Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Maldív-szigetek

Hivatalos név: Maldív köztársaság Időzóna: GMT+04:00
Anyanyelven: Divehi Ráddzsége Dzsumhúrijjá Autójelzés: ML
Államforma: köztársaság Pénznem: maldív-szigeteki rufiyaa (MVR)
Főváros: Malé Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A csodálatosan szép sziget az Indiai- óceánban az Egyenlítő mentén 90 000 négyzetméternyi területen fekszik, India és a Sri Lanka szomszédságában. A sziget fővárosa Malé. Az 1196 szigetből csupán 200 lakott. A szigeten valóságos paradicsom várja a búvárkodás szerelmeseit, valamint a kikapcsolódni vágyókat. Pálmafákkal övezett, fehérhomokos tengerpart, kristálytiszta víz látványa fogadja az ideérkezőket.

Vízum: Magyar állampolgároknak 30 napos tartózkodásig nem szükséges! Az útlevél beutazáskor még 6 hónapig érvényesnek kell lenni.

Szigetek: a szigetcsoportok területének mindössze 0,5%-a szárazföld, a többi a szigeteket összekötő Indiai-óceán. A szigetek alapterülete sokszor az egy négyzetkilométert, magassága a 2 métert sem haladja meg.

Mindenképpen ajánlatos búvárszemüveget, pipát és békatalpat magunkkal vinni, mert rendkívül gazdag a vízi világ, ami csodálatos élményt nyújt majd.

Földrajzi helyzet: a Maldív - szigetek az Indiai-óceánon, Sri Lankától nyugatra, Indiától délre helyezkedik el.

Időeltolódás: +4 óra Magyarországhoz képest, Sri Lankához viszonyítva -1 óra.

Hőmérséklet: egész évben nyár van. A levegő 30-33°C körüli, állandó gyenge légmozgással. A víz sekély, kristálytiszta 27°C.
Főszezon: december közepétől-április végéig tart. Május és november között is meleg van, de ekkor már felhősebb az ég, magasabb a páratartalom, és nagyobb az esőzés valószínűsége.

Öltözködés: nagyon könnyű, nyári öltözet, kalap vagy kendő ajánlott. A korallszigeteken célszerű gumiszandált vagy strandpapucsot viselni. Az erős napsütéstől óvjuk bőrünket magas faktorszámú napozókrémmel.
Egészségügy: védőoltás nem szükséges. A csapból tisztított tengervíz folyik, ezért a palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Valuta: a nemzetközi valuta a Rufiyaa (RF), 1 USD~12.8RF. A szigeteken USD-t és hitelkártyát (Master, Visa) fogadják el.

Nyelv: a maldívi nyelv (divehi), az Indo-Iráni nyelvcsoport tagja. A turisták által látogatott helyeken mindenki beszél angolul.

Hálózati feszültség: 220/240V, a csatlakózó hárompontos, nem európai szabvány.

Telefon: a magyar mobiltelefonok nem működnek, de a szállodából lehetséges telefonálni kb: 5USD/1 perc.

Repülőtér: a nemzetközi repülőtér a Hulhule szigeten épült 1981-ben. A területet, hogy elég hosszú legyen a kifutópálya, korallal töltötték fel, így a meghosszabbított sziget maga a repülőtér. Itt látható a világ egyetlen olyan kifutópályája, amely az óceánból indul és az óceánban végződik.

Figyelem! A male-i repűlőtérre érkezéskor a vámvizsgálatnál a szeszesitalokat, buddhaszobrokat elveszik, melyet a visszautazásnál visszaadnak.

Városok Utazási információk
Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, ugyanakkor kisebb bűncselekmények előfordulnak. A külföldi állampolgárokat ért leggyakoribb bűncselekmény a strandokon, szálláshelyeken őrizetlenül hagyott értéktárgyak eltulajdonítása. Javasoljuk, hogy értéktárgyaikat a hotel széfjében tartsák.
Egészségügy

Egészségügyi és balesetbiztosítás kötése mindenképpen ajánlott. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás kötése, mert a kórházi számlák esetenként kifejezetten magasak lehetnek, bár összesen Malé szigetén működik két kórház. A búvárkodóknak javasolt ellenőrizniük, hogy a biztosításuk a merülésből fakadó baleseteket is fedezi-e.
Nemzetközi repülőterek

Male.
Helyi közlekedés

A maldív hatóságok szigorúan korlátozzák a fővároson és a turista zónákon kívüli utazást. Minden más szigetre utazáshoz külön engedély ("Inter Attol Permit") szükséges.

Szárazföldi közlekedés: a legtöbb sziget annyira kicsi, hogy bejárása nem okoz problémát, de a fővárosban taxik, bérelhető motorkerékpárok és biciklik is rendelkezésre állnak.

Vízi: A hagyományos közlekedési eszköz a dhoni (csónak) átalakítva szafárikra is kibérelhetők.

Légi közlekedés: a Maldív-szigetek egyetlen nemzetközi repülőtere a fővárosban, Maléban található. Ide rendszeresen indulnak Európából charter-járatok. A szigetek között az Air Maldiv-nak vannak járatai, illetve léteznek hidroplán és helikopter transzferek.
Külképviseletek

Magyarország Maldív-szigeteken is akkreditált diplomáciai képviselete Újdelhiben, India
Újdelhi - Nagykövetség
Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021
Előhívó: (00)-(91)-(11)
Telefon: 2611-47-37
Ügyelet: Mobil::(00)-(91)-(98)-11-09-11-71
Fax: 2688-67-42
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Németh Iván
E-mail: huembdel2@vsnl.com
Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi
Akkreditált országok: India, Nepál, Banglades, Maldív-szigetek, Srí Lanka

Újdelhi - Konzuli hivatal
Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021
Előhívó: (00)-(91)-(11)
Telefon: 2611-47-37
Ügyelet: Mobil::(00)-(91)-(98)-11-09-11-71
Fax: 2688-67-42
Konzul: Rapp Katalin
E-mail: huembdel2@vsnl.com
Ügyfélfogadás: hétfő-csütörtök: 9.00 - 12.00
Konzuli kerület: India, Nepál, Banglades, Maldív-szigetek, Srí Lanka
Beutazási feltételek, vámszabályok

Ingyenes 30 napra érvényes vízum (belépési engedély) felvehető a határon, de az úti okmánynak még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, szükséges továbbá az érvényes retúr repülőjegy, valamint az esetlegesen az átutazáshoz szükséges vízumok. Minimum 30 USD birtoklása, naponta és fejenként vagy érvényes, visszaigazolt szállodafoglalás. A vízum munkavállalásra, vállalkozás alapítására nem jogosít. A 30 napos tartózkodás előzetes engedély nélküli túllépése bűntettnek számít, és kitoloncolás vonhat maga után. Munkavállalási céllal érkezőknek előzetesen be kell szerezniük a munkaügyi minisztérium (Ministry of Human Resources Employment and Labour) engedélyét.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 960
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 223 000 fő
Népsűrűség: 748.00 fő/km2
Nyelvek: divehi (szingaléz dialektus), arab.
Népcsoportok: maláj, szingaléz, arab.
Vallások: mohamedán.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 298.00 km2
Nagyobb települések: Male 55 000.
Legmagasabb pontok: 24 m.
Földrajz

Az egyenlítői éghajlatú országhoz 1196 tökéletesen sík korallsziget tartozik.
Klíma

Május és november között, a dél-nyugati monszun idején viharokra, magas páratartalomra és viszonylag kevés napsütésre lehet számítani.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 500 USD

agrárország.
Egyéb

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (birtoklást is!) szigorúan büntetik, akár életfogytig való börtönbüntetéssel is. Fontos a helyi előírások tiszteletben tartása: pornográf irodalom, lőfegyver, robbanóeszköz, az iszlámot sértő tárgy (más vallás jelképe, biblia is!), disznóhús készítmények, alkohol ennek minősülhet. Az iszlámon kívül bármely más vallás nyilvános gyakorlása ennek minősülhet. Alkoholos ital csak a turista-szigeteken kapható, onnan kivinni tilos.

Egyneműek közötti szexuális kapcsolat börtön- és pénzbüntetést vonhat maga után. Korall és teknőspáncél kivitele az országból tilos. Kutyák behozatala (házi kedvenc is) az országba nem engedélyezett.
Kapcsolódó cikkek
Álomszép tengerpartokat veszélyeztet a mikroműanyag-szennyezés
A Maldív-szigetek körüli vizekben az egyik legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon, aminek súlyos következményei lehetnek a sekélyvízi korallzátonyok élővilágára és fenyegetést jelenthet a szigetek lakóinak megélhetésére is.A mikroműanyagok 5 milliméternél kisebb műanyagdarabkák, amelyeket gyakran mikroszkopikus méretük miatt láthatatlan vízszennyező anyagoknak tekintenek. Ezek az apró részecskék a műanyagpalackok, textilipari és ruházati termékek lebomlásakor keletkeznek és hosszú időn át megmaradnak az óceánban - olvasható a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.Az ausztráliai Flinders Egyetem tengerkutatói 22 helyszínen vizsgálták a mikroműanyagok mennyiségét Naifarunak, a Fadiffolu-atoll legnépesebb szigetének partjainál.A Science of the Total Environment című folyóiratban publikált eredmények szerint a naifarui mikroműanyag-koncentráció (55-1127,5 mikroműanyag kilogrammonként) magasabb, mint a délkelet-indiai Tamilnádu egy sűrűn lakott pontján mért érték (3-611 mikroműanyag kilogrammonként) és hasonlít a Maldív-szigetek más területein lévő lakatlan és lakott szigeteknél kimutatott értékhez (197-822 mikroműanyag kilogrammonként).A vizsgált mikroműanyagok átmérője kevesebb mint 0,4 milliméter volt, tehát fennáll a veszélye, hogy a sekélyvízi korallzátonyoknál élő tengeri organizmusok lenyelik őket.A mikroműanyagok felhalmozódása komoly fenyegetést jelent az ökoszisztémára és a tengeri erőforrásokra támaszkodó helyi közösségek megélhetésére, valamint az emberi egészségre is.A szakemberek szerint a nagy mennyiségű mikroműanyag az óceáni áramlatokkal érkezhet a szomszédos országokból, például Indiából, de a szigetépítés munkálatok, a nem megfelelő csatornahálózat, szennyvízkezelő-rendszer, valamint a szeméttelepnek használt szigetek is közrejátszhatnak a magas koncentrációban."A Maldív-szigeteken jelenleg alkalmazott hulladékkezelés nem tud lépést tartani a népességnövekedéssel és a beruházások ütemével. Az apró szigetország hulladékkezelésének számos kihívással kell szembenéznie, miközben a fejenkénti szeméttermelés 58 százalékkal emelkedett a helyi szigeteken az elmúlt évtizedben" - mutatott rá Karen Burke Da Silva professzor.A kutatók jelenleg a helyi korallzátonyok halainak gyomortartalmát vizsgálják, hogy megnézzék, elfogyasztják-e az állatok a vízben lévő mikroműanyagokat.
Fogynak a lakatlan szigetek
A Maldív-szigeteken új szállodaépítési program kezdődik hamarosan 14, eddig lakatlan szigeten, a növekvő - jelentős részben kínai - kereslet kielégítése céljából.A nagyobb szigetek közül négyet olyan fejlesztőknek adnak bérbe, akik 3-, illetve 4-csillagos szállodákat építenek rajtuk elsősorban a brit piac számára.A szigetek idegenforgalmi minisztere, Ahmed Adheeb Abdhul Gafoor elismerte, hogy az európai küldőpiacokat, leginkább az Egyesült Királyságot és Olaszországot is érintette a válság. Kínából ellenben 2004 óta 200%-kal növekedett a forgalom.Az Egyesült Királyság azonban továbbra is fontos piac, minden 10 látogatóból egy brit turista.Jelenleg 60 új üdülőközpont áll építés alatt a Maldív-szigeteken, a kormány azt szeretné, hogy a fejlesztések a fővárostól távolabbi szigeteket, különösen a déli szigetcsoportot is elérjék.Délen új repülőtér nyílt idén, amelyre a maldív fővárosból, Maléból naponta két járat közlekedik.A Maldív-szigetcsoport több mint1200 szigetből áll, ezek közül kevesebb, mint 200 szigeten működik szálloda, további 200 pedig lakott.A kormány 14 sziget esetében még nem kezdte el a pályázati eljárást, de Jamal azt nyilatkozta, hogy "a szállodaberuházók már most sorba állnak, hogy bejuthassanak a szigetekre".2011-ben a látogatók száma 17,6%-al nőtt a Maldív-szigeteken, 2012 első negyedévében továbbá 3,3%-ot regisztráltak. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy az idén a tavaszi puccs után kisebb visszaesés történt a turistaforgalom, de mára a helyzet rendeződött.Gafoor miniszter ígéretet tett a londoni World Travel Market turisztikai vásáron, hogy megvédi a maldív-szigeteki wellness szállodákat, melyeket az előző kormány a bezárással fenyegetett.Dévényi Olívia