Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Vatikán

Hivatalos név: Vatikánvárosi állam Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Stato Della Cittá Del Vaticano Autójelzés: V
Államforma: teokratikus monarchia Pénznem: euro (EUR)
Főváros: Vatikán város Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A "minden út Rómába vezet" közmondásos fogalma az olasz főváros középpontjában, a Tevere partján falba ütközik, de ez nem jelent akadályt. A földkerekség legkisebb, alig fél négyzetkilométernyi területű államát veszi körül, melynek államfője ugyanakkor több, mint 900 millió katolkius, a világ legnagyobb vallási közössége felett uralkodik. Következésképp a Stato della Cittá del Vaticano, a Vatikánváros állam több, mint egy érdekes maradvány a középkorból.

A hívő zarándokok és a kíváncsi turisták többnyire csak a szentatyát látják a pápában, aki a Szent Péter templomban misézik, fogadótermében vagy palotájának ablakából szól hozzájuk. Pedig a Vatikán felségterületén bizony önálló állam is működik, amelynek egyeduralkodója a pápa és minden szükséges intézmény megvan itt, ami egy igazi államhoz nélkülözhetetlen. A pápa irányító tevékenységét egy héttagú bíborosi bizottság (mint végrehajtó hatalom), és egy világi személyekből álló tanács (nők is vannak közöttük) segíti. Van itt posta- és távíróhivatal, 17 orvosból álló egészségügyi szolgálat, gyógyszertár, három fokozatú (külön papi és világi) bíróság egy évtizedek óta üresen álló börtöncellával, pénzverde és anyakönyvi hivatal, amely - nyilván, mert nincs elég dolga - egyúttal személyzeti és a munkaügyi feladatokat is ellát.

Aki szeretne bepillantani - ha nem is a Vatikán titkaiba, de a falai mögé, az a Szent Péter tér bal oldalán válthat jegyet a városnéző kisbuszra. A felirat szerint "Csak illendő öltözék-ben" szabad bemenni a Harang-kapun, viszont a svájci kapuőrnök gyalogosan is beengedik a nézelődni vágyókat.

Gyönyörű sétát tehetünk, ha felkapaszkodunk az idősebb rómaiak által Mons Vaticanusnak nevezett dombra, barokk kertekbe, ahol virágágyak, olaj-, fahéj- és eukaliptuszfákkal szegélyezett sétányok, szökőkutak és szobrok között időzhetünk. Csak innen és nem a Szent Péter térről mutatkozik meg teljes szépségében a bazilika kupolája. (A Vatikánváros viszont csak a Szent Péter-templom porticusának tetőteraszáról - belülről érhető el egy felvonóval - látható teljesen.) Így végigsiethetünk a vatikáni múzeumok tucatnyi termén, hogy aztán elidőzzünk például Praxiteles knidosi Aphroditéje, Leonardo da Vinci Szent Jeromosa vagy Tiziano Madonnája előtt. A Sixtusi-kápolnában pedig lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy Michelangelo freskóinak évek óta tartó restaurálásával mennyit haladtak előre.

Városok Utazási információk
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 39
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 830 fő
Népsűrűség: 1 886.40 fő/km2
Nyelvek: latin, olasz.
Népcsoportok: olasz (85%), egyéb (15%).
Vallások: római katolikus.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 0.44 km2
Gazdaság

A tőkés világ második legnagyobb valuta és aranytartalékaival rendelkezik (több mint 12 milliárd dollár). Érdekeltségei vannak főleg olaszországi bankokban, földtulajdonokban. Egyéb jövedelmi források: egyházi adók, adományok, kegyszerárusítás, bélyegkibocsátás, idegenforgalom. Saját vasútállomása, rádióadója és újságja van.
Kapcsolódó cikkek
Látogatható lesz a Vatikán alatti ókori római temető
Néhány hét múlva megnyitják a nagyközönség előtt a Vatikánváros területe alatt húzódó római nekropoliszt. Az ókori temetőből eddig négyszáz sírt és nyolcvan kriptát ástak ki.Lovagok és kézművesek, szabadok és rabszolgák, gyerekek és matrónák nyugszanak évezredek óta a Vatikán dombja alatt. A nekropolisz eddig feltárt, mintegy ezer négyzetméteres területét szabadtéri múzeummá alakították át.A Corriere della Sera római kiadása arról számolt be, hogy a földalatti sírok között és ezek felett áthaladó útvonalon lehet majd megcsodálni a sírok díszítését, a szarkofágokat, a szobrokat, a mozaikpadlókat, a freskókat, a kis mauzóleumokat. A turistákat a Vatikáni Múzeumtól induló buszok viszik a vatikáni kerten át a temetőhöz. A nekropolisz egy óra alatt járható be. A Krisztus előtti 1. század és a Krisztus utáni 3. század - vagyis Augustus és Constantinus császársága - közötti sírok létezését 1534-ben fedezték fel a vatikáni Belvedere-bástya építésekor. A nekropolisz újabb részeit 1930-ban találták meg az akkori vatikáni építkezéseken. 1956-58 között, az első vatikáni parkoló kiásásakor és 1994-97-ben a többszintes vatikáni mélygarázs építésekor is római sírokba ütköztek. "Ugyanannak a temetőnek a részeiről volt szó. Az, hogy a Vatikán alatt ókori nekropolisz húzódik, soha nem volt titok. A Szent Péter-bazilikát is Szent Péter római sírjára emelték. Az viszont meglepetésnek számít, hogy a nekropolisz a Vatikán egészét behálózza. A hamarosan látható sírok teljesen épségben megmaradtak" - nyilatkozta Giandomenico Spinola, az 1997 óta mostanáig tartó ásatást vezető régész. Spinola elmondta, hogy amit csak lehet, a felszínre hoznak a római temetőből, de a nekropolisz nagy része örökre a lebonthatatlan vatikáni épületek alatt marad.(forrás: MTI )