Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Budweiser sörténelem
2007. június 24.

Budweiser Budvar

Csehországban már emberemlékezet óta jó sört főznek. Ceské Budejovice (német nevén Budweis) alapításakor 1256-ban, II. Premsyl Otokar király nem feledkezett meg a sörfőzési jogot is adományozni a városnak. A következő évszázadok folyamán a Budweiser sör olyan híressé vált, hogy mind a császári, mind a királyi udvar az állandó megrendelői közé tartozott.

A Budweiser Budvar egy tipikus délcsehországi sör, mely különösen kimagaslik arany színével, kissé édes és kellemesen kesernyés ízvilágával. Különlegessége a cseh malátából, finom zateci komlóból és a 300 méter artézi forrásból származó kristálytiszta vízből álló tökéletes harmónia.

Sörténet

Még a leglelkesebb sörfogyasztók sem biztos, hogy tudják, milyen kiemelt helyet foglal el Csehország a sörfoző nációk között. Csehország a régen Bohémiának nevezett ország területén jött létre. Azon a területen, amelyet a mai napig Bohémia néven emlegetnek, található a cseh főváros Prága, és a két kiemelkedő sörváros, Plzen és a korábbi Budweis, mai nevén Ceské Budejovice.

A sörrel kapcsolatos első feljegyzések a mai Csehország területén már a IX. századból származnak. Az írások tanulsága szerint már ekkor termesztették a híres zateci komlót, amit minden bizonnyal sörfőzéshez használtak fel. Az első dokumentum, amelyben működő serfőzdét írnak le 1118-as keltezésű. A későbbiekben királyi adománylevelekben követhetjük nyomát a serfőzésnek, ugyanis az királyi monopólium volt a középkori Csehországban.

Ezekből tudhatjuk meg, hogy a ma is leghíresebb cseh sörfőzővárosok - Plzen, Ceské Budejovice - már az 1200-as években rendelkeztek sörfőzési joggal. Amikor II. Premysl Ottokar király 1265-ben megalapította Ceské Budejovicét, egyéb városi jogok mellett a városi serfőzést is engedélyezte.

A következő évszázadok során a város serfőzdéiben készülő kiváló minőségű sörök olyan hírnevet szereztek, hogy messzi királyi és hercegi udvarokba is ezt szállították. I. Ferdinánd király is a budejovicei sör híve lehetett: a legjobb budejovicei serfoző mestert - a városi tanács tiltakozása ellenére - az ausburgi császári udvar serfőzdéjébe rendelte, hogy tudását ott kamatoztathassa és a császári család is a legfinomabb sört kortyolgathassa.

A budweisi - ez Budejovice német neve - sör növekvő hírneve megteremtette az igényt egy új, nagy kapacitású sörgyár létrehozására. A budejovicei részvénysörgyárban 1895. október 7-én indult el a termelés. A következő év szeptemberének végéig 51 ezer hektoliter sör hagyta el a gyárat.

Az évszázados tradíciójú budejovicei gyárban az első sörfőzőmester, Antonín Holacek odaadó munkájának köszönhetően megszületett az eltéveszthetetlenül finom, jellegzetesen bohém sör a Budejovický Budvar. A különleges dél-cseh maláta, a híres zateci komló, a kristálytiszta forrásvíz, a cseh serfőzőmesterek évszázados tudása - minderre szükség volt, hogy megszülessen a XX századi Európa egyik leghíresebb sörmárkája. Ma a Ceské Budejovicében főzött legismertebb sör a Budweiser Budvar.

Termelői szeretik úgy hívni, hogy "Az eredeti Budweiser". A budejovicei Budvar méltán világhírű: sörversenyeken szerzett kitüntetései és hűséges fogyasztótábora a biztosíték, hogy a sörgyárban főzött italt az utolsó cseppig eladják.

Budweis városában már jóval azelőtt főztek sört, hogy az amerikai termelők kölcsönvették volna a nevet. A Budvar névhasználatában csak egy a bökkenő: ez a sörfőzde csak 1895-ben kezdte meg működését. Addigra azonban az amerikai Anheuser-Busch sörház már használta a Budweiser nevet. Tekintettel arra, hogy az amerikai hazai piac az egyik legnagyobb a világon, az amerikai Budweiser a legnépszerűbb és legnagyobb forgalmat elkönyvelő sörmárka lett. Jelmondata: "...A sörök királya". A két vállalat a múltban több megállapodást kötött egymással a márkanév használatáról. Az elmúlt években azonban a forgalmazás terjedésével számos jogi vita keletkezett. A nagy amerikai mammutvállalat próbálta bekebelezni kis cseh vetélytársát, de az nem hagyta magát és sorra nyeri a perket a világ országaiban ellene.

forrás: www.liquidgold.hu/budweiser/bigframe.htm