Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Románia

Hivatalos név: Románia Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Romania Autójelzés: RO
Államforma: köztársaság Pénznem: román új lei (RON)
Főváros: Bukarest Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Drakula gróf kastélya és gazdag olajlelőhelyek, a Duna-delta egyedülálló természetvédelmi területe és fekete-tengeri üdülőközpontok, vidám folklór s egy modern nagyváros - ezek jelentik Romániát az átlag külföldinek.

Románia különleges természeti szépségek és érdekes történelmi és műemlékek hazája.
Hegyvidékein hatalmas erdőségek, mély szurdokvölgyekben kanyargó utak és folyók, cseppkőbarlangok, titokzatos tengerszemek, falukat elöntött tavak (pl. a híres Gyilkos-tó) csalogatják a turistát. Az eldugott völgyek mélyén évszázados faragott fatemplomok harangja szól, a dombokon vastag fallal körülvett kolostorok őrködnek, és a már mindenhonnan kipusztult ritka vadállatokkal teli, mégis néma erdők foglalatában ékszerként ragyognak a külső freskókkal díszített színpompás kolostortemplomok.

A régi városok bástyái és várkapui, az erődített udvarházak és komor erődtemplomok a török martalócok és vallási harcok szorongató korának hangulatát idézik, ám a következő völgyet már modern erőmű duzzasztógátja zárja le.

Az emberek nyíltak, különösen az Erdély területén élő legendásan szűkszavú székely parasztok becsületes, őszinte és egyszerű világa épp oly meseszerű mint az a táj ami körülveszi őket. Mintha egy falatka múlt maradt volna ránk ezzel az országrésszel.

Bukarestet a háború előtt Kelet Párizsának tartották. A szépségek jelentős része mára sajnos eltűnt, de a figyelmes szemlélő még így is sok érdekességet találhat. A román fővárosban rengeteg szép templom, gazdag múzeum, tágas park és érdekes építészeti emlék van. A város sajátos hangulatát a háború előtt épült hatalmas középületek és érdekes díszítésű polgárházak, a Ceausescu megalomániáját tükröző, birodalmi léptékű kormányzati negyed, a sivár és lerobbant lakótelepek és a legújabb építészeti elveket követő modern irodaházak együttese adja. Az összkép nagyon vegyes: még az óvárosnak nevezett részben is legalább annyi lepusztult, a hatvanas-hetvenes években emelt betonépület van, mint amennyi hasonlóan rossz állapotú, de mégis sokkal szebb háború előtti emlék.

Turista információ/internet:
A Turisztikai Minisztérium honlapjának címe: www.mtourism.ro.
A CFR vasúti információ országos telefonszáma: 9521, a TAROM légitársaság információs vonala: 9361.
Budapesten létezik ennek magyar kirendeltsége is, melynek címe: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 9. Telefon: (1) 269 49 61, fax: (1) 269 49 57, e-mail: romaniatourism@axelero.hu.
Bukarest belvárosában sok helyen találunk nyilvános internet-hozzáférést. A szokványos ár 20.000 lei óránként (negyedóránként számlázva). Az egyik legközpontibb hely az Internet Cafe, str. Doamnei 27-29.

Városok Utazási információk
Látnivalók

Palatul Parlamentului
Ceausescu, a "Kárpátok Géniusza", elhatározta, hogy felépítteti a Nép Palotáját, Európa legnagyobb épületét. Kezdetnek leromboltatott egy egész városnegyedet, majd a nem éppen túltermeléssel küzdő román népgazdaság szinte minden erejét ennek az egy épületnek az építésére fordította. Az eredmény: egy 12 emeletes, 3100 szobás, 330 ezer négyzetméteres, teljességgel kihasználhatatlan monstrum, amelynél csak a washingtoni Pentagon nagyobb. Ceausescu egoizmusját jól mutatja, hogy a lépcsőfokok magassága a szokásosnál jóval alacsonyabbak, mivel a "Conducator" alacsony volt és nem szeretett lépcsőzni. Ami még ennél is döbbenetesebb: mivel a Ceausescunak egészségügyi problémák miatt nem kellett vécére mennie (a hasfalán kívülre zacskóba vezették el a vizeletét és a székletét), az egész hatalmas épületben emeletenként mindössze két mellékhelység van. Ha neki nem kell, ne kelljen másnak sem. Az épületben ma a román nemzetgyűlés ülésezik, a maradék helyet (van bőven) pedig konferenciákra próbálják kiadni. A palota a Boulevardul Unirii végén, a városközponttól délnyugatra van; szervezett csoportokban látogatható (a belépő felnőtteknek 60.000, diákoknak 25.000 leibe kerül), de az igazi élményt talán mégiscsak kivülről (és messziről) nyújtja.

Nemzeti Tudományos és Műszaki Intézet
Nem igaz, hogy Ceausescu csak magára gondolt volna. A bizonyíték? A feleségének is építtetett egy hatalmas épületet, pont szemben a fent említett monstrummal. A négy elemit végzett Elena Ceausescu világéletében kémikus szeretett volna lenni, így őt választották meg - minden bizonnyal teljesen demokratikusan - a román tudományos csúcsintézmény elnökének. A történelem azonban őt is elsodorta, így a ma is befejezetlen épületet a Román Tudományos Akadémia 29 intézete használja. A Ceausescu házaspár megalomániájának groteszkségét még jobban kiemeli a hatalmas épületet körülvevő rozsdás vaskerítés és a máig befejezetlen, sivár előcsarnok, a benne pihegő kutyák népes csoportjával. Az épület nem látogatható.

Stavropoleos templom
Bukarest talán legszebb emléke ez az ortodox templom és a hozzátartozó egykori kolostor (str. Stavropoleos, közel a Calea Victoriei-hez). Az UNESCO által védett templom mérete alapján inkább kápolnára emlékeztet. A 18. század közepén emelt épületben belül egészen elképesztő freskókat és egy aranyozott ikonosztázt találunk. A templomot kivülről is szép freskók díszítik. Körülötte egy oázissal felérő, a sok beton között különleges üditő, fás, virágos, madárcsicsergéses kertet találunk.

Keresztelő Szent János templom
A Boulevard Brâtinau végének bal oldalán, Piata Uniriihez közel, egy percre a McDonaldstól, a sokemeletes betonházak között, ott, ahol a fekete Dacia taxik a járda közepén parkolnak, van egy kis templom. A belépő a szokatlan nyugalom mellett a hatalmas, szőlőlevél-motívumokkal díszített aranyozott-festett fa ikonosztázra figyelhet fel - már ezért is érdemes belépni. A templom múltja sokat elárul a román történelemről: eredetileg néhány méterrel arrébb, a Boulevardul Uniriin ált, de mivel megbontotta a Nép Háza felé vezető három kilométer egységét, bonyolult eljárással egészen egyszerűen arrébb vontatták. Ceausescu eredetileg le akarta rombolni, de ettől a nemzetközi tiltakozás hatására elállt.

Muezul Satului (Falumúzeum)
Bukarest egyik legérdekesebb látnivalója a nagyon gazdag gyűjteménnyel rendelkező Skanzen (Soseaua Kiseleff, a repülőtér felé vezető úton, a diadalív mögött). Nyitva hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig. A belépő 20.000 lei, a fotójegy 50.000 lei. Erre a hatalmas, parkos területre hatvannál is több falusi házat állítottak itt ki kiváló állapotban udvarral, kerítéssel, gazdasági épületekkel. Az épületek Románia egész területéről származnak, így sok erdélyi házat is láthatunk. A származási helyek románul vannak kiírva, így ezeket néha nehéz beazonosítani. Néhány helyen adnak francia vagy angol nyelvű leírást. A házaknak csak egy részébe lehet bemenni, de mindenképpen nézzünk be az ablakon - sok szép hiteles népművészeti emléket (festett és faragott bútorokat, szőtteseket, gyönyörű kézimunkákat) láthatunk. Gasztronómia

Bukarest nem sok eséllyel pályázna Európa gasztronómiai fővárosa címére. A legtöbb étteremben szokványos nemzetközi ételeket adnak; viszonylag kevés helyen találunk igazi román specialitásokat. Az étterembe járást több dolog is bizonytalanná teszi. A legfőbb gond az, hogy a gyorséttermek kivételével sehol nem lehet előre tudni, hogy mennyit fogunk fizetni, mivel az árak a bejáratnál nincsenek kiírva, az étlapon szereplő összegek pedig sokszor 100 grammonként értendők - a vacsora után pedig már nehéz bizonyítani, hogy mi volt a marhasült súlya. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy ha a vendég kér egy pohár ásványvizet, bort vagy más innivalót, egy egész üveget nyitnak ki neki. Az étkezés alatt kérés nélkül is rendszeresen utántöltenek, a végén pedig minden megnyitott palackot kiszámláznak. Nem véletlen, hogy a fix árakkal dolgozó gyorsbüfék egyre népszerűbbek. A városban több helyen találunk török kebap árudákat; egy szendvicsért általában 27.000 leit kell fizetni.
McDonald's-ot ritkán javaslunk, de Bukarestben bármikor jól jöhetnek. A szendvicsek ára 35.000, a menüké 50.000 lei körül van. Van McDonalds a Gara de Nord pályaudvaron, a Piata Romana-n, a Piata Uniriin és a Piata Universitaii tér aluljárójában.

A McMoni's nem igazán gyorsétterem, hanem kifőzde, és hamburgerek helyett inkább egyszerű főtt ételeket kínál 15.000-30.000 lei közötti áron. A McMoni's a Piata Universitaiitol (ahol az Intercontinental tornya áll) öt perce keletre van a Bulevardul Carol I-en, szemben a Hotel Banattal.

A Hotel Boulevard étterme a központban, a Boulevard Regina Elisabeten száz évvel ezelőtt talán a legjobb volt a városban. A bálteremként is használatos, soktükrös étteremben a dekoráció ma is fantasztikus, a választék azonban inkább szokványos, a hangulat pedig enyhén szólva lelketlen. Előny viszont, hogy a szakács egészen jól dolgozik, az árak (11.000-18.000 lei egy kiadós levesért, 60.000-90.000 lei egy főételért) pedig nem súlyra, hanem adagra vonatkoznak. Vigyázzunk, a pincérek kérés nélkül is lelkesen utántöltik az italunkat.

Az 1879-ben megnyilt Caru cu Bere (3-5, str. Stavropoleos) az óvárosban minden kétséget kizárva Bukarest legszebb sörözője. A festett falak és a színes üvegablakok miatt már önmagában is érdemes betérni - kevés ilyen gazdagon díszített hely van a városban. Az árak nem adagra, hanem súlyra vonatkoznak. 100 grammonként 40.000-60.000 leit kell számolni. A barna sör könnyű és finom, a konyha igényes - kiváló hely egy vacsorára, főleg, ha szeretjük az élőzenét. A legjobb nem megpróbálni előre kitalálni, hogy mennyit is fogunk fizetni.
Egészségügy

2006 november elsejével érvényét veszítette az 1961. szeptember 7-én aláírt kétoldalú, magyar-román szociálpolitikai egyezmény, amely lehetővé tette a két ország polgárai számára, hogy a szomszédos országban ingyenes (térítésmentes) sürgősségi baleseti és orvosi ellátásban részesüljenek.

2007 január elsejét követően a két ország polgáraira az európai közösségi szabályok vonatkoznak és a szomszédos országban Európai Egészségbiztosítási kártyával, vagy azt helyettesítő nyomtatvánnyal vehetik igénybe az orvosilag szükséges szolgáltatásokat, a helyi állampolgárokkal azonos feltételekkel.

Azok, akik a fentebb említett nyomtatványt felmutatni nem tudják, teljes körű térítésre kötelezettek.

Időről időre különböző járványok üthetik fel fejüket.
Hogyan jutok oda?

Mivel a Volánbusz/Eurolines Románia és Magyarország között nem közlekedtet járatokat, csak autóval, repülővel vagy vonattal érkezhetünk Bukarestbe.
Autóval a Nagylak - Arad - Déva - Nagyszeben (Sibiu) - Pitesti - Bukarest útvonal a leggyorsabb. A határátlépés után még 600 kilométer útra és legalább kilenc óra vezetésre számítsunk. A benzin Romániában kb. 40 százalékkal olcsóbb, mint Magyarországon, és a nagyobb kutaknál megbízható minőségű. Az utak sokszor rosszak, és még a nemzetközi főútvonalakon is előszeretettel legelnek csirkék és más háziállatok...
Repülővel az út alig egy óra, a Malév és a Tarom (a román légitársaság) közösen üzemeltet járatokat Budapest és Bukarest között. A legolcsóbb repülőjegy 29.900 forint.
Budapest Keleti pályaudvarról napi öt vonat indul Bukarestbe (8:35 Pannonia, 13:10 Béga, 18:10 Ister EN, 19:15 Transbalkan és 23:10 Dacia); az út 13-15 órát tart. Az oda-vissza jegy ára 59,8 €, a helyjegyes vonatokra a pótjegy plusz 3 €.
Nemzetközi repülőterek

Bucuresti, Arad.
Helyi közlekedés

A bukaresti repülőtér (Otopeni) fél óra autóútra van a központtól. A városközpontba legolcsóbban a 783-as busszal lehet bejutni; ennek megállója az érkezési és az indulási terminál között van. A megállóban árulnak jegyet; ennek ára egy oda-vissza útra 20.000 lei. Taxiból rengeteg van. A reális ár 150.000 lei, bár szélsőséges esetben ennek akár a tízszeresét is elkérhetik - minden esetben előre tisztázzuk az árat.
Bukarest belvárosa nem nagy, ha tehát itt van a szállásunk, a gyalogláson kívül más közlekedési eszközre legfeljebb akkor lesz szükségünk, ha a Falumúzeumba akarunk kimenni (lásd később). Autóval a közlekedés enyhén kaotikusnak tűnik, de nem nehéz tájékozódni, és általában gyorsan lehet haladni. A román autópark sokat változott: a régi Daciák mellett egyre több Daewoo-t, Hyundai-t és nem kevés Mercedest láthatunk. A parkolás érkezési sorrendben történik: mindenki ott áll meg, ahol helyet talál - általában a járda közepén. A közlekedést a gyakori és sokszor elhúzódó építkezések is nehezítik, ezek azonban a prosperitást is mutatják. Bizonyos helyeken szednek parkolási díjat. Őrzött parkolóval csak a nagyobb szállodák rendelkeznek. A taxi nagyon olcsó (általában 4.000 lei) kilométerenként. Hívhatunk taxit telefonon is (Alfa Taxi 9488, Cristaxi 9444, Perrozzi 9631). Ha az utcán szállunk taxiba, az árat jobb előre tisztázni. Bukarestben van három metróvonal is. A buszok, trolibuszok és villamosok egy része meglepően új. Ezek használatára csak ritkán lesz szükségünk. Egy jegy 8.000, a napijegy 50.000, a hetijegy 100.000, a 15 napos jegy 150.000 leibe kerül. Bővebb információ: www.ratb.ro/eng/index1.php

Úthasználati díj
Romániában 2005 elejétől kezdve kötelező az úthasználati matrica (rovignetta) vásárlása minden gépjárműre, kivéve a két- és háromkerekű motorkerékpárokat. A matrica lehet egy évre szóló, a belföldi járművek esetében, illetve egy napos, hét napos, harminc napos, hat havi és egyéves időtartamú külföldi járművek részére. A matricák árai függenek a jármű környezetvédelmi besorolásától ((Euro-minősítés nélküli, Euro 1, Euro 2 vagy annál jobb minősítés). A jármű Euro-minősítését a román forgalmi engedély tartalmazza. A külföldi vagy igazolja az Euro-minősítést (forgalmi engedéllyel vagy törzskönyvvel), vagy legrosszabb minősítés szerinti (Euro minősítés nélküli) díjat fizeti.
A matrica (rovignetta) hiánya komoly büntetést von maga után.
Külképviseletek

Bukarest, Nagykövetség Konzuli Hivatala
Cím: Str. Henri Coanda 5. Bucuresti
Előhívó: +40(21)
Telefon: 312-04-68, 312-74-73
Ügyelet: 0722-643-188
Fax: 312-74-70
E-mail: hunembro@ines.ro
Honlap: www.hungaryemb.ines.ro

Kolozsvár, Főkonzulátus
Cím: Piata Unirii nr. 23. I. em. Kolozsvár
Előhívó: +40(264)
Telefon: 596-300
Ügyelet: 0744-703-290
Fax: 594-109
E-mail: huconkol@cluj.astral.ro
Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar állampolgárok Európai Unió területén érvényes feltételek mellett utazhatnak be Romániába, útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal Románia 2007. január 1-én bekövetkezett uniós csatlakozása után néha előfordult, hogy a román határrendőrök nem fogadtak el egyes magyar személyazonossági igazolványokat, de az ilyen esetek hibákon, tévedéseken alapultak. A román határrendőrök kérhetik, hogy igazolják az utazás időtartamára a megélhetéshez szükséges feltételek meglétét (napi 100 euró, kereskedelmi szállásfoglalás vagy más lakhatási lehetőség igazolása). A két ország között létező, a sürgősségi egészségügyi ellátást is szabályozó egyezmény értelmében egyik állam állampolgárának sem kell egészségbiztosítást felmutatnia. A magyar állampolgárok 6 hónap leforgása alatt 90 napot tartózkodhatnak vízummenetesen Románia területén. Ennél hosszabb tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell igényelniük a román idegenrendészeti hatóságtól.

Vámelőírások
Románia EU-tagsága révén a határállomásokon formális vámellenőrzés nincs. Ugyanakkor a romániai beutazáskor figyelemben kell venni, hogy itt is érvényes a legtöbb, a Magyarországra való beutazáskor érvényes vámelőírás. A beutazáskor legfeljebb 10 000 dollár értékű valutát lehet készpénzben bevinni; a bevitt összeget be kell jelenteni, ugyanis csak a bevitt értéknek megfelelő összeget lehet kivinni az országból. A 10 000 dollárt meghaladó összegeket csak banki átutalás révén lehet bevinni Romániába. A nagy értékű ékszereket vagy elektronikai cikkeket be kell jelenteni a beutazásnál; kiutazásnál a román hatóságok kérhetik az itt vásárolt nagy értékű cikkek számláját. Szigorú előírások szabályozzák a lőfegyverek, régiségek és gyógyszerek bevitelét, illetve kihozatalát. Ezen előírások be nem tartása az említett cikkek elkobozásához és büntetések kirovásához vezethet.
Ünnepnapok

  • Újév: január 1. és 2.
  • Húsvét
  • május 1.
  • december 1. - román nemzeti ünnep
  • Karácsony
  • Az egyéb ünnepek és ünnepnapok megyénként változhatnak.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 40
Központi segélyhívó: 112
Rendőrség: 955
Tűzoltóság: 981
Mentők: 961
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 23 200 000 fő
Népsűrűség: 97.70 fő/km2
Nyelvek: román, magyar, német, ukrán, jiddis.
Népcsoportok: román (88,1%), magyar (7,9%), német (1,67%), ukrán, szerb, horvát, bolgár, szlovák, cseh, orosz, tatár, görög, török (2,33%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 237 500.00 km2
Nagyobb települések: Bucuresti (Bukarest) 2 064 000 (2 355 000), Constanta 350 000, Iasi 343 000, Timisoara (Temesvár) 334 000, Cluj-Napoca (Kolozsvár) 328 000, Galati 326 000, Brasov (Brassó) 324 000, Craiova 304 000, Ploiesti 252 000, Braila 235 000, Oradea (Nagyvárad) 221 000, Bacau 204 000, Arad 190 000, pitesti 179 000, Sibiu (Nagyszeben) 170 000, Targu Mures (Marosvásárhely) 164 000, Baia Mare (Nagybánya) 149 000, Buzau 148 000, Satu Mare (Szatmárnémeti) 132 000, Botosani 126 000, Piatra Neamt 123 000, Drobeta-Turnu Severin 116 000, Suceava 114 000, Ramnicu Valcea 113 000, Focsani 101 000.
Legmagasabb pontok: Moldoveanu 2543 m.
Főbb folyók: Duna (Dunarea), Maros (Mures), Szamos (Somes), Temes (Timis), Olt, Zsil (Jiu), Szeret (Siret), Prut.
Földrajz

A délről és keletről domságok, majd széles alföldek által övezett, medencékkel tagolt, erdőkkel, havasi legelőkkel borított Kárpátok hatalmas ívben szegélyezi az Erdélyi-medencét és az azt nyugatról határoló, páratlan szépségű peremhegységeket.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 090 USD

ipari-agrár ország.
Egyéb

Pénz:
2005. novemberében egy magyar forintért kb. 143 román lejt adtak. A legkönnyebben eurót vagy amerikai dollárt lehet váltani. Az árfolyamok között nincsenek nagy különbségek; az utcai csencselők kivételével mindenhol érdemes váltani. Romániában kb. 40%-os az infláció, az árak tehát minden hónapban emelkedhetnek.
A magyarországi áraknál olcsóbbak az alapvető élelmiszerek (30-50%-kal), a taxi, a közepes szállodák és a minőségi boráruk. Nem olcsó viszont étteremben enni, luxusszállodában aludni vagy importált élelmiszereket venni.
Már régen elmúltak azok az idők, amikor nem lehetett benzint vagy húst kapni. Kisebb-nagyobb élelmiszerboltot bőven találunk, a választék pedig közel akkora, mint Magyarországon. Az elmúlt években már szupermarketből is több nyilt. Bár valószínűleg még sokat kell várni azokra az időkre, amikor Bukarest a bevásárló-turizmus fő célállomása lesz, lehet kiválóan is vásárolni. Több helyen találunk nagyon jó minőségű, divatos, drágának nem nevezhető bőrárut - főleg táskát és cipőt. A népművészeti boltokban is sok szép kézműves használati tárgyat fedezhetünk fel. Érdemes ezekre odafigyelni.
Kapcsolódó cikkek
Megszavazták Erdély hét csodáját
A Gyilkos-tó és a szomszédságában levő Békás-szoros kapta a legtöbb szavazatot azon a vasárnap zárult szavazáson, amelyen Erdély hét csodáját kereste a Transindex.ro erdélyi portál és a goTransylvania telefonos turisztikai alkalmazás fejlesztője.A szavazás résztvevői a kezdeményezés honlapján illetve telefonkészülékeken a goTransylvania útikalauz-alkalmazás keretében május elején közzétett 34-es listáról választhatták ki az erdélyi nevezetességeket. Ezeket a szervezők felkérésére erdélyi szakértők, szakmai szervezetek és közéleti személyiségek ajánlották.A több mint húszezer leadott szavazat szerint a Gyilkos-tó és a Békás-szoros a legkedveltebb erdélyi csoda, melyet a Szent Anna-tó és a Tordai-hasadék követ népszerűségben. A hét csoda közé a Székelykő, a székelyföldi borvizek és mofetták, a csíksomlyói Mária-szobor és a szovátai Medve-tó került - közölte a Transinex.ro portál.Az ajánlott erdélyi nevezetességek között a természeti látnivalók mellett az épített örökség remekművei (köztük a kolozsvári Bánffy-palota, a székelyderzsi erődtemplom és Vajdahunyad vára), az élővilág ritkaságai (például a mocsári kockásliliom és a békászó sas), ételkülönlegességek (így a szilágysági pálinka és a tordai pecsenye) vagy fontos történelmi események - mint amilyen például a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető 1568-as tordai országgyűlés - is szerepeltek.A Transindex szerint a szavazók több mint 80 olyan erdélyi csodát is javasoltak, amely nem szerepelt az eredeti 34-es kínálatban. Ezek közül a nagybányai művésztelepet javasolták a legtöbben.
14 ezer forintért megnézheti Ceausescu palotáját és bunkerét
Megnyitják a látogatók előtt Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor egyik bukaresti bunkerét, amely egykori otthona, a Primaverii (Tavasz) palota alatt, tíz méteres mélységben található - közölte szombaton a Mediafax hírügynökség, amely elsőként fotózhatta le a titkos létesítményt.A nagyzási és üldözési mániájáról elhíresült diktátor állítólagos atombunkereiről, valamint a rezidenciáit és a különböző kormányépületeket összekötő alagutakról kivégzése után több mint negyed évszázaddal is ellenőrizhetetlen legendák keringenek Romániában. A Primaverii palota alatti bunker lesz az első ezek közül, amelyet a nagyközönség is megtekinthet.Ahhoz képest, hogy ez sem sokban különbözik a már tavasszal megnyitott palota kétes ízléssel berendezett, fényűző helyiségeitől, a belépőjegyet meglehetősen drágán adják, de a kifizetendő 200 lejért (14 ezer forintért) a látogatóknak állítólag olyan bennfentes részleteket is elárulnak az idegenvezetők a diktátor házaspár - Nicolae és Elena Ceausescu - életéről, amelyeket máshonnan nem tudhatnak meg.Kárpitozott ajtó takarja a bejáratotA bunkerhez vezető vaskos páncélajtót a palota alagsorának egy semmit sem sejtető kárpitozott ajtaja takarja, onnan márványlépcsők vezetnek le egy ceremóniateremnek kinéző helyiségbe. Ennek mennyezetén keresztül egy speciális szellőztető berendezéssel juttatják be a gondosan megszűrt levegőt, a bunker fölötti betonréteg pedig több méter vastagságú.A terem közepén egy nagy faragott asztal található nyolc faragott karosszékkel, körülötte pedig a diktátor által ajándékba kapott különböző emléktárgyak kaptak helyet. Vegyi- és atomtámadások híján Ceausescu feltehetően főleg lomtárnak használta bunkert: ott helyeztette el például azt a precíziós esztergapadot is, amelyet egyik bulgáriai látogatásán kapott ajándékba.Miután a protokollépületeket kezelő állami hatóság több mint negyed évszázadon keresztül nem tudta, mit kezdjen a gondjaira bízott, eladhatatlannak bizonyult, jelentős fenntartási költséggel járó Primaverii palotával, a jelek szerint most a "Drakula-bizniszhez" hasonló idegenforgalmi látványosságként próbálja hasznosítani a kommunista diktátor kétes hírét.A palota bunkerélménnyel bővített programkínálatának az a szépséghibája, hogy éppen a "túlélőszobát" és az ahhoz kapcsolódó folyosórendszert nem tekinthetik meg a látogatók, mivel annak bejáratát - állítólag éppen a diktatúrát megdöntő forradalom napjaiban - sebtében befalazták, hogy Ceausescu ne menekülhessen el azon keresztül fellázadt népe elől.
Múzeum lesz Ceausescu kivégzésének helye
Szeptembertől turisztikai látványosság lesz Romániában a laktanya, ahol a Ceausescu házaspár 1989 decemberében, a kivégezésük előtti utolsó éjszakáját töltötte, s ahol a perük zajlott, majd kivégezték őket.Az épület Targovistén a megyei csendőrség udvarán található (annak idején katonai laktanya volt), de már 15 éve nem használják, s az állapota is megfelelő. A belső helyiségeket az eredeti színekre festették, a turisták láthatják a szobát a három ággyal, ahol a Ceausescu-házaspár aludt: két ágyban ők, a harmadikban a felügyeletükkel megbízott katona. Visszaállították a korabeli bútorokat abban a helyiségben is, ahol a per zajlott, látható az orvosi szoba, ahol a vérnyomásukat megmérték, a kivégzés helye a fallal, a folyosó festése, kialakítása is ugyanaz, mint 1989 decemberében.Az új látványosság a targovistei múzeum része lesz, s a tervek szerint néhány helyiségben felidéznék az egykori lovassági iskolát is, kiállítanák a megőrzött relikviákat. A műemléképületben ugyanis 1893-1914 között katonai lovassági iskola működött. A múzeumot fenntartó megyei önkormányzat már kérvényezte a hadügynél, hogy lehessen kiállítási tárgy a páncélozott jármű, amelyben a diktátor-házaspárt a kaszárnyába szállították.A múzeum vezetői szerint máris nagy az érdeklődés külföldről, a belépőjegy pedig kb. 500 forintnak megfelelő lej lesz.Irházi János
A világ legkülönlegesebb vízesése itt van a szomszédban
Listát állított össze a világ különleges vízeséseiről a The World Geography szaklap, amelynek élére a romániai Bigar vízesés került.A zuhatag a Krassó-Szörény megyei Oravicabánya város szomszédságában található, és ez a természeti szépség még Romániában is alig ismert. A vízesés különlegessége hogy a víz nem egyetlen tömegben, hanem kis ágakra válva zubog lefelé, és 45 párhuzamos sugárban folyik. A robosztus, mohával fedett vízesés a bánsági hegyvidék erdőségében található, és egy föld alól előtörő folyó táplálja.A listára olyan természeti különlegességek kerültek még fel, mint az USA-ban található Eternal Flame Falls, amelynek érdekessége, hogy a zuhatag barlangjának belsejében gáz is képződik, így a víz mögött egy 10-20 centiméteres láng gyújtható, ami nem alszik el az előtte lezúduló víztől.A Fülöp-szigeteki Asik-Asik vízesés 60 méter magas és 140 méter széles, a növényzet szinte függönyt képez a sziklafalon, ahonnan lezúdul, és a helyiek szerint a víznek gyógyereje van.A listán a negyedik egy ausztráliai vízesés, amelynek érdekességét az adja, hogy vízszintesen esik. Az Antarktisz Véres vízesése is felkerült a legfurcsábbak közé, amely nevét a vöröses színe után kapta, az érdekes elszíneződést a kioldott vasoxid okozza. A víz különlegessége még, hogy a tengernél négyszer több sót tartalmaz, ami miatt a vízesés még mínusz 10 fok alatt sem fagy meg.A Svartifoss, vagyis Fekete vízesés az izlandi Skaftafell Nemzeti Parkban található, fekete láva oszlopokról zuhan alá. A libanoni Baatara Gorge vízesés olyan barlangot alakított ki maga alatt, amelyben három egymás fölé elhelyezett híd fut, a víz pedig ezek mögött zuhan a szakadékba. A listára került mexikói Hierve el Agua pedig valójában nem is vízesés, hanem egy vízesést formázó kő képződmény.
Turistákra vár a Báthory-vár
Hárommillió eurós pályázat során újulhat meg szilágysomlyói Báthory-vár.A Szilágysomlyói Polgármesteri Hivatal megnyitná a turistaforgalom előtt a XVI. században épült Báthory-várat, a beruházás hárommillió euróba kerülne, és a Regionális Operatív Programhoz nyújtanak be pályázatot.Septimiu Ţurcaş, Szilágysomlyó polgármestere csütörtökön nyilatkozta a Mediafaxnak, hogy a Regionális Operatív Program támogatását igyekeznek elnyerni, és ez lehetővé tenné a város központjában található történelmi műemléknél a sürgős javításokat. A munkálatok egy második szakaszában pedig múzeumot rendeznének be a turistáknak - tette hozzá a polgármester.A vár teljes felújításához a pályázott összeg bő kétszeresére, 6-7 millió euróra lenne szükség. A 3 millióból arra futná, hogy megnyissák a látogatók előtt a Báthory család egykori lakosztályát, illetve a romok, a bástya védelmére, az esővíz elvezetésére, csatornázásra és a falak szerkezeti megerősítésére.A polgármester elmondta: ha az Észak-Nyugati Regionális Ügynökséghez benyújtott pályázat elnyeri a támogatást, akkor három év alatt megvalósíthatók a munkálatok.A XVI. században épült Báthory-vár történelmi műemlék, és Szilágysomlyó legfontosabb turisztikai látványossága Jelenleg a Báthory-várnak északon csak a külső vár kapubejárata és egy ehhez csatlakozó hosszabb falszakasza áll. A déli oldalon a belső palotaépületből két hengeres torony, illetve a külső vár két négyszögű bástyája maradt fenn.