Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Finnország

Hivatalos név: Finn Köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Suomen Tasavalta Autójelzés: FIN
Államforma: köztársaság Pénznem: euro (EUR)
Főváros: Helsinki Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Finnország a hosszú téli éjszakák, a rövid tavasz, a szaunák és a télapó országa. Télen a sífutók és korcsolyázók paradicsoma, nyáron a vitorlázók, a túrázók és a horgászok mennyországa. Belterületein Európa legnagyobb érintetlen vadonját találhatjuk, kiterjed lápvilággal és számtalan madárfajjal. A finnek állítólag rokonaink és Ők e szerint is viselkednek. Finnországban magyarnak lenni rangot jelent. Az egyetemeken magyar tanszékekkel találkozhatunk, és a finn átlagember meglepően tájékozott Magyarországról.

Egyszerűségében lenyűgöző, szinte ember nem lakta vidék: Finnország. Az "ezer" tó és sziget országa rövid, ám meleg nyárral, hosszú havas téllel eszményi úticéll a szabadság eltöltésére. Világhírű szaunájával, ezzel az "izzasztó" berendezéssel, amely testből és lélekből kimossa a salakot, valamint a "sisuval", sportolóinak és katonáinak edzéstechnikájával.

Az ezer tó és edő ország szlogenje nemhogy nem túlzás, meg se közelíti a valóságot. Finnországban ugyanis több, mint 55.000 tó van, területének mégis alig egynegyede víz, több, mint kétharmada erdő és láp, a tengerpartot pedig tízezernyi apró sziget hímzésként szegélyezi. A finnek zeneszeretetüket csodálatos énekesek révén exportálják; odahaza számos zenei fesztivált rendeznek, a mindennapokban pedig a tangó iránti szenvedélyüknek hódolnak, melyet a rock és a pop sem tudott kiszorítani. Sibelius szimfonikus költeménye, a "Finlandia" érzékletesebben mutatja be Európa legészakibb országát, mint szavak ezrei.

A legnagyobb szigetek Turku városa előtt húzódó Åland szigetek.
A több tízezer tó közül, amelyek 5 tórendszerre oszthatók, a Saimaa tórendszer a legnagyobb.

Politikai rendszere élén a kormány, és annak elnöke, valamint az egykamarás parlament állnak.

Finnország legfontosabb természeti értéke a fa, erdőgazdasága nagyon fejlett, és papírgyártásban világelső.

Városok Utazási információk
Látnivalók

A főváros Helsinki, ahol mindenképp érdemes megtekintenünk a híres Dómot, az egyetemi és kormányzósági épületek együtteseit, a Finlandia Palotát, a Parlamentet, a sziklába vájt templomot, a Temppelaukllót, és a Sibelius-emlékművet. Helsinkiben nagy vásárcsarnokok ízléses, nagy piacok várják a bevásárolni szándékozókat. Gyönyörű látványosságokat tartogat még Turku, Finnország legősibb kikötővárosa. Nemzetközi repülőterek

Helsinki, Maarianhamina, Pori, Tampere, Turku, Vaasa, Oulu.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 358
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 5 055 000 fő
Népsűrűség: 14.90 fő/km2
Nyelvek: finn, svéd.
Népcsoportok: finn(93,2%), svéd (6,6%), lapp, orosz (0,2%).
Vallások: evangélikus (92,5%), ortodox (1,3 %), római katolikus (3000), zsidó (1300), mohamedán.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 338 139.00 km2
Nagyobb települések: Helsinki/Helsingfors 502 000 (972 000), Espoo/Esbo 179 000,Tampere/Tammerfors 175 000 (257 000), Turku/Ábo 160 000 (261 000), Vantaa/Vanda 159 000, Oulu/Uleáborg 104 000, Lahti 94 000, Kuopio 82 000.
Legmagasabb pontok: Halti 1324 m.
Főbb folyók: Kemijoki, Oulujoki, Tornionjoki.
Főbb tavak: Saimaa, Inari, Páijánne, Oulujárvi, Pielinen, Kallavesi, Puulavesi, Puruvesi, Pihlajavesi, Lentua, Porttipahta-víztároló, Lokkai-víztároló.
Földrajz

Erősen tagolt partvidékét sok sziget övezi. A tengerpartot kísérő homokos, agyagos síkság fokozatosan megy át több tízezer tóból álló Tóhátságba és Közép-Finnország dombvidékébe, majd a sarkkörön túli északi hegyvidékbe.
Klíma

Finnország éghajlata az ország déli , és középső részében hideg mérsékelt, északon szubarktikus, ill. arktikus. A déli partvidéken a legalacsonyabb évi középhőmérséklet -6°C, a legmelegebb 16.5 °C. A csapadék eloszlása délről észak felé haladva csökken.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 22 980 USD

ipari-agrár ország.
Kapcsolódó cikkek
Jót tesz a középkorú férfiaknak a szaunázás
A szauna száraz melege meghosszabbíthatja a középkorú férfiak életét, mivel jelentősen csökkenti náluk a szívroham kockázatát - állapította meg egy hosszú távú finn tanulmány.Akár 63 százalékkal is csökkentheti a középkorú férfiak szívrohamkockázatát a "szegény ember gyógyszertára", ahogy a finnek nevezik a forró kamrát, ám a pontos mechanizmust, ahogy a szauna védi a szív egészségét, egyelőre nem ismerik - idézte a The Daily Telegraph a Kelet-finnországi Egyetem tudósainak a Jama Internal Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmányát.A kutatók 2315, 42-60 éves, Finnország keleti részén lakó férfit követtek 21 éven át. Ezalatt 190 résztvevő szenvedett hirtelen szívhalált, 281-en hunytak el szívkoszorúér-betegségben, 407-en szív- és érrendszeri kórban. Összesen 929-en haltak meg. Az adatok azt mutatták, hogy akik rendszeresen szaunáztak, azokat kevésbé érintették a szívproblémák. A hirtelen szívhalál kockázata 22 százalékkal alacsonyabb volt azoknál a férfiaknál, akik heti kétszer-háromszor szaunáztak, és 63 százalékkal mérséklődött azoknál, akik heti négy-hét alkalommal keresték fel a forró kamrát.A szívkoszorúér-betegségek miatti halálozásnál hasonló adatokat találtak: heti két-három alkalom 23 százalékkal, heti négy-hét alkalom 48 százalékkal csökkentette a probléma esélyét. A szív- és érrendszeri elhalálozások aránya 27 százalékkal mérséklődött a heti kétszer-háromszor, 50 százalékkal a négyszer-hétszer szaunázóknál. Rita Redberg, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, a Jama International Medicine szerkesztője úgy vélekedett, hogy bár nem tudni, miért éltek hosszabb ideig a gyakrabban szaunázó férfiak - a forró kamrában töltött pihenőidő, a több nyugalmat lehetővé tevő életstílus vagy esetleg a szaunabeli társaság miatt -, az biztos, hogy "az ott eltöltött percek hasznosan töltött időt jelentenek".Tovább csökkentek a kockázatok azoknál, akik egy-egy alkalommal általában tovább tartózkodtak a forró kamrában. Akik 11-19 percig izzadtak, azoknál 11 százalékkal, akik 19 percnél tovább maradtak a forróságban, azoknál 52 százalékkal csökkent a hirtelen szívhalál esélye.Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szaunázás mérsékelheti a vérnyomást, csökkentheti a stresszhormonok mennyiségét, javíthat a cukorbajosok és a tüdőbetegek állapotán, gyógyíthatja az egyszerű náthát és támogatja az anorexia legyőzését.
ide utaznék!
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: