Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

10 tipp egy FLY & DRIVE úthoz az USA-ba 1. rész
2008. október 15.

Talán hamarosan vízum nélkül utazhatunk már Amerikába, és ezt mindenképpen érdemes kihasználni. A hatalmas, végtelen országutak világában kint csak egy kocsira lesz szükségünk, és indulhatunk egy kontinensnyi ország felfedezésére, ezernyi a lehetőség és a variáció egy fergeteges nyaralásra. Következzék most néhány tipp a spóroláshoz, miközben felfedezzük Amerikát.

1. Egy jó és egy rossz hírrel kell kezdenünk összeállításunkat, amelyek feltehetően megváltoztatják majd az utazási kedvet az Egyesült Államokba. Először is kezdjük a kellemetlen oldallal: sajnos ezen a télen sem a Malév, sem a Delta nem indít közvetlen járatot az USA-ba, és egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor várható változás ezen a téren. Az utat tehát jobban meg kell szervezni, de a helyzetet talán megkönnyíti a hír, mely szerint hamarosan vízummentesen utazhatunk az Egyesült Államokba.

2. Vezetni remek élmény Amerikában, az utak szélesek, a benzin olcsó, az autók hajó méretűek, és sebesek. Az autóbérlés egyszerűbb, ha még itthon lefoglaljuk, a repülőtereken ugyanis nehéz a választás, mert a kölcsönző telepek egymástól és a repülőtértől is messzebb vannak, így egy kis irodában összehasonlítás nélkül köttetik az üzlet. A www.carhire3000.com weboldalon körülnézhetünk a cégek között, típus és árfekvések terén, de használjuk a választott autókölcsönző cég közvetlen weboldalát a foglalásra. A Dollar amerikai részlege egy viszonylag laza társaság, akik veszik az amerikaiak kocsihoz láncolt attitűdjét, és nem számítanak fel komolyabb felárat mindenért, például ha az autót más városban tesszük le, mint ahol felvettük. Általában egy kisebb kategóriájú kocsira érdemesebb alkut kötni, ha nagyobb távolságokra, vagy államok között utazgatunk. A legtöbb esetben (ez társaságonként változhat) ugyanis azt a kocsit fogja a bérlő megkapni, amelyet vissza kell utaztatni. Tehát ha például Kaliforniából Arizonába megyünk, arizonai rendszámú kocsit kapunk, hogy az visszatérhessen a rendeltetési helyére, és meglehet, hogy malacunk van, és egyetlen ilyen autó van a gépparkban, az pedig egy Hyundai Santa Fe.

3. Mint már említettük, az utak szélesek és a vezetés biztonságos élmény, de az amerikai közlekedési szabályok mások mint, az európaiak, ezért fontos, hogy gondosan átböngésszük őket, mert van egy két -főleg nőket- összezavaró szabály az iskolabuszokkal, és a balra kanyarodással kapcsolatban, amit keményen büntetnek. Kisebb utakon kilométereket tehetünk meg anélkül, hogy bárkivel találkoznánk, beleértve egy másik autót is. Ez persze egyedül a rendőrre nem értendő, aki bárhol, és bárhonnan előbukkanhat, így a szabadság élményétől feldobva se tépjünk a megengedett sebességnél gyorsabban, mert a közlekedési rendőrök a szabálysértéseknél már csak magukat veszik komolyabban. A kocsinkat - a távolságok miatt - mindig tankoljunk tele (a matek tudásunkra többször is szükség lesz a gallon és a liter átszámításánál), és legyen nálunk elsősegélycsomag és a fontosabb gyógyszereink. A teljes körű beteg és balesetbiztosítás elengedhetetlen Amerikában, hiszen nincsen állami egészségügyi rendszer, így csak tetemes összegekért látják el a beteg embert.

4. Az amerikai úthálózat egyszerű, a legtöbb út egyenes, és a rácsos négyzethálós utcarendszer minden városra jellemző, ettől rendkívül könnyű az eligazodás még a nagyvárosokban is (kivéve persze New Yorkot, ahol a közlekedés lehetetlen a taxik miatt). Útbaigazítást is könnyű kérni a számozott utcák miatt, de ennek ellenére az összes előre tervezett programunk útvonalát előre nyomtassuk ki, internetről. A MapQuest nevet viselő weboldalon remek térképeket lehet nyomtatni, és írásos navigációt is, kérhetünk. Ezzel meg lehet spórolni a sat-nav bérlését, amelyet az autókölcsönzők, igen drágán ajánlanak kihasználva, hogy az Európában kapható Tom-Tomok és navigációs készülékek többsége nem ismeri az amerikai utakat.

5. Amerika nem olyan félelmetes, mint amilyennek a filmekből kitetszik. Ma már az olyan nagyvárosok mint New York és Los Angeles is viszonylag biztonságosak, ha a kellemes negyedekben és a nevezetességek körül maradunk, és nem merészkedünk a távoli külvárosokba. Kocsival igen nehéz rossz környékre keveredni, néhány környék pedig rosszabbnak látszik, mint amilyen. Érdemes észben tartani, hogy az amerikaiaknak legtöbbször egymással van problémája és nem a turistákkal. Az egyetlen súrlódási pont az lehet, hogy a nagyobb városokban teljes a közlekedési káosz, és gyakori a tettlegességig fajuló dugóvita. Ezért fontos hogy, ne tegyünk semmilyen provokatív gesztust senki felé, aki vezetés közben elénk vág (ez szinte állandó), vagy befurakodik, és reagáljunk totális fapofával, ha valaki provokálni próbál bennünket.

folytatjuk...

forrás: travelline.hu