Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

70 csillag európa kulturális fővárosának egén
2007. május 08.

Liverpool bemutatta 2008-as programsorozatának legjavát

Szakértők szerint, aki 2008-ban látogat a Beatles szülővárosába, Liverpool-ba, annyi kulturális és művészeti eseményt valamint programot tekinthet meg, amennyit egy város egyébként csak két évtized során mutathatna be a nagyközönségnek. Európa 2008. évi Kulturális Fővárosában jövőre több ezer esemény várja majd a programokra érkező mintegy 2 millió látogatót. A fennállásának idén 800-ik évfordulóját ünneplő Liverpool a közelmúltban ismertette a 2008. évi programsorozat 70 kiemelt eseményét, köztük számos ingyenes koncertet, kiállításokat, divat-, tánc- és filmfesztiválokat valamint nagyszabású tudományos és képzőművészeti eseményeket. Európa Kulturális Fővárosa jövőre számos európai hírű és brit művészlegendának is emléket állít, így Anton Csehov, Charles Le Corbusier, James Tissot, Gustav Klimt vagy Benjamin Britten és William Shakespeare életét és alkotásait bemutató eseményeket is megtekinthetnek a Liverpoolba látogatók.

Egy város átalakul - az előkészületek

Liverpool 2003. június 4-én nyerte el az "Európa Kulturális Fővárosa 2008." címet, ezzel pedig pályázata megvalósításának lehetőségét. A cím odaítélése óta, a fennállásának idén 800-ik évfordulóját ünneplő város élete gyökeresen megváltozott. A kulturális fővárossá vallásra készülődés jegyében Liverpoolban számos új hotel nőtt ki a földből, lebontották a kikötő régi gyártelepeit, amelyek helyét egy új városnegyed szórakoztató központjai vették át, felépült a 10.000 fő befogadására alkalmas Liverpool Arena konferencia és kulturális központ és létrejött az új Művészeti és Design Akadémia a liverpooli John Moores Egyetemen.

A vasútállomástól a kék kabátig - a helyszínek

A városszerte zajló ünnepségek és események persze nemcsak új, de régebbi helyszíneken - az új szerephez jutott buszmegállóktól kezdve a katedrálisokon át a kifejezetten a közösségi előadásokhoz épített pavilonokig - is folynak majd, így többek között művészeti központtá alakítják a világ legrégebbi, az Edge Hill-nél található vasútállomását és újra megnyílik az Egyesült Királyság legrégebbi művészeti központja, a Bluecoat is.

2008 már 2007-ben - az előprogramok

Európa Kulturális fővárosa a közelmúltban bemutatta a kulturális évad 70 kiemelt eseményét. Repertoárjának gazdagsága miatt Liverpool számos, a kulturális évadra szánt programot és eseményt már 2007 júliusától megnyit a nagyközönség előtt. A Liverpooli Nemzeti Múzeum ad otthont a város 800 éves történelmét bemutató, 18 hónapon át látható "Egy Varázslatos Történelmi Utazás" (A Magical History Tour) névre keresztelt kiállításnak. Ugyancsak Liverpool városa, a Tate Liverpool lesz majd a helyszíne a 2007. évi Turner Díj kiállításának, amely októbertől januárig tekinthető meg és jelentőségét emeli, hogy ez az első alkalom, amikor a tekintélyes eseményt Londonon kívül rendezik meg. A város még a kulturális évad januári nyitóünnepsége előtt színre viszi a Liverpool születése c. (The Liverpool Nativity) musicalt is.

Akik már biztosan ott lesznek

A kulturális évadon fellépők névsorát terjedelemi korlátok miatt nehéz lenne közreadni. Az ismertebb művészek közül 2008-ban Liverpoolban lesznek majd láthatóak többek között Jyll Bradley, Ben Johnson, Michael Nyman, Sir John Tavener és Richard Wilson, továbbá Vladimir Ashkenazy, Seamus Heaney, Akram Kahn, Philip Pullman és Sir Simon Rattle alkotásai és munkái.

Program ízelítő

A liverpooli kulturális évad januárban a Liverpool Biennáléval indul, amely egy nagyszabású köztéri művészeti programmal a karácsonyi díszkivilágítás szezonját meghosszabbító Téli Fények Fesztiváljával veszi kezdetét.

Még szintén januárban utcai előadások és köztéri művészeti programok egész éves sorozata is elindul, amelynek ingyenes programjait a szervezők úgy tervezték meg, hogy az a város minden részét egy hatalmas festővászonná illetve színpaddá alakítsa. A városlakók és az ide látogatók szinte minden utcasarkon alkothatnak, vagy meghallgathatnak valamit.

A liverpooli kulturális évad rengeteg újszerű előadással és premierrel is büszkélkedhet. Eleget tesz a város felkérésének a svájci Pipilotti Rist is, mi több, a művésznő első játékfilmjének világpremierére a FACT filmfesztivál valamint a januári Film, Videó és Új Média Fesztivál keretében kerül sor.

A publikum bevonása fontos szerepet játszik a 2008-as programban. Ennek jegyében a szervezők tervei között szerepel például a város "megtáncoltatása" hatalmas utcafesztiválok keretében, illetve két látványos bécsi báli hagyományokat idéző bálon, amelyeket áprilisban tartanak a Liverpooli Királyi Filharmonikusok zenei kísérete mellett.

Áprilistól júliusig lesz látogatható a Walker Művészeti Galériában a Monet-től Hopper-ig - A Művészet és a Vasút című tárlat, ahol többek között olyan híres festők képei is bemutatásra kerülnek mint, mint Pissaro és Van Gogh.

A Liverpooli Egyetem új Shipping Lines Irodalmi Fesztiválján az irodalmi világ nagyjai - többek között Seamus Heaney, Melvyn Bragg, Doris Lessing, Roger McGough és Philip Pullman - tartanak felolvasást saját műveikből és a világirodalom remekeiből a közönség számára.

Júniusban, a nyár kezdetén, a Liverpool Katedrálisban a híres angol zeneszerző Benjamin Britten Háborús Requiemjét tűzi műsorra a Kölni Dóm Kórusa, a két liverpooli katedrális énekkara, illetve a Liverpooli Filharmonikusok közreműködésével.

Liverpool, ahonnan a világhírű Beatles is indult, vitathatatlanul a világ egyik zenei fővárosa, amit a város most az egyszeri és megismételhetetlen The Liverpool Sound koncert keretében tervez megünnepelni. A világhírű művészek részvételével megrendezett eseményt a város történelmi partvonaláról élőben közvetítik majd világszerte.

Júliusban a World Museum Liverpool falai között nyílik az a kiállítás, amely a város zenei örökségét mutatja be a The Beat Goes On című kiállítás keretében.

Júniusban a Loveliverpool Egyesület rendezi meg az Emberek Fesztiválját (The People's Festivalt), amely a város munkáskultúráját ünnepli egy hétvégén át a futballtól kezdve, a divaton át egészen a munkások által kedvelt zenék bemutatásáig.

Júliusban kerül sor a tengerészeti fesztiválra, mely magában foglalja a Virotláshajók Versenye (The Tall Ship's Races) 2008-as futamának látványos rajtját, Európa több mint 3.000, különböző országokból érkező fiatal hajósának részvételével.

A fiatalok számára több kiemelt programot is kínál a liverpooli kulturális évad. Lesz számukra kultúrfalu, itt kerül megrendezésre az Európai Ifjúsági Parlament és a brit iskolák országos Shakespeare Fesztiváljának júliusi fináléja is.

Az egyedülálló produkcióinak köszönhetően mind nagyobb hírnévnek örvendő város színházai egy sor új "igazi liverpool-i" (Made In Liverpool) alkotást visznek színre. Három új musicalt állítanak színpadra. Ezek közül az egyik Liverpool fennállásának 800-ik évfordulójáról emlékezik meg, a The Adelphi Hotel-t áprilisban játsszák, októberben pedig bemutatásra kerül az Eric's című musical is, amely a késői 70-es évek nagy hatású éjszakai bárjának életét eleveníti fel.

A szervezők a komolyabb műfajokat kedvelőkről sem feledkeztek meg, hiszen Csehov Három Nővér című drámájának feldolgozását májusban láthatja majd a közönség, és már folynak a tárgyalások a Pete Postlethwaite közreműködésével tervezett Lear Király előadásról is.

Ősszel hazatér Liverpoolba a világhírű karmester, Sir Simon Rattle is, aki szeptemberben a Berlini Filharmonikusokat, októberben pedig a Liverpooli Filharmonikusokat vezényli majd.

Októberben rendezik meg Liverpoolban az RIBA Stirling Építészeti Díjat, illetve az elmúlt 20 év legnagyobb nagy-britanniai kiállítását, amely Le Corbusier munkásságát és építészetét mutatja be. A rendezvénynek a Metropolitan Katedrális Altemploma ad majd otthont 2009. február 28-ig.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia