Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

San Marino

Hivatalos név: San Marino köztársaság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Repúbblica Di San Marino Autójelzés: RSM
Államforma: köztársaság Pénznem: euro (EUR)
Főváros: San Marino Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
San Marino a világ egyik legkisebb állama s egyik legősibb köztársasága. Az országocska Olaszország területén van, alig tíz kilométerre Riminitől és az Adria partjától. Története a kora keresztény időkbe nyúlik vissza. A legenda szerint Marinus, egy keresztény kőfaragó rabszolga Dalmáciából, üldöztetései elől menekülve átkelt az Adrián, s remeteként letelepedett az akkor még vad, úttalan Monte Titanón. Ott alapította meg - így szól a történet - a San Marino-kolostort. A jámbor Marinust egyébként nagy tisztelet övezte, s röviddel halála után, a szentté is avatták. A kolostor körül hamarosan környékbeli lakosok telepedtek meg; így jött létre a Monte Titanón San Marino helység, az a település, amelyből később kialakult a császároktól és pápáktól független, semleges köztársaság.

Az idegenforgalom egyébként a kis appennini köztársaság legfontosabb bevételi forrása. Évente több millió turista keresi fel az országot. Az olasz idegenforgalom is hasznot hajt San Marinonak: az idelátogatók többsége az adriai tengerparton nyaral. Aki megteszi a kitérőt a 4400 lakosú városkába, fel a Monte Titanóra, ne számítson se nyugalomra, se felüdü-lésre. A szűk utcákon és tereken hömpölyög a turisták áradata. Gyönyörű viszont a kilátás a kormánypalota előtti teraszról - amelyben az államtanács székel, és a Parlament ülésezik - nyugat felé, az Appenninek hegyláncára. A parlament épülete előtt hagpományos egyenruhába öltözött milícia áll őrt. 180 fős hadsereghez nincs szükség hadkötelezettségre. Ha azonban az államocskát veszély fenyegetné, minden 16-55 éves férfi köteles lenne fegyvert fogni. A három bástya ormairól ellátni Rimini lankás tengerpartjára s az Adria kéklő vízére.

A bélyegkereskedelem jelentősége alig marad el az idegenforgalom mögött. Ebben csak kis része van a képes levelezőlapok fölbélyegezésének, sokkal nagyobb annak a ténynek, hogy San Marino a bélyeggyűjtők számára Európa egyik legvonzóbb gyűjtőterülete. A "Repubblica di San Marino" feliratú postai értékcikkeket a bélyeggyűjtők az egész világon szeretik. A köztársaság rendszeresen küldi szét a gyűjtőknek a világ minden tájára a többnyire nagyon szép bélyegeket.

Utazási információk
Hogyan jutok oda?

A fővárost Riminivel és az Adriai-tenger partjával kötélpálya, helikopter- és autóbusz-közlekedés kapcsolja össze.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 378
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 24 000 fő
Népsűrűség: 392.00 fő/km2
Nyelvek: olasz.
Népcsoportok: olasz.
Vallások: római katolikus.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 60.50 km2
Legmagasabb pontok: Monte Titano 739 m.
Földrajz

Olaszország területébe ékelődve, a Monte Titano oldalában helyezkedik el, a mediterrán éghajlati övezet határán.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 8 356 USD

Jellegét az idegenforgalom határozza meg.
Kapcsolódó cikkek
Az önálló állami lét kérdőjelessé vált San Marinóban
Gazdasági csapások és pénzügyi botrányok sora után az önálló lét is kérdésessé vált az – eddigi magas életszínvonalat főleg a pénzügyi szolgáltatásokból eredeztető – San Marino számára - tájékoztat a VG Online.Az Olaszországba beékelt – az adriai parttól alig 10 kilométerre lévő – államocska minden erejével igyekszik szabadulni a pénzmosás és más törvénytelenségek stigmájától, eközben azonban gyorsan veszít a versenyképességéből, amit korábban az ott fellelhető pénzügyi-befektetői szakértelemmel alapozott meg. San Marino államalakulatot a harmadik-negyedik század fordulóján hozták létre, Diocletianus császár elől védelmet kereső keresztények, azóta két alkalommal – a második évezred derekán – veszítette el a függetlenségét, átmeneti időre, a pápai hatalommal szemben. Most a második világháború utáni legnagyobb válságát éli, ami végképp kérdésessé teheti önálló állami létét. Európa – a Vatikán és Monaco után – harmadik legkisebb, mindössze 61 négyzetkilométeres államát először a nemzetközi hitelválság rendítette meg, aminek hatását fokozták az adócsalások letörésére indított globális kampányok. A bajokat tetézte, hogy pénzmosás gyanújával nemrég letartóztatták a terület legfontosabb bankjának – Cassa di Risparmio della Repubblica di San Marino (CRSM) – öt vezetőjét. Az már csak kegyelemdöfésnek számított, hogy az olasz kormány adóamnesztiát hirdetett a törpeállamban elhelyezett pénzek legalizálására, aminek elmulasztása nyomán Róma automatikusan törvénytelennek nyilvánít, minden itt elhelyezett, de be nem jelentett összeget.A törpeállamban a GDP évi 3 százalék körüli rátával növekedett a 2000-2008 közötti időszakban, ami azonban az idén 10-12 százalék körüli visszaesésbe megy át. Az ott kezelt összegek – a tavaly augusztusi, több mint 14 milliárd euróról – mintegy félmilliárddal csökkentek ez év nyarára. A névtelen és titkos betétek rendszerének megszűntetése után tömegesen bocsátottak el alkalmazottakat a bankoktól, a végkielégítésekre fordított összegek az idei év első öt hónapjában több mint hatszorosukra növekedtek. A kormányzat vergődik azzal a törekvésével, hogy a terület kerüljön le a kétes pénzügyi praktikák folytatásával vádolt országok listájáról, amelyet „adóparadicsomok” néven vezet az OECD. Az évek hosszú sora óta többletet mutató költségvetés az idén negatívba fordul, és jövőre még rosszabb mérleget jósolnak. Védekezésül a helyi kormányzat arra törekszik, hogy a pénzügyi szolgáltatások megrendülése után, nemzetközi nagyvállalatok központi telephelyeként tegye vonzóvá magát. Arról már lemondtak a törpeállam vezetői, hogy a terület akár Luxemburg, akár Írország vetélytársává nője ki magát, szerényebben már inkább csak olyan státuszra törekszenek, mint amilyent Skóciai élvez az Egyesült Királyság részeként. A területen – mint a Reuters emlékeztet – jelenleg 12 bank, 55 más jellegű pénzügyi intézmény és befektetési alap működik. (VG Online)