Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utazik a család, mi legyen a növényekkel?
2008. szeptember 16.

Előre befizették a külföldi utazást, de a rokonai elutaztak, a szomszédra pedig a tollát sem bízná rá? Azt gondolja, hogy a kert, a növényei két hétig „elállnak” maguktól? Téved. Tegyen meg pár fontos lépést annak érdekében, hogy ne vesszen el egész éves munkája!

Tipp 1: téglán a növény

Kezdje a lakásban, és nevezze ki a fürdőkádját igénytelenebb növényei új lakóhelyének. Ujjpróbával ellenőrizze, hogy eléggé nedves-e a talaj. Dugja be ujját a talajba kb. 1 cm mélyre, és ha nem tapad hozzá a föld, akkor mielőbb pótolni kell a nedvességet. Szerezzen be téglákat, növényeit pedig azokra pakolja, a kádat pedig töltse meg egy kevés vízzel. A téglának és a cserépnek is meg van az a jó tulajdonsága, hogy állandó nedvességet biztosítanak majd növényeinknek. Fényigénylő növényeinél ugyanígy járjon el, csak egy nagy lavórba tegye őket a szoba nap érte helyén. Nagyobb növények esetében azonban a legegyszerűbb megoldás, ha kiülteti őket valami árnyékos helyre.

Tipp 2: mélyen a talajba

Senki sem garantálja, hogy eső lesz, míg Ön távol van. Egyrészt nyírja le a füvet, (de ne legyen túl rövid, különben megsárgul), másfelől locsolja meg annyira, hogy a talaj 8-12 centiméterre nedves legyen. A lényeg, hogy a víz a gyökerekig jusson el. A levágott fű jó szolgálatot tesz gyümölcsfáinál és zöldségeinél, borítsa vele a földet, a párolgást lassítani fogja, így több nedvesség marad a növényeknek.

Tipp 3: a vízből sosem elég

Állandó nedvességigényű növényeink számára (pl. páfrány) beszerezhetünk önöntöző cserepeket, melyeknek az alján található a víztartály. Csoportosan tartott növényeink hálásak lesznek a csöpögtető öntözőegységeknek. (Ehhez már kell a szomszéd, hogy megnyissa a csapot.) Ez egy víztartály, amelyből a víz egy csövön keresztül jut el a csöpögtetőfejekhez. Függőkosárban és virágládában lakó növényeink kedvelik az automata öntözőrendszert, amelynek a metódusát a fenti analógia szerint kell elképzelni, csak nem öntözőegységekről van szó, hanem kerámiaszondákról, amelyek egy 20-25 cm sugarú körben szórják a vizet. Megoldást jelenthetnek a bármelyik kertészetben megvásárolható vízmegkötő adalékok. Ügyeljen azonban arra, ha mégis a manuális, bő öntözést választja: a víz ne nagyon érje a virágokat és a leveleket, mert egyrészt gombásodás, másfelől csigák üthetik fel a fejüket.

Tipp 4: teafilter és fokhagyma

Mielőtt elutazik, gyomláljon, távolítsa el az elvirágzott virágfejeket, magházakat, a növényeknek is jár a pihenés. Megelőzvén a rothadást, szedje le az érett gyümölcsöket. Cserepes növényeinket megvédi egy földbe dugott fokhagymagerezd a kártevőktől. Extra tápanyagot jelent, ha használt teafiltert áztat az öntözővízbe. A virágföldet lazítsa fel picit villával.

Tipp 5: Ön a borbély

A metszést se felejtse ki a repertoárból, szabadítsa meg elszáradt vesszőiktől a málnabokrokat, ezzel egyszerre védekezik a levél- és vesszőfoltosság ellen; szamócáiról is gondoskodjon, a foltos levelek eltávolításával megakadályozhatjuk a gombásodás továbbterjedését. Ne feledje el levágni az elhervadt virágokat a dáliákról, ugyancsak a rózsákról. Ez utóbbi kapjon kényeztető tápoldatot is. Ne feledje visszavágni a hortenziát. Legyen precíz borbély, metssze meg a sövényeket is!

Tipp 6: a szél a titka mindennek

Utazás előtt alaposan szellőztessen ki a szobákban.

forrás: www.utazaselott.hu