Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

10 tipp egy Fly & Drive úthoz az USA-ba - 2. rész
2008. október 28.

Talán hamarosan vízum nélkül utazhatunk már Amerikába, és ezt mindenképpen érdemes kihasználni. A hatalmas, végtelen országutak világában kint csak egy kocsira lesz szükségünk, és indulhatunk egy kontinensnyi ország felfedezésére, ezernyi a lehetőség és a variáció egy fergeteges nyaralásra. Következzék most néhány tipp a spóroláshoz, miközben felfedezzük Amerikát.

1. Ha fly and drive utat tervezünk, a legtöbbet akkor láthatunk, ha nem körutat teszünk, hanem más végcélt jelölünk ki, attól ahonnan elindultunk. Időpazarló ugyanazt az utat kétszer megtenni, ezért például, ha Los Angeles-Las Vegas úton gondolkodunk, akkor ne LA-be térjünk vissza, hanem San Franciscóba, vagy San Diegoba. Az autópályák helyett pedig használjuk a kisebb utakat, amelyek sokszor olyan lélegzetelállító tájakon vágtatnak, amelyre a térkép alapján nem is gondolnánk. Hat óránál többet soha se vezessünk, és bátran válasszunk az útszéli gyors éttermekből, amelyek nélkül nincs amerikai fíling, főleg ha a rádiót is country zenére vagy amerikai rockzenére hangoljuk.

2. Ha hotelt foglalunk, akkor a www.hotels.com és az www.expedia.com weboldalakon nézzünk körül. Az expedia oldalán nagy előnye, hogy elolvashatjuk a turisták véleményét mielőtt hotelt választunk. Rengeteg hasznos tanácsot olvashatunk a környékről, esetleges csótányokról az ágy alatt, olcsó és finom reggeliző és vacsorázó helyekről. A szabály itt is ugyanaz, mint a kocsik esetében: a kiválasztott hotelt foglaljuk le közvetlen weboldaláról. Sőt! A hotelek oldalain nézzünk jól körül, mert előfordulhat, hogy az időpontunk beleesik valamelyik aktuális akcióba, és még olcsóbban hozzájuthatunk a kiszemelt szobához. Próbáljuk az utazásunkat, az ünnepi szezonokon kívülre szervezni, mert az árak Halloween, a Függetlenség napja, és a Hálaadás körül megduplázódnak, sok helyen a hétvégi árak is magasabbak. Az összegektől nem kell megijedni, szobaárat és nem személyre fizetünk, így egy dupla ágyas szobában egy egész család elférhet. Tartsuk szem előtt azonban, hogy a nagyvárosi butik hotelek rendkívül kicsik, de pl. Las Vegasban akár öt ember is aludhat egy szobában, és még több egy suite-ben.

3. Ami az étkezést illeti, Amerikában két méterenként van egy étkezde. Sokszor a világ összes konyhája megtalálható, 5 km-es körzetben. Az ételek olcsóak, rendkívül kalóriadúsak, az adagok pedig óriásiak. Ami a reggelit illeti, ha nem társasággal utazunk, próbáljunk olyan hotelt választani, ahol a reggeli ára benne van a szobaárában, ezzel jelentős összeget megspórolunk. A kontinentális reggeli jórészt olyan édes dolgokból áll, minta bagel, meg az amerikai palacsinta juharsziruppal, ezért ha valaki cukorbeteg, ezt előre jelezze a hotelnek.

4. Amerikában nem működnek a régi mobiltelefonok, mert Európában 900 és 1800 MHz-en beszélünk, az Egyesült Államokban pedig 850 és 1900 MHz a dumacsatorna. A mai mobiltípusok közül viszont szinte már mindegyik képes több frekvenciára kapcsolni, de nem árt erről tájékozódni, mielőtt elindulunk. Az autókölcsönző cégek általában mobilokat is ajánlanak bérletre. A roaming viszont nagyon drága, aminél már csak a szállodákból való telefonálás ára a magasabb. Ennek ellenére nem árt, ha legalább egy működő mobiltelefon van nálunk, probléma esetére (a helyi segélyhívó számoknak is nézzünk utána) főleg, hogy ha vezetni készülünk. A legjobb megoldás, ha veszünk egy helyi feltöltős sim kártyát.

5. Amerikából az internet a legolcsóbb megoldás az itthoniakkal való kapcsolattartásra. Ha van laptopunk, az a legjobb, ha olyan szállodát választunk, ahol ingyen internetszolgáltatás van, ezzel jelentős összeget spórolhatunk meg, hiszen a napi díj 15-20 dollár is lehet. Nagyobb szállodák internet-szobái ingyenesek lehetnek, de sajnos nem lehet beférni a gépekhez, és a szobában levő világhálóért sok helyen 24 órás periódust kell kifizetni, még akkor is, ha csak pár percre ugrunk rá a postaládánkra. Sok hotelben azonban már ingyen wifizhetnek a vendégek, és sok étkezdében, kávézóban is ingyen WiFi szolgáltatás jár a rendelés mellé.

forrás: travelline.hu