Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kellemes húsvéti Ünnepeket Csehországban
2007. március 12.

Még mindig nem tudja, hol fogja tölteni a tavasz köszöntőt és a húsvéti ünnepeket? Akkor látogasson el Csehországba és töltsön el egy nyugodt szabadságot kedve szerint. A húsvéti vásárokon ízletes édességek csábítják a látogatókat, vagy a húsvéti díszek hangulatát viheti haza az ember. A múzeumokban és szabadtéri kiállításokon a gyerekek különböző húsvéti szokást próbálhatnak ki: a hímes tojásfestést, a vesszőfonást, vagy a mézeskalács díszítést.
A további programot Ön határozza meg: Elsők között lehet a tavaszi szezon vár és kastély látogatóinak, kirándulást tehet a tavaszi természetben, vagy pihenhet Csehország gyógyfürdőinek egyikében...

Tavasz vásárok ötlet teli dekorációkkal

A legnagyobb tavaszi vásárokat Prága Óváros terén és a Vencel téren szervezik (www.prague-info.cz). Március 14-től április 15-ig az Óváros téren egy teljes húsvéti városkát építenek fel, itt 16, a Vencel téren 60 pavilonnal. A feldíszített nyírfaágak, a színesen dekorált pavilonok, és egy érdekes kulturális program tovább emelik az ünnepi hangulatot. A vásárokban húsvéti dekorációkat és díszeket lehet kapni, melyekkel otthonunkba varázsolhatjuk a tavasz, vagy legalább ötleteket meríthetünk belőle. A tojásfestés kézügyességet és fantáziát igényel, a húsvéti vesszőfonást is könnyen elsajátíthatjuk, csak ügyes kezek kellenek hozzá és természetesen fűzfaág. A húsvéti szokásokat és tavaszi ünnepeket természetesen más városokban is átélhetjük - pl.: 2007.03.31-től 04.01-ig Telč-ben (www.telc-etc.cz), 2007.03.31-én Kroměříz-ben (www.mesto-kromeriz.cz), vagy 2007 04.07-én Uherské Hradistě-ben (www.uherske-hradiste.cz).

Húsvét a szabadtéri és más múzeumokban

Szeretnének többet tudni nem csupán ma élő, hanem rég feledésbe merül húsvéti szokásokról? A szabadtéri és más múzeumok tematikusan összeállított programokkal várják Önöket, melynek keretében maguk is kipróbálhatnak néhány régi húsvéti szokást.
A Népi Építészeti Múzeumban Zubrnice-ben (www.zubrnice.cz) 2007.03.31-től 04.01-ig különböző tojásdíszítési technikákat mutatnak be (tojásfúvás, tojás karcolás, batikolás ) és megtekinthetik az ezzel egybekötött húsvéti tojás kiállítást is. A húsvétot Walacheiben 2007 április 7-től 9-ig tartják.2007 03.26-tól 04.09-ig a Bányamúzeum Příbram-ban (www.muzeum-pribram.cz) egy bányaházi húsvétra emlékeztet. Mindez idő alatt egy húsvéti tojás, vessző és mézeskalács kiállítás látható itt. Érdekes élményeket ígér a Brno-ban található Műszaki Múzeum is (www.technicalmuseum.cz).

Húsvéti koncertek

Csehországban országszerte szent miséket és egyházi koncerteket tekinthetünk meg a templomokban, melyek a húsvét vallásos hátterébe engednek bepillantást. Két héten át naponta délután 17.00 órakor felcsendülő Húsvéti koncertet rendeznek a prágai Szt. Jakab Bazilikában (www.auditeorganum.cz). Itt olyan klasszikus művek mellett, mint Haendel, vagy Bach, meghallgatjuk a Rozenbergi Kápolna (Rozmberská kapela) előadását is, melynek keretében cseh és európai daloskönyvek darabjai csendülnek fel. A prágai tavaszi koncertek kínálatát egy 2007. április 5-ére szóló meghívás Szt. Ágnes Kolostorba/ Kláster sv. Anezky České (www.fok.cz), valamint egy nappal később a Városi színházba/Stavovské divadlo teszi még értékesebbé.
Ezzel egy időben a Cseh Filharmónikusok is klasszikus zenei koncerteket adnak a Rudolfinum Dvořák-Koncerttermében (www.ceskafilharmonie.cz).
Idén 16. jubileumát ünnepli a Húsvéti egyházi zenei fesztivál (www.mhf-brno.cz) 2007. április 1-től 15-ig melyet Brno-ban, Morvaország legnagyobb városában, a Szt Péter Pál katedrálisban rendeznek meg. A hat koncert alatt olyan művek csendülnek fel, mint Stabat mater Antonin Dvořák-tól, Händel Messiása vagy az 5. Ász Dúr Mise von Franz Schuberttől.
A húsvéti ünnepi koncertet 2007.04.08-án Český Krumlov-ban (www.ckrumlov.cz), Csehország egyik leggyönyörűbb városában szintén nem szabad elszalasztani.

Tavaszi ünnepségek a várakban, kastélyokban

Nem csak a természet, de a várak és kastélyok is felébrednek téli álmukból, hogy március, április tájékán kitárják kapuikat a látogatóknak. Így hívja meg Önöket Sychrov kastélya (www.zamek-sychrov.cz) a 03.31 és 04.01. között szervezett húsvéti vásárba, ahol is április 8-án tavaszi koncertet is adnak. Buchlovice kecses kastélya (www.zamek-buchlovice.cz) Dél-Kelet Morvaországban látogatóit 2007.április 7-9. ig tartó hétvégén virágba borulva köszönti. A mesteri Křivoklát vára (www.krivoklat.cz) 2007 04.07 és 09. között egy vidám országos húsvéti vásárnak ad színteret, számos zenei előadással és színházi programmal. Helfstýn várában (www.helstyn.cz) 2007. 03.31. és 04.22. között egy húsvéti tojáskiállítás látható, vagy inkább egy vásárral, zenei és színházi előadásokkal egybekötött húsvéti várünnepséget érdemes megtekinteni Ostrava (www.ostravainfo.cz) 2007 03.31.- 04.01. között? A tavaszt köszönteni és egyben a vitorlás szezon megnyitóján jelen lenni a Dyje folyó partján - mindezt megtehetik a lednicei kastély kastélykertjében 2007 április 7-én (www.1plavebni.cz).

Különleges módszerek a női szépség megőrzésére egy éven át

Annak ellenére, hogy a húsvét egy vidám ünnep, néhány cseh leány és asszony nagy szívdobogással várja a húsvét hétfőt. Mivel ezen a napon fiatal ifjak kopogtatnak az ajtón, hogy a lányokat, persze szimbolikus értelemben, egy vesszővel "kiostorozzák" a házból. Ezzel a rövid és többé kevésbé fájdalommentes szertartással semmi esetre sem bántani szeretnék Önöket, éppen ennek az ellenkezője, elősegíti a szépségük és egészségük megóvását az új évben. Így nem csoda, hogy az ifjak nem büntetést, hanem jutalmat kapnak húsvéti tojások és édesség formájában.
Azok a lányok, akik ennél könnyebb módját válasszák szépségük megőrzésére az elkövetkezendő 365 napban, azt ajánlja a népi hiedelem, hogy május 1-én, a szerelmesek napján egy virágzó cseresznyefa alatt csókolják meg kedvesüket.

A tavasz és a szerelem egy másik szokás középpontjában is áll, amelyet a volt Csehszlovákia területén ápolnak. Május 1. előestéjén az ifjak egy májusfát állítanak fel, (egy legallyazott, virágokkal és apró szalagokkal feldíszített fát), amely a tavaszt szimbolizálja.
Ha ezt a hagyományt, amelyet zene és táncbemutatók kísérnek, élőben is látni szeretné, látogasson el április 30-án Kyjov-ba (http://spssk.cz).

Húsvét tradicionális finomságokkal

Mi lenne a húsvéti ünnep a tipikus finomságai nélkül, melyeket úgy a húsvéti vásárokon, mint a kávéházakban és éttermekben is árusítják. Próbáljanak ki egyszer bátran egy húsvéti bárányt piskótából cukor-, vagy csokoládémázzal, kelt tésztából sült húsvéti tortát, a húsvéti mézeskalácsot, az un. júdáskalácsot (amelynek formája egy kötélre emlékeztet), vagy a sült istenek kegyelmét cukormázban.

Tavasz a botanikai és állatkertekben

A Húsvét - tegnap és ma elnevezésű kiállítással nyitja meg hagyományosan kapuit a Prágai Botanikus Park (www.botanicka.cz). A kiállításon bepillantást nyerhetünk nagyanyáink konyhájába, de kaphatunk jó ötleteket, hogya díszítsük fel lakásunkat tavaszi virágokkal, vagy hogyan állítsunk fel egy ünnepi táblát. A botanikus kerttől csak egy ugrásra van a Prágai Állatkert (www.zoopraha.cz), amely 04.09-én húsvéti vásárral, egy tucat játékkal és versenyekkel, és tavaszi hangulattal lepi meg látogatóit. Ne felejtsék el, hogy április elseje a világ összes állatkertjében a madarak napjának ünnepe. Jihlava-ban (www.zoojihlava.cz) egy érdekes programot kínál látogatóinak tematikusan összeállított madárkiállítással, és a Brno-i állatkertbe (www.zoobrno.cz) minden látogató, akit madárról neveztek el, ingyen mehet be.

Hogy tetszene Önnek egy tavaszi kúra egy cseh gyógyfürdőben?

Önnek is van olyan érzése, hogy a hosszú tél után az ember megengedhet magának egy kicsit több törődést, hogy ismét formába hozza magát? Hol tehetné ezt meg jobban, mint egy gyógyfürdőben? A Marienbad-i gyógyfürdőben (www.marienbad.cz) vagy a Poděbrady-i gyógyfürdőben (www.lazne-podebrady.cz) 03.05-től 04.09-ig még a húsvétot is megünnepelhetjük. Ennek során nem hagyhatják ki a kézműves kiállításokat, a húsvéti tojásfestést és a mókás húsvéti partikat.

Nagy eseménynek számít mind a gyógyulni vágyóknak, mind a nyilvánosságnak a cseh gyógyfürdővárosokban megrendezett éves szezonnyitó. Luhačovice fürdővárosában (www.luhacovice.cz) május második hétvégéjén (11.-13. 5. 2007) a levegőnek és a látogatók korabeli kosztümjeinek köszönhetően az elmúlt századokat idéző atmoszférába csöppenünk. A háromnapos program vasárnapra éri el csúcspontját, amikor az ünnepi díszbe öltöztetett forrásokat egy egyházi folklór ceremónia keretében szimbolikusan megnyitják az elkövetkező fürdőszezonra. Ilyen ünnepi fürdőszezon nyitó ceremóniát szerveznek még Karlsbad-ban (www.karlovyvary.cz), 2007. május 4-6 között, Marienbad-ban (www.marianskelazne.cz), 2007 május 13-15 között, Teplice nad Bečvou-.ban (www.ltnb.cz) 2007 május 12-én, vagy a jeseníki gyógyfürdőben (www.jesenik.org), 2007 4.30 és 5.1.között.

Barangolások a tavaszi természetben

Egy séta az ébredező természetben nem csak a testnek és léleknek hat üdítően, a gyerekek is nagy örömüket lelik benne, ha az első enyhe napokon egy kirándulással lepjük meg őket. Milyen lenne például egy titokzatos barangolás a Cseh Paradicsomba (www.bohemian-paradise.info), a Cseh Svájcba (www.ceskesvycarsko.cz) és az Adersbach-Weckelsdorfer Sziklavárosba (Adrspassko-teplické skaly) (www.skalyadrspach.cz)? Ezen a kivételesen vonzó tájon, a Cseh Paradicsomon át vezet a legendás Vándorlás a Cseh Paradicsomban "Rumcájsz nyomában", amelyre idén 2007 március 31-én kerül sor (www.mujicin.cz).

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Csehország