Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Időkerék

Az Időkerék a világ legnagyobb homokórája, amely hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásának alkalmából került felavatásra. Az Időkerék Budapesten, a Műcsarnok mögött, a Felvonulás tér elején helyezkedik el. Ez a műalkotás rozsdamentes acél, üveg és vörös gránit felhasználásával készült, hogy kiállja az idő próbáját, és évtizedekig, akár évszázadokig is zavartalanul működjön.

Emlékmű, köztéri szobor, turisztikai látványosság - mindezt megtestesíti az Időkerék. Az ősi időmérő módszer és a legmodernebb technológia ötvözete, melynek legfőbb feladata nem az, hogy mérje, hanem hogy megjelenítse az Időt - szemléltesse az Idő monumentalitását, áradó folytonosságát, örök mozgását. Az Időkereket a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke és a 24 EU-tagállam nagykövete avatta fel 2004. május 1-én pontban 00 óra 00 perckor, új időszak kezdetét jelezve hazánk történelmében.
Minden év utolsó napján az Időkereket félfordulattal átfordítjuk, hogy a felső, kiüresedett üvegtartály alulra kerüljön és a homok megkezdhesse a következő egy éven át tartó folyamatos pergését. Az átfordítás emberi erővel, kábelek és csörlő segítségével történik majd, visszaidézve az emberiség sok évezredes történetét, amikor nagy és súlyos tárgyak mozgatásához gépi meghajtás helyett az ember csak fizikai erejére és találékonyságára támaszkodott.

Az Időkerék a Városliget szélén, nyílt területen áll, ahol szabadon figyelhetjük a homok szüntelen, parányi mozgását, és befogadhatjuk az Időkeréknek mint tárgynak és gondolatnak összes aspektusát - tapintható és elvont, hétköznapi és művészi, játékos és meditatív dimenzióit.

Szeretettel meghívjuk, hogy Ön is adja át magát ennek az élménynek.

Kapcsolat:
http://www.timewheel.com


forrás: Time Wheel