Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szerbia

Hivatalos név: Szerb Köztársaság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Republika Srbija Autójelzés: SRB
Államforma: köztársaság Pénznem: szerb dinár (RSD)
Főváros: Belgrád Elektromosság: 220V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Városok Utazási információk
Közbiztonság

A szerbiai közbiztonsági helyzet összességében és általánosságban európai színtű, de a tömegrendezvények közelében, illetve az utazó számára ismeretlen helyeken indokolt a biztonsági szabályok fokozott betartása. Figyeljünk értékeinkre a zsúfoltabb közterületeken, a repülőtereken vagy a tömegközlekedési eszközökön.

Erőszakos bűncselekmények leggyakrabban a szervezett bűnözéssel függnek össze. Az utóbbi években volt példa fegyveres erőszak elszigetelt eseteire néhány nagyobb városban, de ezek nem külföldiek ellen irányultak, hanem maffia-jellegű leszámolások voltak. Autólopások és -rablások a nap bármely szakában előfordulhatnak és főként négykerék meghajtású, és luxusautókra irányulnak.

Minden elszenvedett bűncselekményt (útlevél elvesztését, illetve ellopását is) mielőbb jelenteni kell a rendőrségen (rendőrségi sürgősségi szám: 92.), illetve jelezni célszerű az illetékes magyar külképviseleten (a Belgrádi Nagykövetség Konzuli Osztályán, illetve a Szabadkai Főkonzulátuson).
Szerbia egyes tartományai nem mentesek az etnikai feszültségektől, ami helyenként és időnként külön kockázati tényező. A demonstrációktól, tüntetésektől való távolmaradás minden esetben ajánlatos.

Az utazóknak figyelemmel kell lenni arra, hogy a biztonsági helyzet Szerbia déli részén gyorsan megváltozhat. A Dél-Szerbiába, a koszovói határ közelébe utazóknak ajánlatos az aktuális helyzetről érdeklődni az utazás megkezdése előtt.

Az ország Koszovó vonatkozásában utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik.
Egészségügy

Bár az orvosok és az egészségügyi személyzet általában magasan képzett a kórházak és klinikák felszereltsége elmarad az európai színvonaltól.

A Magyarország és Szerbia közötti kétoldalú megállapodás alapján a magyarországi biztosított állampolgárok ingyenes sürgősségi ellátásban részesülhetnek Szerbiában. A teljes ellátottság, illetve az esetlegesen szükséges egészségügyi evakuáció miatt célszerű lehet átfogó utazási és egészségbiztosítás megkötése az utazás időtartamára.
Helyi közlekedés

Felhívjuk a Szerbiába gépkocsival beutazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az utóbbi hónapban megszaporodtak a közlekedési szabálysértések elkövetőivel szembeni rendőri fellépések. Tudni kell, hogy a helyszíni pénzbírság összege a jogszabály szerint nem haladhatja meg a 3.000 dinárt, azonban a minősített esetekben eljáró ügyeletes bíró akár 25.000 dináros pénzbírságot is kiszabhat, illetve 60 napig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a közlekedési szabálysértés elkövetőjét.

Szerbia földrajzi helyzetéből következően a Balkán fő tranzit állama. A területén található utak összeköttetést jelentenek egyrészt a Nyugat- és Közép-Európa, illetve Görögország és Törökország között. Keresztirányban ezek biztosítják a közlekedést Bulgária irányából többek között Bosznia és Hercegovina, illetve Horvátország felé. Ezek Közül a legfontosabbak: magyar államhatár - Szabadka - Újvidék - Belgrád autóút, onnan Nis-en keresztül Macedónia irányába autópálya (E-75, észak-dél), valamint a Dimitrovgrád - Nis - Belgrád autóút (E-80), onnan Sremska Mitrovicán keresztül autópálya Horvátország felé (E-70, kelet-nyugat).

Az autó és a vezető dokumentumain túl érvényes biztosítási zöld kártyával is rendelkezni kell. A biztonsági öv használata kötelező.

Az utak általános állapota elfogadható, illetve gyenge minőségű. Ez utóbbi főleg a vidéki utakra jellemző, különösen rossz időjárás esetén. Két különösen rossz hírű útvonal az "Ibarska Magistrala" (a Montenegrót és Szerbiát összekötő út), illetve a kétsávos "Moraca Kanyon" Montenegróban.

Különös figyelmemmel kell lenni arra is, hogy az országhatár és Belgrád közötti kétsávos autóút melletti egy vagy két leállósávot kihasználva néhány vezető szembejövő forgalomnál is előzésbe kezd, arra számítva, hogy a veszélyeztetett autós majd lehúzódik a leállósávba.

A tömegközlekedés általánosságban elavult gépparkkal rendelkezik és túlzsúfolt. A taxik használata biztonságos és aránylag olcsó. Csak hivatalosan megjelölt taxit használjunk.

A vonatközlekedés, különösen télen, lassú lehet. A vonattal való közlekedést fontolgatóknak mérlegelni célszerű, hogy a 2006. január 23-án Montenegróban több száz sérülttel járó súlyos vonatbaleset történt Előzetes jelentések szerint a balesetet fékhiba okozta.
Külképviseletek

Belgrád - Nagykövetség
Cím: Krunska 72. 11000 Beograd
Előhívó: 00-381-11
Telefon: 244-0472, 244-7479, 244-3739
Ügyelet: 00-381-63-211-602
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Papp Sándor
Fax: 344-1876
E-mail: embassy@hunemblg.org.yu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/belgrade
Akkreditált országok: Szerbia

Belgrád Nagykövetség Konzuli Osztálya
Cím: Ulica Vladete Kovacevica 3.
Előhívó: 00-381-11
Telefon: 369-3400, 369-1974 (vízum információ)
Ügyelet: 00-381-63-374-254
Fax: 369-3401
Ügyfélfogadás: hétfőtől-csütörtökig: 8.30-16.00
pénteken: 8.30-13.30
Konzuli kerület: Vajdaság Autonóm Terület kivételével Szerbia

Szabadka Főkonzulátus
Cím: Dure Dakovica u. 3. 24000 Subotica
Előhívó: (00)-(38)-(1)-(24)
Telefon: 626-300
Ügyelet: 063-519-790 (00-38-1-63-519-790)
Fax: 552-427
Főkonzul: Nagy Ferenc
Konzul: Tápi Lajos
E-mail: huconsab@tippnet.co.yu
Honlap: www.mfa.gov.hu/cons/subotica
Ügyfélfogadás: hétfő-csütörtök: 9.00-15.00, péntek: 9.00-13.00
Konzuli kerület: Vajdasági Autonóm Tartomány
Beutazási feltételek, vámszabályok

Érvényes úti okmányokkal rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Szerbia területére, és ott az első beutazás időpontjától számított 6 (hat) hónapon belül összesen, legfeljebb 90 (kilencven) napig tartózkodhatnak, átutazhatnak és kiutazhatnak.

A magánszemélyeknél (nem kereskedelmi szálláshelyeken) megszállóknak érkezés után 24 órán belül regisztráltatni kell magukat az illetékes rendőrőrsön. Az ezt elmulasztókat pénzbüntetés, elzárás vagy kitoloncolás sújthatja. A regisztrációt elmulasztóknak az ország elhagyásával is problémája merülhet föl.

A határon mindenki köteles a határon szolgálatot teljesítő vámhivatalnoknak mindennemű poggyászt vagy úti holmit bejelenteni, és a vámeljárásban részt venni.

Szerbia vámmentesen bevihető a személyes poggyász, a saját vagy a család szükségleteire szolgáló dolgok (pl. orvosi eszköz, kempingcikkek), pótalkatrészek, könyvek, sporteszközök és díjak, stb.. E kategóriába tartozik 1 liter tömény szesz, 200 darab cigaretta vagy ennek megfelelő mennyiségű dohány, valamint a személyes szükségletekre szolgáló mennyiségű gyógyszer bevitele is.

Az országba tilos behozni lőfegyvert és lőszert (a vadászfegyverek és a hozzájuk tartozó muníció ideiglenes, engedélyezett behozatalát kivéve), mérgező és egyéb veszélyes anyagokat, vegyszereket, az állam érdekeit veszélyeztető anyagokat (pl. kábítószer), stb.

Történelmi, kulturális, művészeti értéket képviselő tárgyaknál szükséges az illetékes minisztérium (Szövetségi Külgazdasági Minisztérium) engedélyének és az illetékes köztársasági szerv hozzájárulásának előzetes beszerzése. Az előbbi minisztérium engedélye szükséges a vadtrófeák kiviteléhez is.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 381
Rendőrség: 92
Tűzoltóság: 93
Mentők: 94
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 7 498 001 fő
Népsűrűség: 106.34 fő/km2
Nyelvek: szerb, román, magyar, szlovák, horvát, albán.
Vallások: szerb ortodox, muszlim, római katolikus, protestáns.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 88 361.00 km2
Nagyobb települések: Belgrád (1 576 124), Novi Sad (299 294), Nis (250 518), Kragujevac (175 802).
Legmagasabb pontok: Deravica 2656 m.
Főbb folyók: Duna.
Kapcsolódó cikkek