózott törökországi öblök egyike. A sporttevékenységek változatos kínálata évről-évre több sportért lelkesedő nyaralót vonz a vidékre. A legjobb repülési és időjárási körülmények az ejtőernyősök számára áprilistól októberig kínálkoznak. Hasonló kiruccanásra a Pamukkale közelében található Cökelen hegy Denizli-nél, az Abant hegység vagy a Kayseri térségében található Ali Dagi hegy kínál lehetőséget.

Felemelkedés hőlégballonnal
A felhők közül nyíló elbűvölő kilátással lephetjük meg magunkat, ha részt veszünk egy szervezett hőlégballonos utazáson Kappadokia kopár, sziklás vidéke fölött. Kézzelfogható közelségbe kerülnek a sziklafalak – a kilátás lenyűgöző. A hőlégballon kosarának felemelkedéséhez csaknem 6000 köbméter forró levegő szükséges. Emellett a kosár maximális súlya – a gáztartályokat és az utasokat is beleértve – 1,7 tonna lehet. A sziklákba vájt világ Törökország szívében már a földön állva is mély benyomást hagy az emberben, de ha csendesen siklunk tova Kappadokia felett, akkor felejthetetlen élményben lesz részünk.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Törökország