Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Portugália

Hivatalos név: Portugál Köztársaság Időzóna: GMT+00:00
Anyanyelven: República Portuguesa Autójelzés: P
Államforma: köztársaság Pénznem: euro (EUR)
Főváros: Lisszabon Elektromosság: 220V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Portugália Európa peremén, a legyugatibb pont. Ebben rejlenek esélyei is. Távol van az Európát átszelő, nagy közlekedési útvonalaktól, ez lehet, hogy hátrányt jelent, de egyben nyugalmat is: érintetlen természetet és békés embereket. A térséget messze elkerülték évszázadunk történelmének nagy változásai, ezért nemzedékek óta békében él, irányzatoktól, divatoktól, hajszától és stressztől távol.

Portugália és Spanyolország első pillantásra hasonló, rokon országnak tűnik fel, pedig a két ország között nagyobbak a különbségek, mint a hasonlóságok. Portugália nem földközi-tengeri ország, távol van az emberiség történelmileg jelentős mediterrán művelődési gócpontjától, amely oly meghatározó volt Európa számára. Dél-Európa egyetlen olyan országa, amely nem érintkezik a "mare nostrum"-mal, a Földközi-tengerrel. Amíg Dél-Európa többi országának enyhe éghajlatot és kellemes, termékeny öblöket ajándékozott a természet, addig az állandóan szélfútta portugáliai partvidékek barátságtalanok és inkább riasztóak. Déliesebb légköre csak a délen fekvő Algarvének van.

Portugália az esős, zöldellő északtól - ahol 2000 méter magas hegyek is vannak - a déli sík, forró és száraz Alentejóig mindig új, változatos tájakat kínál az utazónak. És mert a Föld nyugatról keletre forog, s a szél és eső is úgyszólván mindig az Atlanti-óceán felől érkezik Európába, Portugáliában még friss és alig szennyezett a levegő, tiszták az esők, nem pusztulnak az erdők. Napjainkban talán ez a legnagyobb előnye az Európa peremén fekvő Portugáliának.

Ez az európai kontinens legnyugatibb részén fekvő, Magyarországéval nagyjából azonos területű és lélekszámú kis ország, Európa legrégebbi államai közé tartozik. 1143 óta önálló államisággal rendelkezik.
A független Portugália első királyát 1179-ben koronázták meg. Portugália aranykora az 1415-ben induló nagy földrajzi felfedezések időszakára tehető. A vakmerő, kalandot és dicsőséget áhító tengerészek törékeny karavelláikon bátran vágtak neki a hatalmas óceánnak, feltérképezve először Afrika partjait majd eljutva az ázsiai és amerikai kontinensig is - ennek eredményeként ma a portugál nyelv a legtöbb ember által beszélt nyelvek rangsorában a hetedik helyen áll.

A felfedezések kora egyben az új kultúrák, civilizációk megismerésének, kölcsönhatásának a kora is volt.
Napjainkban Portugália az egyik legvonzóbb turisztikai célpont Európában. Sajátos földrajzi fekvése, éghajlati adottságai miatt a tengerparti pihenést kedvelők Európa egyik legtisztább tengerpartján élvezhetik a napfényt, a fürdőzést és a vizisportokat, de a golf, a téli vagy egyéb sportok szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. Gazdag kínálat várja a régi korok emlékeit kereső turistákat is: a legtöbb műemlék érintetlenül vészelte át az elmúlt évszázadokat, s így a kelta, vizigót, római örökség, a mór építészeti remekek, a felfedezések korát fémjelző évszázados várkastélyok, a manuelin stílus (a portugál gótika) kiemelkedő alkotásai híven idézik fel ma számunkra a több mint 850 évre visszatekintő portugál történelem korszakait.

A legtöbb látogató csak Lisszabont és a déli partot ismeri, esetleg még Coimbrát, a festői, régi egyetemi várost vagy Portót, a portói bor hazáját. Az igazi és úgyszólván ismeretlen Portugáliát csak azok a kevesek fedezik fel, akik az ország belsejében is utaznak, például Braganpából Faróba. Szinte teljesen érintetlen, zöldellő vidéket, álmos kis falvakat láthatnak, fasorokat, amelyek fölé sűrű lombok sátora borul; tavasszal sárga mimózák özönét, s az egész tájat menyasszonyi fehérbe öltöztető virágzó mandulafákat, amilyen ma már csak Mallorcán van. Itt, az ország belsejében még csapatostól élnek gólyák és gémek, s a látogató úgy érzi, hogy egy teljesen más, száz évvel korábbi életritmusba került vissza. A túlzsúfolt, hajszolt Közép-Európából idemenekülők - ellentétben a portugáliai közgazdászokkal és a haladáspárti technokratákkal - éppen azt szeretnék, ha mindez megmaradhatna. És éppen mert Portugália messze, kontinensünknek a peremén fekszik, talán van még egy kis esély, hogy ez a szeretetre méltó állapot a jövedelmezőségi megfontolásoktól függetlenül még egy ideig fennmaradjon. Ha valaki kedveli az egyszerű és régimódi életet, de jól és modern körülmények között szeretne lakni, erre is kiváló lehetőséget nyújt a nagy számú állami szálloda, a pousadák, amelyek szerte az országban - gyakran régi várakban, kastélyokban és palotákban - megtalálhatók. Legjobban étkezni persze azokban a kis portugál vendéglőkben lehet, amelyekbe a helybeliek is járnak. Ezekben talán még a fado, ez a mindig kissé mélabús énekszó is felhangzik, amely éppoly jellemző Portugáliára, mint a flamenco Spanyolországra. Ámde mindkét ország engedményt kellett tegyen az idegenforgalomnak, illetve annak, amit a menedzserek a turisták igényének vélnek. Így aztán keresgélni kell, míg eredeti fadót hallhatunk. Portugália olyan ország, amely nem tárul fel könnyen és simán, időre és türelemre van hozzá szükség. De megéri, mert a nagy forgalmú világútvonalaktól távol egy elbűvölő országot találunk, melynek történelmében a mi vén Európánk sajátos módon és elgondolkodtatóan tükröződik.

Portugália 1986. január 1-én csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez - a mai Európai Unióhoz. Ezzel a történelmi jelentőségű lépéssel elkötelezte magát az európaiság, a modernizáció és a haladás mellett. Az eredmény látványos: kitűnő autópályák, országos Intercity vasúthálózat, nyugati színvonalú szolgáltatások fogadják az idelátogatókat - elérhető árakon.
Portugália - a felfedezés öröme. S ezek nem puszta szavak. Ez a vendégszerető, változatos látnivalókat és kikapcsolódási lehetőségeket kínáló ország a vállalkozó szellemű magyar turistát a felfedezés nem mindennapi élményével és örömével ajándékozza meg.

Hasznos információk
Portugália Terület: 89 000 km2 Lakosság : 10,5 millió
Madeira Terület: 796 km2 Lakosság : 50 ezer
Azori szigetek Terület: 2 335 km2 Lakosság : 237 ezer

Hitelkártya: Nemzetközi hitelkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található.

Lisszabon kártya, Portó kártya: három napig ingyenes közlekedést valamint ingyenes/kedvezményes belépést biztosít a múzeumok többségébe. (bővebb adatok: www.portoturismo.pt)

Autókölcsönzéshez szükséges: Érvényes útlevél, 21 betöltött életév, 2 évesnél régebbi jogosítvány, és kaució (ha nincs hitelkártya).

Legfontosabb kikötők: Lisboa, Porto, Setúbal, Funchal (Madeira).

Időzóna: Portugáliában és Madeirán 1 órával, az Azori szigeteken 2 órával kell hátraigazítani az órát Magyarországhoz képest.

Segélyhívás: 112 Autópályákon a segélytelefon narancsszínű.

Fontosabb telefonszámok:
Zöld szám turisták részére: 0800 296 296
Hungary Direct: 0080000360036 (Portugáliából ingyenesen hívható bármely magyarországi szám, a hívás árát az otthon hívott fél fizeti)
Portugál Nagykövetség Konzuli Osztály: 1123 Budapest Alkotás a 53 (MOM Park C ép. IV. em jobbra)
Konzuli Osztály telefon/fax: 201-7616 e-mait cím: embpor@axelero.hu
ICEP/Portugál Nagykövetség Kereskedelmi és Idegenforgalmi Hivatala:
1123 Budapest Alkotás a 53 (MOM Park C ép IV. em balra)
Telefon: 488-7865 fax 488-7870 e-mait: icep.bpest@mail.datanet.hu

Árak:
Portugália árfekvése jóval kedvezőbb, mint a nyugati országok többségében. Kivétel ez alól Algarve, ahol az árak meghaladják az országos árakat. Ugyancsak drágább valamivel az élet a szigeteken (Madeira, Azori szk).

Városok Utazási információk
Gasztronómia

Még a felkapott és ezért drágább helyeken is lehet találni - az idegenforgalmi centrumoktól távolabb - olyan kisvendéglőket, (ahova a helyiek járnak) amelyekben szerény de kulturált körülmények között elérhető áron és kiválóan lehet étkezni. (kb. 12-25 € között - a menük mindig olcsóbbak). A Nemzetek Parkja területén pl egy komplett menüt már 12-15 € is kínálnak. Aki időt akar megtakarítani, a kávézókban - és a már itt is terjedőfélben lévő gyors-étkeztető éttermekben - ehet sajtos-sonkás melegszendvicset (tosta-mista: 1.00-1,30 €) hús- vagy tőkehal-krokettet (pastel de carne/de bacalhau: 0,90-1,10 €/db) bifsztekes szendvicset (bifana vagy bitoque, 1,50-2,00 €/db) stb. Presszókávé: 0,75-0,90 € a pultnál, ülve, vagy teraszon fogyasztva drágább) Ásványvíz: 1,00-1,20 /2,5 € dl. Egyéb üdítő italok: 1,00-2,00 € sör 1,50-től felfelé. (boltban természetesen jóval olcsóbb minden ital)
Közbiztonság

Portugáliában a közbiztonság általában jó, komolyabb veszélyforrás az ide látogató magyar állampolgárokat nem fenyegeti. Erőszakos, személy és vagyon elleni bűncselekmények rendkívül ritkán fordulnak elő. Ugyanakkor megfelelő óvatosság indokolt az éjszakai mulatóhelyeken, tömegrendezvényeken, kiállításokon és a nagy forgalmú bevásárló helyeken.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt és egyre emelkedik a turisták és a gépjárműforgalomban résztvevők sérelmére elkövetett zsebtolvajlások, lopások illetve autófeltörések száma. Igyekezzenek megelőzni a bajt: értékeiket és okmányaikat lehetőleg ne hordják magukkal és főként ne hagyják őrizetlenül. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor a ruházatuk alatt, biztos helyen tartsák. Vegyék igénybe a szállodai széfet. Lehetőleg ne tartsák egy helyen az összes készpénzüket, útlevelüket, igazolványaikat vagy hitelkártyáikat. Autójukban, látható helyen semmit ne hagyjanak őrizetlenül. Országúton csak egyenruhás, hatósági közeg jelzésére álljanak meg. Portugáliában többféle rendőri testület is működik: a csendőrség (Guarda Nacional Republicana, GNR) és a rendőrség (Polícia de Seguran a Pública, PSP).

Kérjük állampolgárainkat, hogy útiokmányaik ellopása, vagy elvesztése esetén azonnal forduljanak az illetékes portugál hatósághoz (PSP) és feltétlenül vetessenek fel rendőrségi jegyzőkönyvet, részben a visszaélések elkerülése, részben pedig a további ügyintézés vagy a biztosítónál történő eljárás céljából. A Portugáliába utazók készítsenek másolatot minden olyan iratukról, okmányukról, amelyeket az útra magukkal kívánnak vinni. Okmányaik és nagyobb értékű használati tárgyaik (azonosításra alkalmas) számát feltétlenül jegyezzék fel. Javasoljuk, hogy kössenek biztosítást lopás és egyéb károkra.
Nemzetközi repülőterek

Lisboa, Faro, Porto, Funchal (Madeira), Ponta Delgada (Azori-szigetek).
Helyi közlekedés

Városi közlekedés: A fontosabb városokban jól kiépített tömegközlekedési hálózat van.

Lisszabonban zónahatárok vannak, s a metró és villamosjegyek a távolság függvényében változnak. A turisztikai látnivalók többsége az 1. zónába esik.
Villamosjegy: ha a villamoson vesszük meg 1 €, ha előre megvesszük, az 1 eurós jegyet két utazásra lehet használni. Napijegy: 2,35 €, 3 napos jegy 5,65 €. - ezek az árak a legkisebb zónahatáron belül érvényesek. Metróra is érvényes 1 napos napijegy: 2,75 € Metró: 1 útra 0,65 € oda-vissza út 1,05 €, 10 db 5,1 € egynapos korlátlan 1,4 €
Hév Cascais-ig 1,10 €
Mivel számos kombináció létezik amely olcsóbbá teszi a közlekedést (pl kombinált jegyek, mint: villamos-metró, Sintrai/Cascaisi Hév-metró stb) hosszabb tartózkodás esetén érdemes ezeknek utána járni a vonatkozó honlapokon.

Taxi: Világosdrapp színűek, tetejükön világító jelzéssel. Induló tarifa: 0,90 €. Városon belül taxióra állása alapján fizetendő a tarifa, körzethatáron kívüli fuvarért km díjat számláznak, és a visszautat is meg kell fizetni. Bőröndökért csomagokért 1,50 € felárat kell fizetni - ez a csomagok számától és súlyától független egységár. Taxit telefonon is lehet rendelni- ez 0,75 € felárat jelent.

Vonatösszeköttetés: Párizs-Lisszabon (Sud Express), Lisszabon-Madrid (Lusitania, Portó/Vigo)
Vasutak hossza: 3588 km, ebből 464 km villamosított.

Közlekedés autóval: Biztonsági öv használata kötelező. Megengedett alkoholszint:
0,5 g/I. Maximális sebesség: településen belül 50 km/óra, autópályán 120 km/h, főútvonalakon 90 km/h. Biztosítás kötelező.

Fontosabb autópályák, autóutak: Észak-Déli irányban: A1/IP1, A2/IP1, IP2, IP3 Kelet-Nyutati irányban: A4/IP4, IPS, IP6, A6/IPIP7, IP8
Autópályadíjat kell fizetni, a tarifa a távolságtól függ.
Közutak hossza: 70 176 km, ebből autópálya: 259 km.
Buszjáratok: Jól kiépült helyi, helyközi gyors illetve express buszhálózat (ld. internet)
Külképviseletek

Lisszabon, Nagykövetség
Cím: Calcada de Santo Amaro 85, 1349-042 Lisboa
Előhívó: külföldről: +351
Telefon: 21-364-59-28
Ügyelet: 21-363-03-95
Fax: 21-363-23-14
E-mail: huemblis@mail.telepac.pt
Konzuli kerület: egész Portugália
Beutazási feltételek, vámszabályok

 
  • Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Portugáliába. Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez (munkavállalói vízumhoz) kötött.
  • A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján a portugáliai helyi egészségügyi központban (Centro de Saúde) regisztráltathatják magukat: ez alapján részesülhetnek az állami fenntartású intézményekben sürgős és orvosilag indokolt esetben egészségügyi ellátásban (Ebben az esetben a számla egy bizonyos, nem túl jelentős önrészt is tartalmaz, amelyet az egészségbiztosító nem térít). Mindemellett javasoljuk, hogy az utazó kössön megfelelő utazási biztosítást, mert ennek birtokában, betegség, baleset esetén szélesebb körű ellátásban, illetőleg kártérítésben részesülhet.
Nyitva tartás

Bankok: hétvő-péntek 8.30-15.00
Üzletek: hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00
Bevásárlóközpontok: 10.00-23.00 vagy 23.30, szombat-vasárnap és ünnepnapon változó (de 13-ig nyitva vannak)
Múzeumok:
Állami múzeumok: 10.00-18.00, télen 10.00-17.00, keddi napokon 14.00-18.00.
Zárvatartás: hétfő, húsvét péntek és hétfő. május 1, december 25.
Általában hétfőn vannak zárva, de néhány (pl Sintrában a Pena palota) szerdán vannak zárva. Zöld számon vagy turisztikai hivatalban érdemes megérdeklődni.
Ünnepnapok

 
  • április 25. - A szabadság napja (a Szegfüvek forradalmának évfordulója)
  • június 10. - Portugália napja
  • október 5. - A köztársaság kikiáltásának napja
  • december 1. - A függetlenség napja
  • Újév, Nagypéntek, május1., Úrnapja, Mária mennybemenetele, Mindenszentek, Szeplőtelen fogantatás, Karácsony
  • helyi ünnepek (az adott város védőszentjének napján)
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 351
Hungary direct: 0080000360036
Központi segélyhívó: 112
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 10 467 000 fő
Népsűrűség: 113.00 fő/km2
Nyelvek: portugál.
Népcsoportok: portugál (99%), spanyol, afrikai (1%).
Vallások: római katolikus (99%), protestáns, zsidó (1%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 92 389.00 km2
Nagyobb települések: Lisboa (Lisszabon) 830 000 (1 612 000), Porto 347 000 (1 315 000), Amadora 96 000, Coimbra 96 000, Braga 90 000, Setúbal 83 000, Vila Nova de Gaia 62 000, Barreiro 51 000, Funchal (Madeira) 44 000, Almada 43 000.
Legmagasabb pontok: Estrela 1991 m (törzsterületen), Pico 2320 m (Azori-szigeteken).
Főbb folyók: Tejo, Douro, Guadiana, Minho.
Földrajz

Az északi rész hegyvidékeit és az azt követő, dél felé szélesedő parti síkságot a Tejo folyó választja el a délnyugaton elterülő portugál alföldtől és a délkeleti alacsony dombvidéktől. Portugália része az Azori- és a Madeira-szigetek is.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 7 450 USD

agrár-ipari ország.
Földterület megoszlása művelési áganként: szántó 32,5%, kert 6,4%, legelő 5,8%, erdő 39,7%, egyéb 15,6%.
Legfontosabb termesztett növények: búza, kukorica, rizs, burgonya, déligyümölcs, szőlő, olajfa, zöldségek, paratölgy, banán, ananász.
Legfontosabb tenyésztett állatok: juh, sertés, szarvasmarha, kecske, öszvér, szamár, baromfi.
Bányászati termékek: volfrám, berill, réz, kősó, pirit, feketeszén, ón, urán, barnaszén, kaolin, titán. Az elektromos energia 73%-a vízerőből.
Feldolgozóipar: textil-, ruházati és bőripar, élelmiszeripar, fém- és gépipar, vegyipar, cementgyártás, hajógyártás, vas- és acélgyártás, fa- és papíripar, parafa-feldolgozás, olívaolaj-termelés.
Külkereskedelem:
Kiviteli cikkek: textíliák, ércek, parafa, élelmiszerek, fűtőanyagok, nyersanyagok, gépek, bor.
Behozatali cikkek: gépek és berendezések, élelmiszerek, fűtőanyagok, vegyszerek, gyapot, közszükségleti cikkek.
Legfontosabb külkereskedelmi partnerek: Németország, Nagy-Britannia, USA, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Irak, Hollandia, Svájc, Belgium.
Kapcsolódó cikkek
Római, vizigót és mór emlékek között Évorában
Csodálatos város, telis-tele látnivalókkal és emlékhelyekkel - röviden így jellemzik a portugáliai Évorát. A Lisszabontól két és fél órányi távolságra, pazar környezetben található, fallal körülvett város lépten-nyomon meglepetésekkel szolgál.Amikor Évorába értünk, a 15 fokos tavaszra emlékeztető télben gyorsan lekerült rólunk a kabát. A mozaikokkal teli régi vasútállomástól gyalogosan indultunk el Évora felfedezésére. A felújított emlékhelyek ma az UNESCO Világörökségi részét képezik. A belvárosban lévő turistainformációs irodában ingyen jutottunk térképhez, amely nagy segítségül szolgált ahhoz, hogy megtaláljuk a legfontosabb útvonalakat és látnivalókat.Diana istennő tiszteletére építettékA városfalon belül található terjedelmes téren a helyi hagyományőrzők sorfalát láthattuk, akik díszes ruhában, zászlóval és hangszerekkel felszerelve portugál dalokat énekeltek. A tér két oldalán árkádos - úgynevezett lábas - házak sorát fedezhettük fel. Ennek a helynek az egyik végében egy, a XVI. században épített templom emelkedik, előtte pedig szökőkút díszlik. Innen tovább haladva könnyűszerrel megismerkedhettünk a belvárossal, ahol az egykori rómaiak, vizigótok és mórok nyomait fedeztük fel.Így jutottunk el Évora legrégibb nevezetességéhez, a Diana istennő tiszteletére épített szentélyhez, amely a császárkori Róma emlékeként maradt fenn. Érdekessége, hogy a ma is épségben álló tizennégy korinthoszi oszlopát gránitból, a talapzatot pedig helyi márványból faragták. Az épület homlokzatát és a mozaikpadlót viszont napjainkra teljesen tönkretette az időjárás, ám a hátsó és két oldalt található oszlopok megmaradtak. Mindezt napjainkban Portugália legnagyobb, épségben fennmaradt római építészeti emlékeként tartják számon.Mint megtudtuk, ezt a templomot a középkorban erődként használták, majd pedig fegyverraktárként, színházként és 1870-ig mészárszékként működött. Az is kiderült, hogy ez a kevésbé méltó funkció mentette meg attól, hogy lebontsák.Ágytakarókkal köszöntik a vendégeketA római kori templomot árnyas kert veszi körül, ahonnan jól rálátni Évora alsó városrészére és a környező síkságra. A római emlék közelében találni a monumentális székesegyházat, melynek gránitból rakott román-gótikus homlokzatát a XII. században építették. A főkapu és a két kupalakú torony viszont csak négy évszázaddal később, a XVI. században készült. Belépve a templomba szintén a méretektől hökken meg a látogató, miután hetven méter hosszú, hármas hajó fogadja, ahogy mondják, ez a legtágasabb belső terű főtemplom egész Portugáliában. A boltozatos mennyezete pedig önmagában is lenyűgöző látványt nyújt.Bizonyára kevesen tudják, hogy Évora virágkorának csúcspontját az jelentette, amikor 1559-ben jezsuita egyetemet nyitottak a városban. Ez az elegáns épület ma is a különböző tudományok oktatásának, kutatásának híres központja. Tovább haladva a polgárházak sokaságával találkoztunk, amelyek a régi korok építészeti jegyeit őrzik. Így a magas, téglalap alakú ablakok alján csaknem mindenütt keskeny kovácsoltvas erkélyek díszlenek. Az ott lakóknak van egy érdekes szokásuk, miszerint a városba látogatókat az erkélyekre kiakasztott ágytakarókkal köszöntik.Évora közparkjának közepén zenepavilont látni, amelynek kovácsolt vasból készült dobogóján zenekarok és előadóművészek gyakran tartanak hangversenyeket. Még egy különlegesség található itt, mégpedig a Csontok kápolnája, ahol több mint ötezer ember csontjait halmozták fel.Élő múzeumban sétálhatnak a turistákA városháza épületében érdekes római kori leletekre bukkanhatunk. Az 1987-ben felfedezett emlékek az egykori római fürdő maradványai. Egyébként az egész óvárost körbeveszik a régi római városfalak, melyeket szintén érdemes megtekinteni. Egy részüket időközben beépítették a házakba, de jelentős részük még ma is eredeti állapotukban figyelhető meg.Évora sokak szerint Portugália egyik legszebb városa, melynek az óvárosi részét "élő múzeumnak" is nevezik. A település az évszázadok háborús és természeti csapásai ellenére teljes épségben maradt fenn. Így elbűvöli a látogatókat, akik az egymás mellé illeszkedő, különböző építészeti stílusokat csodálhatják meg. A városban különös utcanevekkel is találkoztunk, mint például A borotválatlan ember vagy A grófnő szabójának utcájával.A tél miatt azonban kisebb volt a nyüzsgés, mint nyáron, így a gazdag kínálattal rendelkező cukrászdákban és éttermekben könnyebben találhatott szabad asztalt a vendég.
Lekéste a hajót, úszva próbálta utolérni egy idős nő
Egy trópusi hajóúton vett részt egy nyugdíjas brit házaspár, Susan Brown, és a férje, Michael. Az utazás India nyugati partjaitól indult, és 32 napig tartott volna, Brownék azonban a 28. napon úgy döntöttek, hogy nekik elég volt a kalandból. Madeira kikötőjében kiszálltak, hogy hazarepüljenek.A repülőtéren azonban Susan és Michael elkeveredtek egymás mellől. Az asszony azt hihette, hogy a férje a hajón lehet, ezért maga is visszament a kikötőbe. Még látta, hogy a tengerjáró kifut a nyílt vízre nélküle. A 65 éves nő úgy gondolta, hogy sebaj, majd úszva utoléri hajót, úgyhogy ruhástól, karján a kézitáskájával, haladéktalanul a tengerbe ugrott.Susant három órával később a parttól ötszáz méterre, helyi halászok mentették ki, akik meghallották a segélykiáltásait. Retiküljét még mindig szorongatta. Nagy szerencséje volt: a teste annyira kihűlt, hogy kis híján belehalt. Az asszony annyira rossz állapotban került kórházba, hogy a hatóságok még nem tudtak vele beszélni. Ahogyan Michaellel sem, mert róla azt sem tudják, hogy felszállt-e a repülőre a felesége nélkül.A helyi sajtó azt írta, hogy Susan és Michel azért szakíthatták meg nyaralásukat, mert összevesztek, de ezt az információt eddig senki sem tudta megerősíteni. Ha jobban lesz, Susant majd kihallgatja a rendőrség. Addig is, az egyik madeirai kórház pszichiátriai osztályán ápolják.
Budapest-Lisszabon márciustól heti nyolcszor
A TAP Portugal március 25-től már heti 8 alkalommal közlekedik közvetlenül Budapest és Lisszabon között. A megemelt járatszám (7-ről 8-ra) mellett a TAP 21 százalékkal nagyobb üléskapacitást kínálni a két város között. A döntés mellett szólt, hogy a 2011-es esztendőben közel 20%-al nőtt az utasszám. Kiemelkedően jól ment Madeira szigete, ahová 42%-kal több utast szállítottak. A portugál légitársaság ma már nemcsak Portugáliába, de a Zöld-foki szigetekre, Marokkóba és Brazília 10 városába is kínál jegyeket. Szolnok Péter elmondása szerint a TAP kereskedelem-politikájához tartozik, hogy Budapestet, mint a régió központját helyezi előtérbe, és idecsalogatja a román, szlovák, szerb és bosnyák utazókat is. A budapesti iroda ezekért a területekért is felel, így help-desk szolgálata hatékonyan lefedi ezen területeket.Idén további 10%-os utasszám bővüléssel számolnak, amiben az Európa idei Kulturális Fővárosa, Guimaraes népszerűsége is segít, és a kedvezőbb csatlakozásnak köszönhetően nagyobb érdeklődésre számítanak az Azori-szigetekre, Marokkóba és Portugália déli tengerparti részére, Faroba is.A TAP Portugal idén nyolcadik éve repül Budapestről, és hozzájárult ahhoz, hogy fellendüljön a két ország közötti turizmus. Megnövekedett a zarándok, sport, borutazás, természetjárás, városlátogatási, nyelvtanulási és diákmunka utazások száma. A 3200km-es út 3 és félóra alatt, portugál vendégszeretettel megfűszerezve már mindenki számra elérhető.