Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Törökország

Hivatalos név: Török Köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Türkiye Cumhuriyeti Autójelzés: TR
Államforma: köztársaság Pénznem: új török líra (TRY)
Főváros: Ankara Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Törökország évezredeken át a világ egyik legfontosabb összekötő útja volt: a keletről érkező, fűszerekkel és selyemmel megrakott karavánok a ma Isztambul néven ismert városon át vonultak a nyugati vásárterekre. Mégis, ez az Európába is átnyúló nagy kiterje­désű ázsiai ország egészen az utóbbi időkig ismeretlen volt a turizmus számára, 8000 km hosszú csodálatos tengerpartja, képeslapra kívánkozó halászkikötői, kristálytiszta tenge­rei és a megejtően szép táj mind elkerülte a nyaralni készülők figyelmét.

Ehelyett Törökország az "utazók" vadászterü­lete maradt, azoké, akiket vonzott a letűnt civilizációk megszámlálhatatlan emléke, a fényűző szultáni paloták, az ottomán mecsetek, az ámulatba ejtő archeológiai helyszí­nek, a sziklába vájt barlanglakások és az ősi termálfürdők. Azoké maradt, akik szívesen lemondanak az otthon megszokott komfortról, és akiket nem érdekel különösebben a napfényes, homokos part.

Törökország azonban szinte egyik napról a másikra jelentős versenytárs lett a vakációt szervező idegenforgalmi piacon. A nyaralókat, miután ráuntak a már megszokott földközi-ten­geri napos helyekre, csábították az újságokban, a folyóiratokban és a televízióban hirdetett hihetetlenül alacsony törökországi árak, és mind nagyobb számban kezdtek az ország partvidékére seregleni.

A nagy nemzetközi utazási irodák kihasználták a konjunktúrát, és kifejezetten azok számára szerveztek nyaralásokat, akiket nem, vagy csak alig érdekelt más is, mint a kellemes semmitte­vés az áldott, napsütötte tengerparton. Sajnos az olcsó nyaraláshoz kapcsolódó szolgáltatá­sok rendkívül alacsony színvonalúak voltak.

A spanyol és a görög utak nyújtotta komforthoz viszonyított kevésbé kellemes törökországi kínálattal szemben egyre fokozódott a nyaralni vágyók kiábrándultsága, és egyre csökkent a látogatók száma. Az utóbbi években azonban nagyon sok színvonalas és jól felszerelt szálloda és üdülő­falu létesült minden nagyobb városban és üdülőhelyen. Az idegenforgalom ismét jelentős mértékben fellendült, különösen Törökország földközi- ­és égei-tengeri partvidékén, ahol gombamód elszaporodtak az új szállodák, üdülőfaluk, önellátásra tervezett apartmanok, kempingek, éttermek, bárok, diszkók és a vadonatúj, kifejezetten a pihenni vágyók kényelmét szolgáló egyéb létesítmények. A repülőterek, utak, a csatornahálózat, a telefonszolgáltatás is egyre fejlettebbek, minek következtében Törökország mindinkább meg tud felelni az "új", de az otthon megszokott komforttal rendelkező területeket kereső nyaralók igényeinek is.

Az a tény, hogy Törökországban viszonylag új dolog a tömeges üdültetési forma, egyúttal azt is jelenti, hogy a színvonal nem mindig felel meg a várakozásoknak. Az általános köztiszta­sági, higiéniai, csatornázási megoldás kezdetle­gesebb, mint sok más országban.

Így például a látogatónak fel kell készülnie arra, hogy a hagyományos török stílusú fürdőszobában a zuhanyozó vize egyszerűen a padlón lévő kis lyukon távozik, miután már elöntötte az egész fürdőszobát. Nem mindenütt van meleg víz, és a nyári csúcsidőben vízhiány­nyal is rendszeresen számolni kell az ország több üdülővidékén is .

A török szállodák legnagyobb része tiszta és elég jól felszerelt, de míg többségük európai stílusban berendezett hálószobát kínál, az alacsonyabb színvonalú szállókban és panziók­ban ne lepődjünk meg, ha szekrény helyett egy sor fogast találunk a falon, mivel a törökök nem használnak szekrényt.

Megjegyzendő még az is, hogy a hálószobák, különösen a régebben épült szállodákban és az önellátásra berendezett apartmanokban, általában nagyon kis méretűek.

A főbb üdülőhelyek kivételével sok helyütt félkész, kivilágítatlan, poros út vezet az új üdülő­létesítményekhez, ezért bölcsen tesszük, ha az ilyen helyeken elemlámpát viszünk magunk­kal a biztonság kedvéért. Mivel sok üdülő terjeszkedik, állandó az építkezés, emiatt a nyaralás nyugalma és csendje egyáltalán nem biztosított.

Másik zavaró körülmény, hogy gyakorlatilag minden étteremben, lokantában, függetlenül attól, hogy milyen idilli környezetben működik, szükségtelenül hangos a zene.

Nincs olyan üdülőhely, amelynek ne lenne árnyoldala, de a kényelmetlenségek, amikkel a látogató Törökországban szembekerül, eltörpülnek az olyan kellemes dolgok mellett, mint a ragyogó időjárás, a tengerpartok, az ételek, az emlékezetes kirándulások, a barátsá­gos nép vendégszeretete, ami életük része, valamint a pénz értéke.

Az autósoknak szóló információk hasonlókép­pen nem olyan átfogóak, mint a más kedvelt üdülőhelyekre vonatkozó leírásokban. Ennek szintén igen egyszerű oka van, csak annyi, hogy kocsival utazni Törökországba még manapság is mamutvállalkozásnak számít majdnem mindenkinek. A kocsikölcsönzés azonban elterjedőben van, és magas ára ellenére segítségül szolgálhat mindazok számára, akik érkezésükkor kocsiba akarnak ülni, vagy csak néhány napra akarnak bérelni egyet. A nyaralni vágyók többsége ráébredve Törökország vonzerejére, az égei- és földközi­tengeri partvidéket veszi célba, ahol a felké­szültség és a színvonal eleget tud tenni a kívánalmaknak. Ezért nagyobb figyel­met fordítanak az e területeken lévő üdülőkre, mint a fekete-tengeri partvidéken lévőkre, amelyek vonzóak ugyan, és sok mindent nyújtanak a látogatóknak, de kevésbé felelnek meg a nemzetközi turizmus kívánalmainak, és egészében véve nélkülözik azt a felszereltsé­get, amit a mai üdülőipar elvárna.

Sok nyaralni vágyó sajnálja, hogy a fejlett­ség csak olyan, amilyen, holott Törökország viszonylag nem zsúfolt tengerparti üdülést, zavartalan úszási lehetőségeket, világhíres konyhát, gyönyörű tájakat és ragyogó vásár­lási lehetőségeket kínál a színes üzletekben és bazárokban a fél szemmel még keletre néző, de nyugati atmoszférában.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Isztambul, Izmir, Ankara, Adana, Antalya.
Ünnepnapok

- Április 23.: gyermeknap
- Május 19.: ifjúsági nap
- Augusztus 30.: győzelem ünnepe
- Október 29.: köztársaság napja

Változó időpontú vallási ünnepek:
- Áldozati ünnep (4 nap, 2005-ben februárban)
- Cukor ünnep (3 nap, 2005-ben novemberben)
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 90
Rendőrség: 155
Tűzoltóság: 110
Mentők: 112
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 57 326 000 fő
Népsűrűség: 73.50 fő/km2
Nyelvek: török, kurd, arab.
Népcsoportok: török (90%), kurd (7%), arab (1%), cserkesz, örmény, görög, bolgár, grúz (2%).
Vallások: mohamedán (99%), római katolikus, protestáns, zsidó (1%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 789 452.00 km2
Nagyobb települések: Istanbul (Isztambul) 6 620 000, Ankara 2 559 000 (3 022 000), Izmir 2 139 000 (2 665 000), Adana 972 000 (1 430 000), Bursa 835 000 (1 031 000), Gaziantep 603 000 (760 000), Konya 543 000 (1 015 000), Kayseri 461 000 (588 000), Mersin (Icel) 422 000 (701 000), Eskisehir 416 000 (455 000), Diyarbakir 381 000 (560 000), Antalya 378 000 (514 000).
Legmagasabb pontok: Ararát (Büyük Agri dagi) 5165 m.
Főbb folyók: Kizilirmak, Büyükmenderes, Eufrátesz (Firat), Tigris (Dicle), Sakarya, Kura (Kurucay).
Főbb tavak: Van-tó, Tuz-tó, Beysehiri-tó, Egridiri-tó, Kebani-víztároló, Hirfanli-víztároló.
Földrajz

A peremhegységek által közrezárt, lefolyástalan, száraz Anatóliai-magasföld gyér növényzetű, sós-agyagos sztyeppvidékét keletről egy magas fennsík határolja, peremén számos vulkáni kúppal.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 950 USD

agrár-ipari ország.
Kapcsolódó cikkek
Isztambuli merénylet: nem tudni magyar sérültről
Isztambulban legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek egy neves szórakozóhely ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban - közölte vasárnap Süleyman Soylu török belügyminiszter. Egyelőre nem világos, kik állnak a merénylet hátterében, a rendőrség hajszát indított a városban a tettes kézre kerítése érdekében. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje az isztambuli terrorcselekménynek - közölte a tárca vasárnap délben. Hozzátették: az isztambuli főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban van a török hatóságokkal.Huszonegy halálos áldozatot sikerült vasárnap délig azonosítani, közöttük legalább 15 külföldi van: szaúdi, jordániai, tunéziai, marokkói, libanoni, líbiai, izraeli, indiai állampolgárok, illetve egy belga-török kettős állampolgár. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje a terrorcselekménynek.A támadás célpontja egy híres mulató, az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klub volt. A merénylő éjfél után, negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV televíziós csatorna. Egy szemtanú elmondta, hogy a lövöldözés 10-15 percig tartott, és az elkövető körülbelül 50-60 lövést adott le. A kezdeti hírek szerint a támadó télapójelmezt viselt, de a török kormányfő később cáfolta ezt a hírt.Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó "messzehordó" fegyvert használt, amellyel "brutálisan és vadul" tüzet nyitott az emberekre. Feltehetően gépkarabélyra utalhatott.Összesen 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. A sebesültek többsége észak-afrikai és közel-keleti országok állampolgára.A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg. A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Eddig senki sem vállalta magára a vérengzést, az elkövetők kiléte és sorsa ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. Binali Yildirim török kormányfő sajtótájékoztatóján elmondta: elképzelhető, hogy a támadó a helyszínen hagyta a fegyverét, és a kialakult zűrzavart kihasználva el tudott menekülni.A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta, és hajsza indult a városban a tettes kézre kerítése érdekében.Isztambulban szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük télapónak öltözötteket. A szórakozóhely vezetője közleményében leszögezte: nem gondolja, hogy nem voltak megfelelőek a biztonsági óvintézkedések, a rendőrség már két héttel szilveszter előtt fokozta jelenlétét Ortaköy negyedben.A KKM a leghatározottabban elítéli a szilveszteri isztambuli terrortámadást. "Együttérzünk a gyászolókkal, és bízunk a sérültek felépülésében" - olvasható a tárca közleményében.Tudatták: a konzuli szolgálat adatai alapján a hétvégén 82 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért Isztambulban és környékén. Velük a magyar konzulok folyamatosan próbálják felvenni a kapcsolatot.A főkonzulátus ügyeleti telefonszámára mostanáig egy hívás érkezett, ebben az esetben tisztázódott, hogy a keresett ember jól van, nem tartózkodott a szórakozóhelyen - írták.A KKM a közleményben megadta az isztambuli főkonzulátus ügyeleti számát, amelyen segítség kérhető: 00-90-533-375-8715.
Ötven napos fesztivállal lendítenék fel Isztambul turizmusát
A turizmus és a kereskedelem fellendítését célzó, 50 napon át tartó kulturális fesztivál kezdődött szerda este Isztambul szívében, a Taksim téren.A Beyoglu Fesztivált most először rendezik meg. A következő hetekben Törökország minden tájáról érkeznek ide antikváriusok, könyvkereskedők, dizájnerek, tervezőgrafikusok, kézművesek és a különféle tudományok képviselői. A szervezők mintegy 100 ezer érdeklődőt várnak a térre szeptember 28. és november 12. között.Ahmet Misbah Demircan, Beyoglu körzet polgármestere az Anadolu állami hírügynökségnek arról beszélt, hogy a Taksim tér "Törökország színpadává" válik, és azzal, hogy "a városrész gazdagságát kirakatba helyezzük", az egész országot inspiráljuk.A Taksim környéke a török metropolisz éjszakai életének színhelye, de itt található a művészet és a divat központja is. Ám több bolt, étterem, kávézó, valamint galéria bezárt az öngyilkos merényletek, illetve a július 15-i puccskísérlet gazdasági hatásának következtében. Augusztusban 38 százalékkal kevesebb külföldi látogatott Törökországba, mint 2015 azonos hónapjában, a magyarok aránya 61 százalékkal esett vissza.Talat Turnalar, aki régi lemezjátszókkal kereskedik, elmondta: korábban félelem nélkül jöttek ide az emberek, nem tartottak terrortámadástól. "Szeretnénk, ha Beyoglu olyan lenne, mint a régi szép időkben" - fogalmazott.
Az orosz turisták visszatérésében bíznak a törökök
Több mint 40 százalékkal esett vissza a Törökországba érkező külföldi turisták száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest, májusban pedig 34,67 százalékos volt a visszaesés. Az adatok még értelemszerűen nem mutatják a júliusi sikertelen puccskísérlet esetleges negatív hatását, ahogyan azt sem, hogy az orosz turisták viszont újra visszatérhetnek az országba.A török kulturális és idegenforgalmi minisztérium csütörtöki jelentéséből kiderül, hogy a török vendégforgalom nagy részét korábban az orosz és a német turisták jelentették, akik száma júniusban 93,01, illetve 37,89 százalékkal zuhant, de Magyarországról is 57,55 százalékkal kevesebben utaztak Törökországba, mint egy éve.Míg 2015 júniusában több mint 20 ezer magyar utazott Törökországba, az idén júniusban már csak 8875, az első fél évben 45 százalékkal kevesebb magyar látogatott az országba, mint 2015 első hat hónapjában.Júniusban 2,44 millió külföldi érkezett Törökországba, míg egy éve 4,12 millió, de a júniusi adat a nyár beköszönte ellenére alacsonyabb a májusi 2,49 milliónál is.Ankara és Moszkva között a diplomáciai kapcsolat azután jutott mélypontra, hogy a török légierő tavaly november 24-én - légtérsértésre hivatkozva - lelőtt egy Szíriában harci szolgálatot teljesítő orosz vadászbombázót. Az eset nyomán Oroszország szankciókat vezetett be Törökország ellen, többek között korlátozták a török turisztikai csomagok eladását Oroszországban. Júliusban azonban Vlagyimir Putyin elrendelte a Törökország elleni idegenforgalmi szankciók feloldását, így az orosz turisták visszatérhetnek az országba.A sikertelen puccskísérlet után július 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki Törökországban, a török nagykövetség közleménye szerint azonban a rendkívüli állapot nem lesz hatással az odalátogató turistákra. "Az alkalmazásra kerülő biztonsági intézkedések semmilyen formában nem lesznek hatással a török állampolgárok mindennapi életére, valamint az országunkba látogatók utazására és szabadságára, továbbá semmilyen akadályt nem jelentenek a nemzetközi turizmusra és légi közlekedésre nézve. Nem áll fönn olyan helyzet sem, amely negatív befolyással volna arra, hogy vendégeink biztonságos módon töltsék el szabadságukat Törökországban" - olvasható a közleményben.Bár a puccskísérletet követően a tengerjáró hajók egy ideig nem kötöttek ki Törökországban, azóta ezen a téren is visszaállt a rend és újra befutnak az ország kikötőibe, a hajókon érkező - főként európai és orosz - turisták száma így visszatért a hatalomátvételi kísérletet megelőző szintre.