Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Megmenekülnek a gorillák?
2007. április 21.

Az állatvédők erőfeszítéseinek köszönhetően lassan, de biztosan növekszik Kelet-Afrikában a korábban háborúzással és orvvadászattal végveszélybe sodort hegyi gorillák száma.

Jelenleg már 340 példány található az ugandai nemzeti parkban, amely a világ összes hegyi gorillája mintegy felének ad otthont. Ez 12 százalékos gyarapodást jelent az elmúlt tíz évben.

Az egész világon körülbelül 720 hegyi gorilla él összesen, ezért védelmük továbbra is égetően fontos feladat.

A hegyi gorillák vulkánok szabdalta területén három ország osztozik: Uganda, Ruanda és Kongó. E három ország összefogása nélkül nem sikerülhetett volna a hegyi gorillák hathatós védelme - mutattak rá a WWF illetékesei. Az előbbi kettőben a különleges állatok turistalátványosságot jelentenek, s a turisták több száz dollárt is hajlandók áldozni azért naponta, hogy hegyi gorillát láthassanak a sűrű dzsungelben. Az ugandai hatóságok két újabb hegyi gorilla csoportot akarnak betelepíteni, hogy ezzel is fellendítsék a turizmust.

Ám Kelet-Kongóban háború dúl, s a felkelők öldösik a gorillákat, noha legutóbb beleegyeztek, hogy nem bántják az állatokat. Kelet-Kongóban 1998 és 2003 között egyébként négymillió ember vesztette életét a háború miatt. (MTI)

forrás: www.Stop.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Uganda