Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Megújult fogadótér és 4D mozi Ipolytarnócon
2007. október 21.

Nemrég mutatták be Ipolytarnóc megújult fogadóépületét a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében megvalósult projekt részeként.

A beruházások egy többlépcsős térségi turisztikai fejlesztés első ütemét képezték, amelynek végső eredményeként a salgótarjáni és a szécsényi kistérség, valamint a Szlovákiában található losonci és nagykürtösi járás területén kialakulhat egy határokon átnyúló interregionális természetvédelmi és turisztikai terület, amely keretbe foglalja a Palócföld páratlan természeti és kulturális örökségét.

A most lezárult első ütemben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az önkormányzati és a civil szférával partnerségben a nagyközönség számára jobban bemutathatóbbá tette a kezelésében lévő, Európa Diplomás Ipolytarnóci Ősleletet, amely így a térség idegenforgalmi kínálatának meghatározó részévé válik. A projekt keretében felújították, átalakították és bővítették a leromlott állagú fogadóépületet, amelyben egy szimulációs termet, kiállítóteret, konferenciatermet, ajándékboltot, valamint a turisták által önállóan kezelhető információs portált is kialakítottak.

A fogadóépület mellett - a projekttől függetlenül - szabadtérben elhelyezték el a Bükkábrányból átmentett 8 millió éves ősfenyőket, amelyek még a tél beállta előtt védőtető alá kerülnek.

A projekt keretében valósult meg a II. számú bemutatócsarnok páramentesítése, a turisták fogadására alkalmas parkoló bővítése, és a bemutatócsarnokok, valamint a túraútvonal akadálymentesítése. A projekt másik fő elemeként a Tasnádi Kubacska bemutatócsarnokban létrehoztak egy, az ősvilági élőhelyet 3D formában bemutató vizuáltechnikai rendszert, amely tudományos alapokon nyugvó időutazásba repíti a látogatókat. Ez a túravezető segítségével bemutatott interaktív nyomolvasási program világviszonylatban egyedülálló attrakciót kínál. A tudományos igényű bemutatót követően a fogadóépület szimulációs termébe telepített "4D Motion Theatre" segítségével a látogatók személyesen is átélhetik az ősvilági történéseket. A 20 személyes mozi attól 4 dimenziós, hogy a 3D animációs filmet a nézők olyan székekből nézhetik, amelyek a látvánnyal összehangolva mozognak, még életszerűbbé téve ezáltal a filmet. A film és a mozgó szék is magyar alkotók munkája.

A projekthez tanulmányok, internetes honlap szerkesztése és marketingtevékenység is társult.