Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Marokkó

Hivatalos név: Marokkói Királyság Időzóna: GMT+00:00
Anyanyelven: Al-Mamlakah Al-Maghribiyah Autójelzés: MA
Államforma: monarchia Pénznem: marokkói dirham (MAD)
Főváros: Rabat Elektromosság: 110V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Marokkó a csodák és az ellentétek országa. Nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték, minden idők bölcsei, építészei, festői, kézművesei és szobrászai építették hatalmas palotáit, mecseteit, kertjeit, Korán-iskoláit.
A "legnyugatibb Kelet" országa, az "arab Nyugat", mese romantika, egzotikum keveredése, varázslatos királyi városok, az Atlasz-hegység hófödte csúcsai, cédruserdők, homoksivatagok, Kelet rejtelmei, Humphrey Bogart Casablancája, a tündöklő Marrakesh... Milyen is Marokkó? Nézze meg!

Városok Utazási információk
Gasztronómia

A marokkói konyha általában kitűnő és egészen különleges csemegéket kínál. A nagyvárosokban bőven találunk fényűző és egészen szerény vendéglőket is melyekben rendszerint francia és marokkó specialitások rendelhetők. Az út menti kocsmák, büfék Marokkóban ismeretlenek. Nagyobb helységekben kiépülőben vannak a nemzetközi gyorsétterem hálózatok is.
Közbiztonság

Általánosan jó. Az idegenforgalmi központokban, közlekedési csomópontokban és a nagyvárosok főútvonalain a rendőri szervek jelenléte szembeötlő. A zsebtolvajlás a jellemző elkövetési forma a zsúfoltabb helyeken (piactéren, vásárokban, kikötőkben), míg ritkábban a rablás (erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával elkövetett lopás) a kevésbé frekventált helyeken. Útlevél (biztosítástól függően más érték) ellopása esetén mindenféleképpen kérjünk az eset rendőrségi bejelentéséről jegyzőkönyvet. A nagyobb idegenforgalmi központokban, óvárosokban és bazárokban (különösen a fes-i és a marrakesh-i medinában/bazárban) a turistát gyakran megszólítják és idegenvezetői vagy más szolgáltatásokat (pl. henna-festés), illetve árukat (márkásnak tűnő órák, szuvenírek, ékszerek) kínálnak, ami "átveréssel" végződhet. Ennek (és a fes-i bazárban az eltévedés) megelőzésére célszerű hivatalos (a marokkói turisztikai hivatal alkalmazottjának) idegenvezető szolgáltatásait igénybe venni, az egyéb ajánlattevőket pedig figyelmen kívül hagyni. A forgalmasabb helyeken számolni kell a legkülönfélébb egészségi állapotú és korú koldusok jelenlétével, esetenként rámenősségével.

A szállodák szobáiban se hagyjunk értékeket, ezeket helyezzük el a recepción vagy a szobában található széfben.
Egészségügy

Az európaitól szignifikánsan eltérő fertőzési veszély nem áll fenn, így külön oltási kötelezettség nincs a WHO ajánlásai alapján. A Hepatitis A és B fertőző betegségek ellen ugyanakkor ajánlatos indulás előtt védettséget szerezni. A HIV-fertőzöttségi ráta nem magasabb, mint Európában. A madárinfluenza kórokozóját eddig (2006. január) még sem emberben, sem állatban nem fedezték fel Marokkóban. Az európaitól eltérő higiéniai viszonyok és baktériumflóra miatt azonban gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek egyeseknél. A fentiek miatt a frissen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a kezek alapos mosása, illetve a húsok alapos megsütése javasolt. Bár a nagyvárosokban a csapvíz ivásra alkalmas, nem ajánlott csapvizet (és az abból készült jeget) fogyasztani. Télen a nyirkos időjárás miatt gyakoribbak a légúti megbetegedések. Kutyaharapás esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz. Az egészségügyi ellátás színvonala nem egyenletes. A napszúrás és a leégés veszélye jóval magasabb a hazainál, mivel a napsugár ereje nagyobb.

Kisebb panaszok esetén a sűrű patikai hálózat gyógyszerészei is hasznos tanáccsal tudnak szolgálni. A közkórházakkal ellentétben a magánklinikák és magán orvosi rendelők többségének színvonala jó, a gyógyszerek és az orvosi ellátás költségei azonban magasak (egy orvosi konzultáció ára 15-25 EUR). Az országban gyakorlatilag kapható minden Európában forgalmazott gyógyszer vagy azzal egyenértékű termék, speciális kemoterápia esetén azonban érdemes a szükséges gyógyszereket magunkkal hozni. A kapható gyógyszerek nagy része francia gyártmányú vagy francia licenc alapján készül helyben. A közszolgálati (állami) mentőszolgálat (protection civile) elsősorban a nagyvárosokban és a jelentősebb országos főutakon működik elfogadható gyorsasággal (de orvos nélkül). Orvossal kiszálló mentőt csak a magán mentőszolgálatok működtetnek. Feltétlenül javasolt, hogy minden Marokkóba beutazó magyar állampolgár rendelkezzen a tartózkodás idejére érvényes és a legteljesebb kockázati területekre (beleértve a további orvosi kezelés céljából való Magyarországra vagy Európába szállítást, illetve a halottszállítást) kiterjedő biztosítással. (A magyar TB Marokkóban nem érvényes, így még a sürgősségi ellátás költségeit is felszámolják.)

Az éghajlatváltozás és a szokatlan konyha miatt egy házipatika összeállítása (gyomor és bélbántalmak, megfázás elleni gyógyszerek) ajánlott. Kérjük az utazókat hogy utcán, piacokon árusított nyers élelmiszereket ne vegyenek. A gyümölcsök héját hámozzuk le. Javasoljuk, hogy a megszokottnál kétszer-háromszor több folyadékot igyon, azonban tartózkodjon a jéghideg italok és a csapvíz fogyasztásától.
Nemzetközi repülőterek

Casablanca, Rabat, Tanger, Marrakech, Fes, Oujda, Agadir, Al Hoceima.
Helyi közlekedés

Közutak: műszakilag az országos főutak jó állapotban vannak, a városokban kevésbé, túlzsúfoltságuk és a közlekedők (emberek, állatok, vontatott és önjáró két- és négykerekű járművek) alacsony fegyelmezettsége, illetve az autópark átlagosan rossz műszaki színvonala miatt azonban nagy a balesetveszély, különösen a hegyekben, illetve éjjel és csapadékos időben. Marokkó világviszonylatban az elsők között van az autóbalesetek gyakorisága és súlyossága tekintetében. A kapus rendszerben fizetős autópályák magas műszaki színvonalúak és biztonságosabbak: Tanger-Rabat-Casablanca-Settat, illetve Rabat-Meknes-Fes között. A közúti közlekedés különös óvatosságot igényel, a muzulmánok böjti hónapja, a Ramadán idején (2006-ban szeptember második felétől várható, majd minden évben egy-két héttel korábban), valamint a nyári hónapokban, amikor az Európában dolgozó marokkóiak tömegesen térnek haza gépkocsival. Ritkán ugyan, de előfordul megtévesztés révén (pl. balesetet, műszaki hibát színlelve) végrehajtott útonállás, rablás. Európai szabványnak megfelelő minőségben lehet kapni a nagyobb benzinkutaknál ólommentes benzint és dízelolajat (a kisebb, különösen a vidéki kutaknál nincs mindig ólommentes benzin).
A magyarországitól vagy európaitól eltérő közlekedési szabályok, illetve szokások: a közlekedési lámpa (villanyrendőr) pirossá válásával egy időben vált a másik, keresztirányú forgalmat irányító lámpa zöldre, biztonsági időköz nincs, zöld jelzésbe is ajánlott körültekintéssel behajtani, mivel néha a piros jelzésen is áthaladnak vagy mert a lámpák egy része nem vagy rosszul működik, a körforgalmak elsőbbségi rendjét külön táblák jelzik, az irányjelzőt nagyon ritkán használják, a gyalogosok többsége körültekintés nélkül lép le bárhol az úttestre, az úttesten való gyalogosforgalom gyakori, a sávtartás nem jellemző, a taxik a legnagyobb forgalomban is hirtelen megállnak tiltott helyen. A nem órával ellátott parkolóhelyeken mindenütt kék ruhás ember "felügyel" a kocsikra borravaló (1-2 dirham) ellenében. A közlekedési bírságok magasak és a helyszínen fizetendők.
Taxi: A városokban kis (petit taxi) és nagy- vagy iránytaxi (grand taxi) bérelhetõ. A kistaxi viteldíja km-függő (de a taxióra ritkán működik), az iránytaxik ára fix. Kistaxival a városokat nem lehet elhagyni, vidéki úthoz kizárólag a nagyok vehetők igénybe előre kialkudott árért. A poggyász szállításáért - a távolsági buszokhoz hasonlóan - külön díjat kell fizetni. A taxik nagyobbik hányada régi évjáratú és rossz műszaki állapotú autó.
Tömegközlekedés: a nagyvárosokban van autóbusz-közlekedés, de színvonala kevés kivételtől eltekintve alacsony.
Vasút: Tanger-Rabat-Casablanca-(El Jadida)-Marrakesh, illetve Rabat-Meknes-Fes-Oujda között van. A casablancai repülőtér épületéből óránként van vonat Casablancába, illetve Rabat felé, valamint kis kitérővel Marrakesh felé. Műszaki és biztonsági színvonala jó.
Távolsági busz: minden város elérhető ezzel, színvonala (pontosság, műszaki állapot, kényelem) busztársaságtól függően nagyon változó, de általában alacsony. Francia, spanyol és olasz városokba is közlekednek.
Autókölcsönzés: Avis, Europcar és Hertz kirendeltségek Agadirban, Casablancában, Fezben, Rabatban és Tangerben találhatók. A kölcsönzés feltételei: betöltött 21. életév, nemzetközi jogosítvány és vagyoni biztosíték vagy hitelkártya letétele. Nagyobb városokban kölcsönözhető motorkerékpár és mountain bike is.
Külképviseletek

Rabat, Nagykövetség
Cím: 17, Zankat Ait Melloul (Route des Zaers), Souissi, Rabat, 10000 Maroc
Telefon:
- 00-212-37-75-75-03
- 00-212-37-75-07-57
Ügyeleti mobil: 00-212-63-444-867
Fax: 00-212-37-75-41-23
E-mail: ambhongrie@menara.ma

Nagykövet: Váradi László
Konzul: dr. Soltész Kálmán Levente
Konzuli ügyfélfogadás: kedden és csütörtökön 9.00-12.30 között

Tiszteletbeli konzuli tisztviselők (csak franciául és arabul beszélnek):
Mohamed Tazi tiszteletbeli főkonzul - Casablanca
Hivatal: 57 bis Avenue Assa, Anfa, Casablanca
Telefon:
- 00-212-22-39-50-78
- 00-212-22-39-59-28
fax: 00-212-22-39-58-94

Abdelhamid Guessous - Tanger
Hivatal: 11 Boulevard Mohamed V., II. em. 23, Tanger
Telefon: 00-212-39-32-51-28
Fax:
- 00-212-39-32-51-29

A Marokkói Királyság budapesti nagykövetsége:
Cím: 1026 Budapest, Sodra u. 11.
Telefon: 39-43-10 vagy -11 vagy -12
Fax: 275-14-37
e-mail: sifamabudap@axelero.hu
Beutazási feltételek, vámszabályok

A 30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén Marokkóba a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be és a beutazáskor legalább még 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A belépésnél figyelni kell arra, hogy a határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot beüsse az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális beutazást. (Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak tekinthető.) A 30 napot meghaladó tartózkodás esetén a helyi rendőrség idegenrendészeti (bevándorlási) részlegén szükséges tartózkodási engedélyt (carte d'immatriculation) kérni a tartózkodás céljának és feltételeinek hiteles igazolásával. Ennek elmulasztása (illetve a tartózkodási idő túllépése esetén) több száz euro-s büntetésre, esetleg beutazási tilalom alá helyezésre kell számítani. A tartózkodási feltételek hiteles igazolása a megélhetés (pl.munkavállalási szerződés, ösztöndíj, vállalkozás) és a lakhely (tulajdon, bérleti szerződés), illetve a jogcím (pl. házastárs) igazolását jelenti. (Az élettársi viszonyt a marokkói hatóságok nem ismerik el.)


Gépkocsival való beutazáskor az autó számára ideiglenes behozatali engedélyt (autorisation de l'importation temporaire) kell kiállítani a határátlépéskor, ami 3 hónapig érvényes. A nem Marokkóban forgalomba helyezett gépkocsival beutazó külföldi állampolgár e gépkocsi nélkül csak a vám és adók (ez a gépkocsi új értékének 59%-a mínusz néhány százalék vámkedvezmény az idősebb évjáratokra) előzetes megfizetése után hagyhatja el az országot, amennyiben tisztázta az autó eltűnésének okát (lopás, baleset), mivel ennek hiányában az illegális értékesítés vádja érheti a turistát. Az engedély érvényessége után a behozott autó importnak számít, így ekkor is meg kell fizetni a vámot és az adókat, valamint a késedelmi pótlékot és a büntetést. A gépkocsira ezért ennek megfelelően ajánlott biztosítást kötni előzetesen.
Ünnepnapok

- január 1.
- január 11.
- május 1.
- július 30.
- augusztus 14.
- augusztus 20., augusztus 21.
- november 3.
- november 6.
- november 18.

Egyes muzulmán ünnepek pontos idejét csak közvetlenül az ünnep előtt lehet megtudni.
Ramadán: évente változik (a munkarend módosul: ebédszünet nincs, de délután minden bezár). A Ramadán böjti hónapban a hajnali szürkülettől napnyugtáig tartózkodni kell a nyilvános helyen történő étkezéstől és ivástól. Ez alól kivételt képeznek a szállodák.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 212
Rendőrség: 19
Tűzoltóság: 15
Mentők: 15
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 24 522 000 fő
Népsűrűség: 54.90 fő/km2
Nyelvek: arab, francia, spanyol.
Népcsoportok: arab (50%), berber (35%), francia, olasz, zsidó, egyéb (15%).
Vallások: szunnita mohamedán (95%), keresztény, zsidó (5%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 446 550.00 km2
Nagyobb települések: Casablanca 2 500 000 (3 210 000), Rabat 1 027 000 (1 472 000), Fes 590 000 (1 012 000), Oujda 531 000 (962 000), Marrakech 511 000 (1 517 000), Meknes 410 000 (750 000), Tétouan 400 000 (856 000), Tanger 338 000 (554 000), Kénitra 329 000 (905 000), Safi 299 000 (845 000), Agadir 291 000 (779 000), Salé 289 000, Khouribga 127 000, Mohammedia 105 000.
Legmagasabb pontok: Toubkal 4165 m.
Főbb folyók: Moulouya, Sebou Rbia.
Földrajz

Az Atlanti-óceán partvidékének keskeny síkságát és a folyók termékeny völgyét leszámítva az ország területét az Atlasz vonulatai és az általuk közrezárt félszáraz fennsíkok borítják, amelyek délnyugat felé fokozatosan lealacsonyodva beleolvadnak a Szaharába.
Klíma

Az óceáni partvidéken hűvös párás óceáni légáramlat a jellemző, amelynek nyáron kellemesen hűtő, télen a nyirkos hidegérzést fokozó hatása van. A Földközi-tenger mentén az éghajlat a spanyol és olasz partokéhoz hasonló. A belső, illetve déli területeken a nyár nagyon meleg és száraz, a tél enyhe, kivéve a Rif- és az Atlasz-hg. magasabb területeit, ahol télen hó és fagy van. Az utóbbi területeken kívül általában csak a jobb szállodákban van fűtés télen. A nyár száraz és meleg (sivatagi széljárás esetén a tengerparton is lehet 40 fokos meleg), a tél csapadékos. Nyáron a sivatagos, keleti, dél-keleti területeken homokvihar veszély áll fenn.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 040 USD

agrár-ipari ország.
Történelem, kultúra

Kultúra: tavasztól őszig a nagyvárosokban (Fes, Rabat, Casablanca, Marrakesh, Essaouira) rendszeresen szerveznek különböző (népi, vallási és szórakoztató jellegű) zenei és tánc-fesztiválokat.
Egyéb

Sportolás: a marokkói partok mentén mind az Atlanti-óceán, mind a Földközi-tenger számos helyen alkalmas a vízisportok űzésére. A tengert kevéssé ismerő de a tengerbe beúszó turisták számára óriási veszélyt jelentenek a különösen az óceánban igen erős partmenti vízfelszíni áramlatok, amelyek a legjobb úszót is visszafordíthatatlanul besodorják az óceán, tenger belseje felé, ami végzetes lehet. Nagyobb szállodákban van lehetőség teniszezni, golfozni, a medencéikben úszni. A nagyvárosokban és környékén számtalan lovaglási lehetőség van lovas klubokban. Édesvízű közstrand vagy közuszoda gyakorlatilag nincs az országban. Uszodák kizárólag szállodákban vagy klubrendszerben üzemelnek.
Vallás: Az iszlám hivatalos államvallás. Más muzulmán országokhoz hasonlóan nem muzulmán ember nem léphet be mecsetbe. Kivétel ez alól a casablancai II. Hasszán Nagymecset, melynek megtekintése megszabott idõpontokban belépődíj ellenében és helyi idegenvezetővel megengedett. Marokkóban a különböző vallások békében élnek egymás mellett, a nagyvárosokban keresztény templomok és zsinagógák is működnek. A marokkói iszlám mérsékelt és nyitott természetű, a más vallásúak (pl. nyugati turisták) irányában toleráns, ugyanakkor nem ajánlott a provokatívnak tekinthető fellépés, magatartás: hiányos öltözet hölgyek esetében, feltűnő alkoholfogyasztás, a böjti hónap, a Ramadán idején az utcán történő étel- vagy italfogyasztás.
Vásárlás: Összességében minden fogyasztási termék kapható (hazai és import termékek). A nagyvárosokban az Auchan céghez tartozó Marjane (Marzsan) nevű szupermarket nyújtja európai színvonalú szolgáltatásait. A boltok nagy része 8.30/9.00-12.00 óra, majd 14.30-18.00 óra között tart nyitva, kora délután bezárnak sziesztára, kivéve a szupermarketeket, amelyek 9-től 21 óráig vannak nyitva. A bazárokban a legtöbb áru ára alku tárgya. Javasolt az értékesebb áruk vásárlásakor számlát vagy nyugtát kérni és azt megőrizni a határátkelés megkönnyítéséhez. Az országban a kizárólagos fizetőeszköz a dirham, de pl. a bazárban elfogadnak eurót is a vevő számára kissé kedvezőtlenebb árfolyammal kalkulálva. A bankok a fontosabb konvertibilis valutákat (EUR, USD, CHF, GBP, CAD) váltják be dirhamra, a magyar forintot azonban nem. A jobb szállodák, éttermek, szupermarketek és az üzletek egy része elfogad elvileg hitelkártyát (Amex,Visa, Eurocard stb.). A meglepetések elkerülése érdekében javasolt a vásárlás megkezdése előtt tisztázni, elfogadják-e gyakorlatilag is az adott hitelkártyát (különösen pl. benzinkútnál). Az éttermi, kávéházi árak a borravalót nem foglalják magukban. Ennek általában 10% a mértéke. A szállodai személyzet szolgálatait 5-10 DH-val (0,5-1 euro) lehet honorálni.
Fényképezés, film: A fényképezés általában engedélyezett (kivéve olyan helyeken, ahol erre vonatkozó tilalmi tábla van, pl.: mecsetek). A vaku használatát a múzeumokban korlátozzák. A helybéliek szívesen vállalkoznak arra, hogy felvételt készítsenek róluk, de a jó szándékukat illik borravalóval jutalmazni.
Telefon: Nyilvános telefonfülkék a pályaudvarokon, postahivatalokban és sok kávéházban találhatunk. Készpénzzel és telefonkártyával is működnek. Magyarország előhívószáma: 0036.
Nyelvtudás: A hivatalos nyelv az arab, a beszélt nyelv az arab marokkói (maghrebi) dialektusa, a városi lakosság nagy része beszél, a képzettebb része jól beszél franciául. Az északi, Tetouan környéki részeken a spanyolt is használják, míg a belső, hegyvidéki területeken a vidéki lakosság a berber nyelv valamelyik változatát beszéli (csak). Angolul kevesen beszélnek.
Áram: Általában 110 V a hálózati feszültség, villanyborotvánál, elektromos úti gyorsforralónál ezt vegyük figyelembe.
Vízellátás: a víz drága kincs, takarékoskodjunk vele. Időszakosan előfordulhat technikai okokból vízhiány és vízkorlátozás.
Légkondícionálás: szinte minden szállodában és üzletben van. Azonban néhány szállodában előfordulhat, hogy a szállodai szabályzat értelmében csak bizonyos időszakban, évszakban üzemeltetik.
Kapcsolódó cikkek