Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Venezuela

Hivatalos név: Venezuelai köztársaság Időzóna: GMT-05:00
Anyanyelven: - Autójelzés: YV
Államforma: köztársaság Pénznem: venezuelai bolívar (VEF)
Főváros: Caracas Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Venezuela Dél-Amerika legészakabbra fekvő országa, az Egyenlítőtől nem messze. A klíma trópusi, a tengerpart gyönyörű. A legszebb strandok a híres Margarita szigeten találhatóak. Az északi, tengerparti területeken száraz trópusi az éghajlat, míg a Guyanai-hegyvidéken nedves, tropikus.
A nagyvárosokban az egészségügyi ellátás megfelelő. Általában azonnal készpénzzel kell fizetni, de egyes kórházak elfogadnak hitelkártyát is. Az ország déli részén, az 1000 méter alatti területeken - főleg az Orinoco és Apure folyók mentén - malária veszély van (Barinas, Bolivar, Merida, Monogas, Portuguesa, Sucre, Teachira, Zulia, Amazona tartományok), ezért elindulás előtt már időben el kell kezdeni malária ellenes gyógyszerek szedését.
Elindulás előtt célszerű tájékozódni a kötelező védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál (jelenleg a sárgaláz elleni kötelező, melyet legalább 10 nappal az utazás előtt fel kell venni, ajánlott: a tetanusz és a gyermekbénulás elleni védőoltás). Úticéltól függően célszerű a diftéria, a tífusz, és a hepatitisz A és B elleni védőoltás felvétele (Nemzetközi oltóhely: Budapest, Gyáli u. 2-4.).
A taxik közül is ajánlatos az ún. "Linea" taxikat választani, ezek általában terepjárók és a caracasi repülőtér előtt kialakított drosztokon megtalálhatók. A többi taxi nem tekinthető biztonságosnak.
Az ország nagyobb városaiban vannak olyan negyedek, ahol az éjjeli órákban nem ajánlatos egyedül sétálni, vagy gépkocsit vezetni, ezekről legcélszerűbb a szállodában, vagy ismerősöknél tájékozódni.

Venezuela Nagykövetsége:
1023 Budapest, Vérhalom utca 12-16. I/13.
Telefon: 326-0460, 326-0461, 326-0489.

Utazási információk
Közbiztonság

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól. A turisták által leglátogatottabb helyeken (szállodák, nevezetességek környéke, diszkók stb.) gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett lopások, de számos esetben előfordulnak fegyveres rablások is. Caracasban a rablásveszély miatt nem ajánlatos a kis magán mikrobuszokkal közlekedni, biztonságosabb metrón, vagy a nagy városi buszokon utazni. A taxik közül ajánlatos a hivatalos, zöld színű taxikat választani.

Venezuelában a közbiztonsági helyzet az utóbbi időben romlott, ezért különleges figyelmet kell fordítani a személyes biztonságra. Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen venezuelai városban sem. (Személyazonosításra megteszi az útlevél másolata is.) A szállodákban érdemes széfet bérelni és az értékeket, bankkártyát, útlevelet, repülőjegyet abban tárolni a látogatás ideje alatt. Ugyancsak kerüljék az ékszerek, vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Inkább utazási csekkel, vagy hitelkártyával utazzanak, mivel azok pótolhatók, illetve használatuk letiltható. Hitelkártyás készpénz felvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy hitelkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel.

Az ország nagyobb városaiban vannak olyan negyedek, ahol az éjjeli órákban nem ajánlatos egyedül sétálni, vagy gépkocsit vezetni, ezekről legcélszerűbb a szállodában, vagy ismerősöknél tájékozódni.

A közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek országrésztől függetlenül a nagyvárosok szegénynegyedei, ezeket mindenképpen kerülendőnek tartjuk.
Egészségügy

Venezuelában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.

A nagyvárosokban az egészségügyi ellátás megfelelő. Általában azonnal készpénzzel kell fizetni, de a magánkórházak elfogadnak hitelkártyát is. Az ország déli részén, az 1000 méter alatti területeken - főleg az Orinoco és Apure folyók mentén - malária veszély van (Barinas, Bolivar, Merida, Monogas, Portuguesa, Sucre, Teachira, Zulia, Amazona tartományok), ezért elindulás előtt már időben el kell kezdeni malária ellenes gyógyszerek szedését.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni a kötelező védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál, illetve Venezuela budapesti nagykövetségén. (Ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás, melyet legalább 10 nappal az utazás előtt fel kell venni, illetve a tetanusz és a gyermekbénulás elleni vakcina). Úticéltól függően célszerű a diftéria, a tífusz, és a hepatitisz A és B elleni védőoltás felvétele.

Magyar turistáknak ajánlatos az óvatosság és a magas fényvédő faktorú napolajok használata, mivel a trópusi nap sokkal erősebb, mint Magyarországon megszokott.

Magyarország és Venezuela között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.
Nemzetközi repülőterek

Caracas, Maracaibo, Maturín.
Helyi közlekedés

Venezuelában lehetőleg ne tömegközlekedési eszközzel utazzanak. A repülőtérről nincsen autóbusz-járat az egyébként 35 kilométer távolságban levő és 1000 méterrel magasabban fekvő Caracasba, tehát csak taxival lehet magába a városba beutazni. Ehhez csak a hivatalos taxikat (zöld színű terepjárók) ajánlatos igénybe venni. Tanácsoljuk a fuvardíjat minden esetben előre tisztázni. Ez napszaktól és úticéltól függően 35.000-50.000 bolivárt (15-20 USA dollárt) tesz ki. A többi taxi nem tekinthető biztonságosnak.

A 17 éves, de magyar vezetői engedéllyel már rendelkező fiatalkorúak Venezuelában vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Venezuelában a volán mögé üljenek.

Gépkocsi bérléséhez nemzetközi jogosítvány és hitelkártya szükséges, és ajánlatos teljes körű biztosítást kötni. Autókölcsönzők az ország minden részén találhatók. A Caracason kívüli utak jók, és nappal biztonságosak, de az éjjeli vezetéstől óvakodni kell. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.
Külképviseletek

Caracas - Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Brazíliaváros
Cím: PROQUIM C.A. Urb. Los Palos Grandes, Avenida Francisco de Miranda, Centro Plaza, Torre B, Piso 17, 1060 Caracas
Előhívó: (58)(212)
Telefon: 209-3511, 286-7768
Mobil:(58) (414) 263-5387
Ügyelet: -
Tiszteletbeli főkonzul: Fenjves János
Tiszteletbeli konzul: Nyisztorné Kristóffy-Jeszenszky Judit
Fax: 209-3523, 285-7092
E-mail: hungria@proquim.com
Honlap: www.hungria.com.ve

Porlamar - Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Brazíliaváros
Cím: Consultorio Médico "Jacinto Plaza"
Calle Libertad con Calle Marcano
6301 Porlamar, Edo. Nueva Esparta
Előhívó: (58)(295)
Telefon: 416-37-85
Mobil: (58) (414) 789-13-70
Ügyelet: -
Tiszteletbeli konzul: Buzás Judit
Fax: 262-5404
E-mail: jbuzas@gmail.com

Magyarország Venezuelába is akkreditált diplomáciai képviselete Brazíliában
Brazíliaváros - Nagykövetség
Cím: S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805.Lote 19. 70413-900, Brasilia-DF
Előhívó: 00-55-61
Telefon: 3443-08-22, 3443-08-36, 3443-08-54
Ügyeleti mobil: 00-55-61-8177-9700
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Németh József
Fax: 3443-34-34
E-mail: huembbrz@terra.com.br
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/brasilia
Akkreditált országok: Brazília és Venezuela

Brazíliaváros - Konzuli hivatal
Cím: S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805, Lote 19 70413-900, Brasília-DF
Előhívó: (00)-(55)-(61)
Telefon: 3443-08-22, 3443-08-36, 3443-08-54
Ügyelet: 00-55-61-8177-97-00
Fax: 3443-34-34
Konzul: Dudás Mihály
E-mail: huembbrz@terra.com.br
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/brasilia

Ügyfélfogadás: hétfőtől péntekig: 9.00-13.00
Konzuli kerület: Brazília egész területe, kivéve: Sao Paulo, Paraná, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul és Santa Catarina tagállamokat, Guyana, Kolumbia, Suriname és Venezuela.
Beutazási feltételek, vámszabályok

Az érvényes magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül, a DEX-2 Turista Kártya elnevezésű formanyomtatvány kitöltésével léphetnek be, és tartózkodhatnak Venezuela területén. (Az útlevélnek a tervezett visszautazás napjától számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.) A formanyomtatványt két példányban kell kitölteni, és alá kell írni. Az országba történő belépéskor a beléptető hatóság az útlevélben szereplő adatokkal egyezteti a formanyomtatvánnyal, és mindkét példányt lepecsételi. Az első példány a hatóságnál marad, a második példányt az ott-tartózkodás alatt meg kell őrizni, majd az ország elhagyásakor át kell adni.

A 90 napot meg nem haladó nem turista célú, illetve a 90 napot meghaladó bármilyen célú beutazás, továbbra is vízumkötelezett. Az üzleti célból beutazóknak is vízumot kell felvenniük Budapesten. Ha ugyanis turistaként lépnek be az országba, nem írhatnak alá közjegyző előtt olyan szerződéseket, ahol az útlevéllel kell igazolni személyazonosságot.

A vízumokkal kapcsolatban részletes felvilágosítás Venezuela budapesti nagykövetsége Konzuli Osztályától kérhető:
Cím: 1023 Budapest, Vérhalom utca 12-16. I/14.
Telefon: 326-0461, 326-0460
Fax: 326-0450
E-mail: embavenezhu@t-online.hu

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísért kiskorú Venezuelába csak a nem vele utazó szülő (szülők) előzetes hozzájáruló írásbeli nyilatkozatának a birtokában léphet be. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, illetve tartózkodásához. A nyilatkozatot Venezuela budapesti nagykövetségén kell tenni. A Venezuelába történő belépés csak ennek az okiratnak a birtokában lehetséges, e nélkül - még ha a többi beutazási feltételnek meg is felel - a határról szigorúan visszafordítják a kiskorút.

Fontos figyelmeztetés!

Sárgaláz elleni védőoltásról szóló bizonyítványt szükséges felmutatni azoknak, akik az alábbi országokból érkeznek Venezuela területére:
Amerikából: Brazília, Francia Guyana, Guyana, Panama, Suriname, valamint Trinidad és Tobago.
Afrikából: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Zöld-foki szigetek, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Kongó, Djibuti, Egyenlítői Guinea, Etiópia, Gabon, Gambia Ghána, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Libéria, Madagaszkár, Mali, Mauritánia, Mozambik, Niger, Nigéria, Ruanda, São Tomé és Príncipe, Szenegál, Sierra Leone, Szomália, Szudán, Togo, Uganda, Tanzánia és Zambia.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 58
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 20 249 000 fő
Népsűrűség: 22.20 fő/km2
Nyelvek: spanyol, indián nyelvek.
Népcsoportok: mesztic (70%), fehér (17%), néger (7%), indián, mulatt (6%).
Vallások: római katolikus (94%), protestáns (2%), törzsi vallású (2%), zsidó (2%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 912 050.00 km2
Nagyobb települések: Maracaibo 1 330 000 (1 365 000), Caracas 1 247 000 (3 373 000), Valencia 1 181 000 (1 227 000), Maracay 890 000, Barquisimeto 741 000, Ciudad Guayana 491 000, San Cristóbal 347 000.
Legmagasabb pontok: Pico Bolívar 5007 m.
Főbb folyók: Orinoco, Río Negro, Apure, Caroni.
Főbb tavak: Valencia-tó, Guárico-víztároló, Guri-víztároló.
Földrajz

Középső részét, az Orinoco-medence tipikus szavanna táját és deltájának mocsaras, mangrovés vidékét délről a dél felé emelkedő, őserdővel borított, ásványkincsekben gazdag Guyanai-hegyvidék, északról pedig a termékeny medencéket közrezáró Andok Iáncai határolják. Az Andok északi előterében elterülő medence a kőolajban rendkívül gazdag Maracaibói-öböl Iagúnás vidékét övezi.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 900 USD

ipari-agrár ország.