Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mauritius

Hivatalos név: Mauritiusi Köztársaság Időzóna: GMT+03:00
Anyanyelven: - Autójelzés: F
Államforma: köztársaság Pénznem: mauritiusi rúpia (MUR)
Főváros: Port Louis Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Az Indiai-óceán gyöngyszeme

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és állatvilágában is megmutatkozik. Mauritiust nevezték már "Ezüst földnek", a Hattyúk szigetének, majd 1598-ban a holland kereskedők által kapta mai nevét.
A sziget 67 km hosszú és 46 km széles, alapterülete 1865 km2. A sziget fővárosa Port Louis , amely örökségként még ma is az Indiai-óceán kapuja. Elővárosaival egy lüktető, forgalmas nyugat-európai kikötővároshoz hasonlít. Ez a sziget kereskedelmi és üzleti központja is. A szigetlakók szeretettel fogadják a távolról ide érkező turistát. A vulkanikus eredetű sziget 160 km hosszú, fehér homokos tengerpartján kívül még csodálatos látnivalókat kínál az idelátogató számára. Káprázatos látványt nyújtanak a botanikus kertek, a cukornád- és trópusi gyümölcs ültetvények hatalmas területei.
Időeltolódás: + 3 óra téli időszámítás szerint.

Pénznem: mauritiusi rúpia (MUR) 1 MUR = 100 cent. 1 EURO = kb. 34,6 MUR. A legfőbb hitelkártyákat is elfogadják (American Express, Diners, Mastercard, Visa).

Elektromosság: 220-240 V, nem európai szabvány.

Telefonálás: Magyarországról 00 230 ezután a 7 jegyű telefonszám. Mauritiusról 00 36 körzetszám + telefonszám. A mobiltelefonok működnek.
Vízum: magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, 3 hónapnál hosszabb tartózkodást a helyszínen engedélyeztetni kell. Az útlevélnek 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Öltözködés : Könnyű nyári viselet javasolt. Vigyünk magunkkal nyári kalapot, magasfaktorszámú napkrémet és napszemüveget.

Strandok: kismértékű apály-dagály jellemzi, mely homokos, helyenként sziklás.

Borravaló : Nem kötelező, de bárokban, éttermekben jó néven veszik, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással.

Közlekedés: Mauritiuson baloldali közlekedés van. A helyi buszok elég sűrűn járnak és a sziget minden szegletében megállnak. Elég olcsók, érdemes kipróbálni! A taxikat ki lehet bérelni fél vagy teljes napra sofőrrel, természetesen előtte ki kell alkudni az árat! Számos helyen lehet autót vagy biciklit bérelni.

Nemzetközi Repülőtér: (MRU) Sir Seewoosagur Ramgoolam Air Termal (melyet Plaisance-ként is ismernek) 3 km-re található Mahébourg-tól, 48 km-re Port Luistól, 70 km-re Grand Baie-től.

Nyelv: az angol Mauritius hivatalos nyelve. Széles körben beszélik a franciát, a kreolt, a hindit, és a bhojpurit. Emellett az urdu és a kínai is a beszélt nyelvek közé tartozik.

Egészségügyi tanácsok: Mauritiusra semilyen védőoltás illetve gyógyszer nem szükséges. Ivóvíz: csak a palackozott víz fogyásztását javasoljuk.

Nyitvatartások : Bankok: hétfő-csütörtök: 09:15-15:15, péntek: 09:15-17:15. Az üdülőövezetek környékén az üzletek általában 21.00 óráig nyitva vannak.

Időjárás: Egész évben az átlag hőmérséklet 20-26 °C között mozog, viszont a tengerparton átlagosan 3-5 °C-kal magasabb. A sziget nyugati és északi része melegebb és szárazabb, mint a keleti és déli rész. A nyár novembertől áprilisig
(32-34°C), magas páratartalom (90%). A víz hőmérséklete 22-27°C.

A legendás "dodo" egy kizárólag Mauritiuson honos madárfaj volt. Ez egy ritka nagy és kövér madár volt, a hatalmas hasától még repülni sem bírt. Nem csoda, hogy példányai áldozatul estek a szigetre érkező első portugálok és hollandok mohóságának, akik alig néhány évtized leforgása alatt kiirtották e ritka fajt. Noha ma már csak múzeumokban láthatunk néhány rekonstruált példányt, képzeletünkben továbbra is él, és megannyi legenda alapjául szolgál e madár.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Mahébourg.
Külképviseletek

Port Louis - Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Nairobi
Cím: 36, Georges Guibert Street, Floreal, Mauritius
Előhívó: 230
Telefon: 696-50-14
Ügyelet: 250-2388 (mobil)
Tiszteletbeli konzul: Marie Jacques Guy Hugnin
Fax: 697-81-94
E-mail: guyhugnin@intnet.mu
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 230
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 1 084 000 fő
Népsűrűség: 550.50 fő/km2
Nyelvek: angol, francia alapú kreol, kínai, hindi, urdu, francia.
Népcsoportok: indiai származású (68%), kínai (4%), mulatt és egyéb (28%).
Vallások: hindu (51%), keresztény (30%), mohamedán (16%), buddhista (3%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 2 040.00 km2
Nagyobb települések: Port Louis 143 000, Beau Bassin-Rose Hill 94 000, Vacoas-Phoenix 92 000, Curepipe 75 000, Quatre Bornes 72 000.
Legmagasabb pontok: Piton de la Petite Riviére Noire 826 m.
Földrajz

A vulkanikus eredetű Mauritius sziget ébenfákból álló trópusi őserdővel borított felszíne a tengerparton sík, beljebb hegyvidéki és fennsík jellegű. A hozzá tartozó többi sziget korallból épül fel.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 700 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Az Indiai-óceán smaragdzöld szigete
Az Indiai-óceán piciny szigetének történelméről egészen 975-ig nem beszélhetünk. Egészen eddig a mindössze 1865 négyzetkilométer nagyságú egzotikus szárazföld érintetlen maradt. Elsőként arab tengerészek kötöttek ki partjain, akik Ezüst-szigetnek nevezték el. Mauritius ezt követően közel 500 évig szendergett békésen.Egy portugál tengerész újabb névadása után, (Hattyúk-szigete) Mauritius csupán néhány kalózhajó bázisaként szolgált sok-sok évig.Az első számottevő történelmi esemény a hollandok nevéhez köthető. A szigetet gyarmatosítani kezdték annak érdekében, hogy az Európában oly drága ébenfát kiaknázhassák. A sziget addigi 25 fős népessége, közel 100-ra emelkedett. A hollandok mauritiusi tartózkodásának egyik legmaradandóbb jelképe, a szigeten azóta is nagy mennyiségben előforduló cukornád. A gyarmatosítás folyamán a hollandok több akadályba is ütköztek. Ilyen volt például a szigetet sújtó ciklonok, a szárazság, a különféle betegségek megjelenése, illetve a kalózok folytonos támadásai is, ezért egy utolsó sikertelen próbálkozás után, a hollandok 1710-ben végleg elhagyták a smaragdzöld szigetet.Mindössze öt évvel később, Mauritius szigetére ismét új látogatók érkeztek. Elszánt és tettre kész kormányzójuk hamar meghódította a térséget, így a franciák utakat, ültetvényeket alakítottak ki, megerősítették a kikötővárost, sőt még egy kórházat is fölépítettek. Ezt követően, a francia védelmet élvező kalózok számos alkalommal kifosztották a kelet-indiai hajóúton haladó brit hajókat. Természetesen ez az eseménysorozat a britek részéről sem múlhatott el tettek nélkül, így 1802-ben a britek megtorlásként blokád alá vették az egész szigetet. Ugyanekkor a britek visszaadták a sziget régi holland nevét, így ettől az időszaktól a szigetet Mauritiusként ismerhetjük.Mauritius szigete az Indiai-óceán habjai között, Madagaszkártól kb. 900 négyzetkilométerre fekszik. Közkedvelt úti cél, hiszen itt mindenki megtalálhatja a neki tetsző kikapcsolódási formát. A napfény szerelmesei meseszép, hófehér homokkal borított partjain napfürdőzhetnek, a víz szerelmesei az egyedülálló korallzátonyok között búvárkodhatnak, a sportkedvelők pedig a sziget belsejében kialakított golf pályákon lazíthatnak. A smaragdzöld sziget ezzel azonban korántsem merítette ki színes tárházát. A következő 10 pontban azokat a látványosságokat szedtük egy csokorba, amelyeket mindenképpen látnia kell, ha Mauritiusra látogat.