Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kocogás a skót történelem főutcáján
2007. február 27.

Aktív városnézésre invitálja a VisitBritain az Edinburgh-ba látogatókat

A világon egyedülálló módon kocogós városnézésre invitálja a VisitBritain az Edinburgh-ba látogatókat. A kocogós városnéző túra új perspektívából mutatja be Skócia fővárosát, páratlan módon egyesítve a futás, a városnézés és a történelmi nevezetességek megtekintésének felejthetetlen élményét. A kezdeményezés nem a versenyszerű sportolókat állítja a rajtvonalhoz, hanem azokat igyekszik megmozgatni, akik aktív pihenés keretében kívánják felfedezni Edinburgh eddig nem ismert nevezetességeit és környezetének szépségét. A túra útvonala kb. 5 km hosszú, amelynek során a résztvevők végigkocoghatnak a város történelmi főutcáján, majd az óvárosból jutnak el Edinburgh legjellegzetesebb dombjára, a Calton Hill-re. Az útvonalon alkalom nyílik az I. Dávid Király alapította Holyrood Palace megtekintésére, amely előtt tovább kocogva a turisták a Skót Parlament új épülete előtt elhaladva jutnak vissza az óváros leghíresebb utcájára, a Cowgate-re. A városnéző kocogás a kiindulási ponthoz, a város egyik hoteléhez érkezik vissza, ahol felfrissülési lehetőség és háromfogásos ebéd várja a történelem főutcáján végigkocogó turistákat.

A kocogós városnézés, vagy városnéző kocogás az edinburgh-i illetőségű Peter Hamiltontól ered. A kocogós városnéző túra létrehozásának gondolata 4 évvel ezelőtt vetődött fel, amikor sétálás és futás közben Hamilton rájött arra, hogy nem igazán ismeri Edinburgh történetét és nevezetességeit. A fiatal lokálpatriótát ez a felismerés indította arra, hogy megtanulja a város történetét és megismerje annak nevezetességeit. Hamilton, aki szabadidejét legszívesebben kirándulásokkal tölti 2 évvel ezelőtt létrehozott egy gyalogtúra egyesületet, amelynek célja az, hogy a világ számos pontjáról Skóciába látogatók séta közben ismerkedhessenek meg Edinburgh-val és néhány kellemes órát tölthessenek el a város épített és természeti nevezetességeinek megtekintésével.

"Sétáról most kocogásra váltunk, de az Edinburgh-ba látogatókat nem csak egy egyszerű 5 kilométeres kocogásra invitáljuk. Aki bekapcsolódik ebbe a kicsivel több, mint két órás kocogásba úgy fogja érezni mintha 1.000 év skót történelmének fontosabb állomásai mellett kocogott volna végig." - mondta Gődény Gábor, a VisitBritain közép-európai képviseletvezetője. "A városnéző kocogás a "futó vénával" rendelkezőknek és a "csak mozgásra vágyóknak" is feledhetetlen élményt nyújt." - tette hozzá a szakember.

A kocogós városnézés "rajtja és befutója" az Apex International Hotel. A hotel a Grassmarket téren áll, ahol több mint 500 éven keresztül a vasárnapi piacot tartották. Innen indulva a kocogók felfelé futnak a Victoria Street-en, a régi városrész legjellegzetesebb utcáján egészen a Victoria Terrace-re. Azután tovább haladnak fölfelé egészen a Lawnmarketig, ahol a városi polgárok adták-vették portékáikat az 1500-as évektől. Kipihenve az emelkedő fáradalmait lefelé ereszkedhetnek a High Street-re, arra az 1 mérföld hosszúság utcára, amely az Edinburg-i várat és a Holyrood kastélyt köti össze. Az itt tartott ismertető után a csoport tagjai átkocognak a North Bridge-en, amely már 1772-től köti össze a régi és az új városrészt.

Ettől a nevezetességtől ismét felfelé vezet az út a Calton Hill-re, a város legjellegzetesebb dombjára, amelyet elérve a kocogók ismét szusszanhatnak egyet, miközben vezetőjük bemutatja nekik a város főbb nevezetességeit a gyönyörű panorámát nyújtó távlatból. A Calton Hill-től a kocogók újra lefelé ereszkednek a Regent Road-ra, keresztül kocognak a Regent Road híres sétányán, majd elhaladnak az I. Dávid Király által 1128-ban alapított Holyrood Palace mellett, majd elérik Skócia 1998-ben épült Új Parlamentjének épületét, ahonnan már csak néhány lépés választja el őket a kiindulási ponttól és a kiadós háromfogásos ebédtől.

forrás: www.visitbritain.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia