Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hollandia

Hivatalos név: Holland Királyság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Koninkrijk der Nederlanden Autójelzés: NL
Államforma: alkotmányos monarchia Pénznem: euro (EUR)
Főváros: Amszterdam Elektromosság: 230V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Hollandia misztikus hely, de ezt nem távoli egzotikumának köszönheti, hanem sajátos legendájának. Olyan világ, ahol a szépség és a letisztultság együtt lélegzik az ősi, elfojtott vagy legalábbis nyíltan kevésbé vállalható romlottsággal. Amszterdam, az elhíresült hippiváros - bár sejthető, hogy nem ez a fő erénye - évente húszmillió turistát vonz. A holland vidék gondosan ápolt szélmalmaival, végtelen tulipánmezőivel, illatos sajtjaival és kopogó fapapucsaikban szorgosan dolgozó földműveseivel minden népek meséiből egybesűrített képeskönyv. E két - vidéki és nagyvárosi - világ olvad össze a Hollandiáról szóló legendákban, és alakít mitikus képzetet.

Hollandia a világ egyik legliberálisabb, mégis tökéletesen szervezett országa. Pontosan kialakított rendszere megengedi a könnyű drogok fogyasztását, az azonos neműek szerelmét, a prostitúciót, elfogadja a bevándorlókat, egészségbiztosítási rendszere még a nővé operálás költségeit is finanszírozza. Ennek ellenére sem uralkodik káosz az országban, az emberek tudják, hogy nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak, és ezeknek tökéletesen meg is felelnek, virágzó társadalmat varázsolva maguknak és az ideérkező túristáknak.
A fapapucs, a szélmalmok, a régi gátak és a gyönyörű rétek remekül megférnek a fejlett világ minden kényelmével rendelkező nagyvárosok nyüzsgésével. A helyiek rendkívül barátságosak és vendégszeretők. Ha beszélünk angolul vagy németül, remekül meg tudjuk magunkat velük értetni.

Az ország eredeti neve - Nederlanden, ami mélyföldet jelent - a fekvésére is utal: Hollandia jórészt a tengerszintnél mélyebben terül el, a Rajna és a Maas torkolatánál. Ha nem védené gátrendszer, az ország fele víz alatt lenne; a folyók, a tenger olykor kilépnek medrükből. A hollandok évszázadok óta építik gátjaikat: mögöttük 443 tavat, tengeröblöt csapoltak le. A kiszámítható veszélyeket a hollandok fantasztikus vízi építményeikkel kordában tartják; a víz és szél azonban kiszámíthatatlan és megzabolázhatatlan erő. A legnagyobb probléma az időjárás, ami körülbelül negyedóránként változik. Aki szépen le akar barnulni, annak a délebben fekvő országok jelenthetik csak az igazi paradicsomot, de az itt lakó polgárok halványbarnán sem elégedetlenkednek.

A történelmi városokban régi templomok, udvarházak, egymásba futó csatornahálózatok, vidéken, a mélyföldeken szélmalmok, virágos mezők, a partokon hullámok, szél, dűnék és polderek, valamint rendezett strandok, és számos természetvédelmi terület várja az erre utazókat.
Bár Hollandia jelentősebb városai közül Rotterdam nagy múltú, Hága pedig fontos jelennel bíró történelmi város (a parlament és a kormány is itt található), Hollandia kultikus hírét Amszterdamnak köszönheti. Amsterdam, a rengeteg csatorna (amstel) városa, az igazi főváros. A város a hatvanas években vált elsősorban a hippik - később a melegek, a művészek - paradicsomává. Fiatalok milliói zarándokolnak ide évente, otthon aztán ők csiszolják fényesre Amszterdam kultuszát. A coffe shoppok jellegzetes illata már az utcán érezhető, közönsége pedig igen változatos. Ha valakinek nem elég ez a varázs, a piros lámpás negyed további legendákat kínál. Itt állítólag a szerelmet árulják, de a valóság az, hogy csupán néhány hölgyet látni a kirakatokban.

Aki Hollandiából egy kicsit is felkészültebb, az tudja ugyan, hogy itt sok a bicikli, meg van sajt. Mindenfelé rengeteg kerékpározóval találkozhatunk, a nagyvárosokban szinte ez az egyetlen használható közlekedési eszköz. A bicikli éppúgy a városképhez tartozik, mint a csatornák, a régi keskeny polgárházak, melyek nagy része ma már műemlék. Amszterdam központja felé a kép egyre tisztább, egyre kevesebb az autó, még több a kerékpáros. Kellemes kávéházak és boltocskák között a belvárosok lakói szívesen üldögélnek ablakaikban vagy erkélyeiken, és a szűkebb sikátorokban természetes gesztussal hamuznak az alattuk elhaladók fejére, ettől eltekintve egész Hollandia nagyon tiszta. Vidéken minden rikítóan rendezett, de a fővárosban sem kell meglepődni, ha néha előugrik egy-egy lakó, és vadul sikálni kezdi az utcát. Van, aki csupán söpör, de a legtöbben habbal suvickolnak. Ennek értelme nem teljesen világos, mivel Hollandiában mintegy félóránként esik az eső.
Az emberek errefelé kiegyensúlyozottak, nyitottak, keményen dolgoznak, és tudják hogyan kell élni.

Városok Utazási információk
Látnivalók

Az Anna Frank Ház - A naplója által ismertté vált zsidó lánynak és családjának búvóhelye a II. világháború alatt. Nem szabad kihagyni!

Artis Zoo - állatkert hatalmas akváriummal és szép planetáriummal.

Heineken Sörfőzde - Valaha itt készült a világhírű sör, most már múzeum van a helyén.

Van Gogh Múzeum - a világhírű festő műveivel Nemzetközi repülőterek

Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht.
Ünnepnapok

- Január 1
- Nagypéntek, Húsvét vasárnap, Húsvét hétfő
- Áldozócsütörtök (40 nappal húsvét előtt)
- A királynő napja - A királynő születésnapja (április 30), igaz nem a jelenlegi királynő Beatrix, hanem édesanyjának, Juliana-nak születésnapja ez. (Beatrix születésnapja januárban van, ekkor még hideg van ahhoz, hogy bármilyen szabadtéri mulatságot rendezzenek. Ezen a napon az egész ország narancssárga színt visel.
- Pünkösd Vasárnap (Húsvét utáni hetedik vasárnap), Pünkösd Hétfő
- Karácsony napja (dec. 25) és Karácsony másnapja (dec. 26)

Emellett két, a II. Világháborúra emlékező ünnep is van. Egyik sem hivatalos ünnepnap, de elképzelhető, hogy egyes üzletek zárva tartanak. Május 4.-én a háború halottaira emlékeznek, Május 5.-én pedig a felszabadulást ünneplik.

Érdemes akár ünnepnapon is ellátogatni az országba, mert ilyenkor sok érdekes látnivaló akad. Ne felejtsük el azonban, hogy a bankok, üzletek, a legtöbb múzeum ilyenkor zárva tart és ünnepi menetrend érvényes a tömegközlekedésre is.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 31
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 15 298 000 fő
Népsűrűség: 451.00 fő/km2
Nyelvek: holland.
Népcsoportok: holland (88%), fríz (11%), flamand, német, francia, angol (1%).
Vallások: római katolikus (40%), protestáns (30%), felekezeten kívüli (26%), kisebb felekezetek képviselője (4%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 33 939.00 km2
Nagyobb települések: Amsterdam (Amszterdam) 720 000 (1 080 000), Rotterdam 596 000 (1 060 000), 's-Gravenhage (Hága) 445 000 (693 000), Utrecht 234 000 (539 000), Eindhoven 195 000 (388 000), Groningen 170 000 (208 000), Tilburg 162 000 (234 000), Apeldoorn 150 000, Haarlem 149 000 (214 000), Enschede 147 000 (253 000), Nijmegen 147 000 (246 000), Arnhem 133 000 (306 000), Zaanstad 132 000, Breda 128 000 (163 000), Maastricht 118 000 (164 000), Leiden 114 000 (191 000), Dordrecht 113 000 (210 000).
Legmagasabb pontok: Vaalserberg 322 m.
Főbb folyók: Rajna (Rijn), Maas.
Főbb tavak: IJssel-tó.
Földrajz

Az ország délkeleti csücskébe átnyúló Ardennek mészkőrögeit leszámítva területének 95%-a alföld, amelynek egyharmada természetes dűnesorok, mesterséges gátak és zsilipek által védett mélyföld.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 18 840 USD

ipari-agrár ország.
Kapcsolódó cikkek
A világ legrosszabb szállodája
Amszterdamban várja vendégeit a világ feltehetően legrosszabb szállodája, amely büszkén vállalja minősítését, sőt, fennen hirdeti. Humorával viszont vonzza a hátizsákos turistákat. "Akik nálunk szállnak meg, saját felelősségükre tegyék! Nem hibáztathatják hotelünket ételmérgezésért, szellemi leépülésért, halálos betegségért, végtagelvesztésért, radioaktív fertőzésért, a 18. századhoz kapcsolódó egyes fertőző betegségekért, döghalálért, lepráért stb." - olvasható a szálló honlapján.A 127 szobás hotel tulajdonosa Hans Brinker. Egyik szlogenje: "Javíts immunrendszereden, szállj meg Brinkernél!" A másik így szól: "Rosszabb már nem is lehetne. A legjobbat hozzuk ki magunkból!"Ami magát a szállodát illeti, vonzereje leginkább a fiatalkorúak börtönének csábításával vetekszik. A szobák sokágyasak, ráadásul emeletes ágyasak. A szekrények fémből vannak, akár egy gyár öltözőjében, a matracok vékonyak, így igencsak nyomják a fekvőket a vaságyak. A vendégek kilátástalannak ítélhetik helyzetüket, mivel a szobák ablakából nem érdemes kitekinteni: semmire sincs kilátás.Míg más szállodák azzal csábítják a vendégeket, hogy náluk a luxus alapkövetelmény, addig Brinker boldog izgatottsággal kecsegteti az újonnan érkezőket azzal, hogy minden szobában van ágy!A szálló már 40 éve működik. Egy éjszaka 6500 forintnyi euróba kerül."A vendégek szeretik humorunkat, a szarkazmust, és a semmi alá mérséklik elvárásaikat" - idézte a hotel menedzserét, Tijmen Receveur-t a brit Metro újság.A vendégek között mindazonáltal akadnak néha elégedetlenkedők. "Olvastam pár riasztó véleményt a szállóról, mielőtt odamentünk, így aztán kicsit idegesen léptem be ajtaján. Sajnos, igaznak bizonyultak. A szobák olyanok, mint a börtöncellák" - olvasható egy volt vendég véleménye egy szálláshely-összevető portálon.Mások jobbakat írtak. "A Hans Brinker mókával teli hely barátságos személyzettel és remek fekvéssel."