Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Pünkösdre kinyitnak a pincék
2008. április 16.

Idén immár három napon át – május 10-12. között – várják a borbarátokat a „Nyitott Pince Napok” szervezői, azaz a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és az akcióhoz csatlakozó 116 kisebb-nagyobb pincészet hazánk 18 borvidékéről.

Mint a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a cél a magyar borok népszerűsítése és a hazai vendégéjszakák számának növelése ebben az időszakban. Mivel a naponta 9-19 óra között nyitva lévő pincészetekben - ahol háromféle bort lehet a betérőknek ingyen, vagy kedvezményes áron kóstolniuk - elsősorban a borral foglalkozó gazdák várják a nagyérdeműt, az akció sikerét abban látják a szervezők, hogy ez alkalommal a borkészítés legbensőségesebb pillanataiba is betekintést nyerhetnek a borszerető kívülállók. És létrejöhet borosgazda és fogyasztó között egy olyan ismeretség, kötődés, amely valószínűsíti, hogy ez a kapcsolat nem csupán pünkösdi királyság.

A tavalyi Nyitott Pince Nap alkalmával végzett felmérésből is hallhattunk adatokat. Eszerint a pincék elérték céljukat: bővül vendégkörük, kulturált borfogyasztásra adódik lehetőség három napon át, és az is kiderült, a hozzájuk betérő borturisták 74 százaléka tudatosan kereste fel valamelyik nyitva tartó pincészetet. Sok köztük a külföldi vendég, a borvásárlási lehetőséggel pedig mind a hazaiak, mind a külföldiek éltek: összesen 72 százalékban válaszolták azt a pincészetek, hogy nem távoztak tőlük üres kézzel a borturisták. 18,6 százalékuk szállást is foglalt a közelben, 40 százalékuk pedig ételt is rendelt a pincészetben a borkóstoló mellé. A megkérdezett pincészetek 65 százaléka válaszolta, hogy neve ismertségét segítette az akció, és 76 százalékuk bízik abban, hogy ez egyben vendégkörbővüléssel is jár.

Egyébként idén elég változatos módon várják a kisebb-nagyobb – elsősorban családi vállalkozásként működő – pincészetek a Pünkösdkor hozzájuk betérőket: van, ahol nem aprózzák el, és ökröt sütnek ez alkalomra, van, ahol friss pogácsát tesznek a pohár mellé borkorcsolyaként. Végül két különlegességről is hallhattunk: a Sopron környéki pincéket egy 40 fős kerékpározó csapat keresi fel (már bejelentkeztek a pincészetekbe), és legtöbb helyen lesz lopóból kóstoltatás. Ami, mint kiderült, Európában különleges dolognak számít, a külföldről érkezők külön keresik ezt a fajta borkóstolást.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország